YÖK, 100 alanda 2 bin doktora bursu verecek

0

YÖK, 100 alanda 2 bin doktora bursu verecek. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat Albayrak, YÖK Başkanı Prof. Dr. Sayın M. A. Yekta Saraç, YÖK Üyeleri ve üniversitelerin enerji ve maden alanındaki akademik birim yöneticilerinin katıldığı toplantı yapıldı. Toplantının açılışında YÖK Başkanı Saraç ve Bakan Albayrak birer konuşma gerçekleştirdi. Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi dikkate alındığında, bu hedefe ulaşılabilmenin ancak nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan faktörü ile mümkün olabileceğini belirten Saraç, bunun küresel ölçekte rekabetçi bir yükseköğretim sistemine sahip olunmasıyla mümkün olduğunu dile getirdi. Türkiye Yükseköğretim Sistemi’nde yapısal değişikliği gerçekleştirecek yenilikçi girişimlerden birinin Yükseköğretim Kalite Kurulu olduğunu belirten YÖK Başkanı Saraç, ikinci hususun ise üniversitelerde misyon farklılığı odaklı ihtisaslaşma ve bu kapsamda beklenen çeşitlilik olduğunu vurguladı.

100/2000 DOKTORA PROJESİNİ HAYATA GEÇİRİYORUZ
Bu iki önemli projeyi hayata geçirebilmek üzere nitelikli insan kaynağına ihtiyaç olduğunu yineleyen Başkan Saraç, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Doktora derecesine sahip insan kaynaklarının nicelik ve nitelik olarak artırılmasına yönelik olarak ‘Ülkemiz için öncelikli olan ve öğretim üyesi ihtiyacı olan belli alanlarda İhtisaslaşacak 1000 Yönlendirilmiş Araştırma Görevlisi Alımı’ için ilana çıkıyoruz. Bunun yanısıra yükseköğretim tarihimizde bir ilk olacak olan ‘100/2000 Doktora Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Ülkemizin doktoralı insan ihtiyacını karşılamak üzere 100 önemli ve disiplinler arası alanda 2000 kişiye tatminkâr bir burs verilecektir. Bu alanlar da rasyonel bir yaklaşımla belirlendi, ülkemizin gelecek 10 yılını şekillendirecek bir şekilde tasarlandı. ‘100/2000 Doktora Projesi’ bilim hayatımızın önümüzdeki yıllarda teminatı olacaktır.

Bu proje kapsamında enerji alanı da öncelik gündemimizde yer almaktadır. Ülkemiz için ihtiyaç gerektiren alanlar olarak şu başlıklar belirlenmiştir: Hidrojen ve Yakıt pilleri, Güç ve Depolama Teknolojileri, Enerji Depolama ve Enerji Malzemeleri, Yenilenebilir Enerji Kaynakları / Teknolojileri (Güneş Enerjisi, Rüzgar Enerjisi, Jeotermal, Hidrogüç)

Tabii Kaynaklar ile ilişki alanlarda da, Maden, Yer Bilimleri, Petrol ve Doğal Gaz programlarına daha nitelikli öğrencilerin bu programları seçmesine yönelik olarak ilgili programların bölüm başkanlarından oluşan bir komisyon oluşturulmuş ve bu konuda kapsamlı bir çalışma yapılmaktadır.”

DİSİPLİNLER ARASI YAPIDA GELİŞMELİ
Enerji eğitiminin bugün, akademik literatürde STEM kavramıyla anılan yapı içerisinde verilse de yeterli olmadığını söyleyen Saraç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Enerji piyasası, bu eğitimin içinde işletme ve ekonomi ve hatta tarih gibi sosyal alanların da olması gerektiğini göstermektedir. Dolayısıyla enerji konusunda organize edeceğimiz akademik programlar, disiplinler arası yapıda gelişmelidir. Bu kavramlar sadece bizim için değil, dünyadaki yükseköğretim kurumlarının da değişim için eğitim masasına yatırdığı başlıklar içerisindedir.

Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da 21. yüzyıl bizi disiplinler arası eğitim vermeye ve disiplinler arası çalışmaya yönlendirmektedir. Bu eğitimin kabul görebilmesi için piyasanın ve sektörün de tek bir başlıkla mezuniyeti değil, disiplinler arası eğitim görmüş mezunları kabullenmesi ve tercih etmesi önem taşımaktadır.”

Yakın zamanda tabii kaynaklar ve ilişkili alanlarla ilgili komisyon çalışmalarının kamuoyu ile paylaşacağını belirten Başkan Saraç, enerji ve tabii kaynaklar alanının ülkemizin 2023 yılı hedefleri kapsamında çok önemli olduğunu ve bu kapsamda bugünkü toplantıyı çok önemsediklerini sözlerine ekleyerek konuşmasını tamamladı.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d