2019 LGS sorularını eğitimciler nasıl yorumladı? Liseye Geçiş Sınavı’nın (LGS) tamamlanmasının ardından öğrenciler sorularla ilgili yaptıkları yorumlarda “Sözel kolay, sayısal zordu” dedi. Öğrenciler özellikle sayısal bölümde fen sorularının çok işlemli olduğunu bu yüzden de matematik için zaman kalmadığını söyledi.
2019 LGS sorularını öğrenciler böyle yorumladı. Peki eğitimciler. İşte eğitimciler de 2019 LGS sorularını değerlendirdi ve yorumladı. 2019 LGS sorularını eğitimciler Doğa Koleji, Mektebim Okulları, Oğuzkaan Koleji, Final Eğitim Kurumları ile Nesibe Aydın Okulları uzmanları şöyle değerlendirdi.
2019 LGS SORULARINI EĞİTİMCİLER NASIL YORUMLADI?
Eğitimcilere göre sınav soruları örnek sorularla benzerlik taşıyor. Okuma ve yorumlama alışkanlığı olan öğrenciler bu sınavda başarılı olacak. Bir de süre konusunda sorun yaşamayanlar.
TÜRKÇE SORULARINDA KODLAMA
Örnek sorularla büyük benzerlik gösteriyor. Temel dil becerilerini, özellikle okuma-anlama düzeyini ölçen sorular ağırlıklı. Sorular, “öncüle bağlı” olarak cümle bilgisi, anlatım bozukluğu, fiilimsi, metin türlerinden deneme, yazım ve noktalama konularından geldi. Anlam düzeyinde gelen sorular farklı kurguda ve oldukça yaratıcı. Örneğin mağara duvarlarına çizilen şekillerin şiir dizeleriyle eşleştirilmesinin istendiği kodlama sorusu dikkat çekti. Sözel mantık üzerine birden fazla soru geldi. Grafik yorumlama ile ilgili gelen soru da yine öğrencilerin grafik okuma ve sözel mantık becerilerini birlikte ölçen bir soru. Kaligrafi sanatıyla ilgili soruda; verilen öncüllere göre öğrencilerin farklı yazı türlerini okuma becerisi ile dikkatleri ölçüldü. Okuma alışkanlığı olan aynı zamanda doğru analiz ve sentez yapabilen öğrenciler başarıyı yakalayacak. Soruların çözümü kolay fakat çeldiricileri güçlüydü. Özellikle, soru köklerini dikkatli okumadan soruyu çözmeye çalışan öğrencileri çeldiriciler çekmiştir. A kitapçığında 3.soru (anlatım bozukluğu) ve 20.soru (mantık-muhakeme) öğrencileri zorlamış olabilir.
MATEMATİK PISA SORULARI GİBİ OLDU
Örnek sorulara benzer ama daha zor. PISA sorularına benziyor. Sorular işlemli. Yoruma dayalı, mantık ve muhakeme düzeyi yüksek. Sınavda tüm sorular okuduğunu anlamaya, yorum yapmaya, bilgiyi kullanarak çözüm üretmeye dayalıdır. Bu yönüyle seçici ve ayırt edici bir sınav oldu. Ama yeni de geçen yıla göre kolay.
FEN BİLİMLERİ SORULARI DENEY YORUMLARI İSTEDİ
Mantık ve muhakeme yeteneğini ön plana alan sorular fazla. Sorular da deneylerden faydalanılmış ve öğrencilerden yapılan deneyleri yorumlamaları istenmiş.
İşlem yoğunluğu fazla. Matematiği hızlı çözen ya da sayısal oturumu fen bilimleri dersinden çözmeye başlayan öğrencilerin fen bilimleri neti yüksek çıkar.
TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK SORULARI
Kavramsal bilgi büyük önem taşıdı. Kavram bilgisinin odakta olduğu ve yorum gerektiren sorulara ağırlık verilmiş. Verilen yargıları doğru kavramlarla eşleştirmeyi gerektiren sorular ön planda yer alıyor. Alıntı metinler ve sözler, önemli kararların yer aldığı maddelerden oluşan sorular, öğrencilerin yorumlama gücünü de ölçüyor. Kavramları iyi öğrenen ve soruları dikkatli okuyan öğrenciler, kavram yanılgılarına düşmedi.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
Bilgi ve yorum düzeyi yüksek sorulardı. Sınavda hemen her üniteden sorunun yer aldı. Zorluk derecesi, örnek sorulara göre daha yüksek. Sorular bilgi içerikli olmakla birlikte düşünsel becerilere de dayalı. Sorularda verilen ayet, hadis ve örnek olaylar ile konular arasındaki ilişki ön planda.
İNGİLİZCE SORULAR
Sınav; öğrencilerin okuma-anlama, grafik okuma ve sözel mantık becerilerini ölçmekte. Üniteler arası sarmal soru yapısıyla tek soruda birçok kazanım ölçüldü. Bazı soru köklerinde olumsuz soru kökleri karşımıza çıktı. Yayımlanan örnek sorularda olduğu gibi diyalogda üç boşluk tamamlama sorusu da vardı. Başarılı olmak için kelimelerin yan ve eş anlamlarını da bilmeleri gerek.