2019 YKS başvuruları başladı, nasıl başvuracaksınız?

0

2019 YKS başvuruları başladı, nasıl başvuracaksınız? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için başvurular başladı. Son tarih 6 Mart. Başvurunuzu yaparken Aday Başvuru Formu’nu dikkate almanız gerekiyor. Bu formun eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulması gerekiyor. Sorumluluk adaylara ait.

3 oturumlu YKS, 15-16 Haziran tarihlerinde yapılacak. YKS sonuçları 18 Temmuz’da açıklanacak.

2019 YKS BAŞVURULARI BAŞLADI, NASIL BAŞVURACAKSINIZ?

YKS’ye kimler başvurabilir?

 2018-2019 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler

 Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar

 Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar

 Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar.

YKS BAŞVURULARI BAŞLADI, SON GÜN NEDİR?

12 Şubat – 6 Mart 2019 tarihleri arasında. Sınav ücretini ödemek için son gün ise 7 Mart. Sınav ücreti TYT tüm adaylar girecek, 50 TL, AYT 50 TL, YDT 50 TL. Tümüne girecekseniz 150 TL. Belirtilen başvuru tarihleri içinde sınava başvuramayanlar 19 Mart’ta geç başvuru gününde işlem yapabilecekler. Her oturumun bedeli 75 TL: Aynı gün sınav ücreti ödenecek.

PUANI TYT 200 OLANLAR NE ÖDEYECEK?

2018-TYT Puanı 200 ve Üzeri Adaylardan, 2019-YKS’nin Hiçbir Oturumuna Girmeden 2018-TYT Puanını 2019-YKS Yerleştirmede Kullanmak İsteyenler İçin 2019-YKS Başvuru Ücreti/ 20 TL. Bu adaylar geç başvuru gününe kalırlarsa o zaman 30 TL ödeyecek. Ama TYT elimde dursun, AYT için de gireyim derseniz AYT ücreti 50 TL daha ödeyeceksiniz.

SINAVA TÜM ADAYLAR BAŞVURACAK

Bir kez tüm adaylar başvuru yapmak zorunda. TÜBİTAK yarışmalarıyla sınavsız geçiş hakkı edinenler dâhil. Özel yetenek sınavına girecekler de dahil hepsi YKS’ye başvuracak.

TÜM ADAYLAR TYT’YE GİRECEKLER

YKS, 3 oturumlu bir sınav. Tüm adaylar, Temel Yeterlilik Testi’ne  (TYT) girmek zorunda. Diğer oturumlar AYT ile YDT isteğe bağlı.

 GEÇEN SENE 200 VE ÜZERİNDE ALANLAR

 

2018-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2019-TYT’ye girmeden YKS’nin diğer oturumlarına girebileceklerdir. Yani AYT ile YDT başvurabilirler.

LİSANS İSTEYENLER AYT VE YDT OLACAK

 

2019-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin (2018-TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile) 2019-AYT ve/veya 2019-YDT oturumlarına başvuru yaparak katılmaları zorunludur.

2018-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2019-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2018-TYT puanını 2019-YKS yerleştirmelerinde kullanabilecekler. Ama unutmayın 2019-YKS’ye başvuru yapmış olmanız gerek.

  2018-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2019-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2018-TYT puanını 2019-YKS yerleştirmelerinde kullanabileceklerdir ancak, bu adayların 2019-YKS’ye başvuru yapmış olmaları zorunludur

 

YKS BAŞVURULARI BAŞLADI, SON SINIFLAR NASIL BAŞVURACAK?

 

  Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar; başvurularını kendi okullarından, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinden yapacak.   

  ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve eğitim bilgisi (**) bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabilecek.

*  Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf, geçerli fotoğraftır. 

    * * Geçerli Eğitim Bilgisi: Eğitim bilgileri, MEB e-okul veya ÖSYM arşivi kaynaklı olup bu bilgilerinde herhangi bir düzeltme bulunmayanlar.

      ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinin birinden yapacaklardır.

     

EĞİTİM BİLGİSİNDE GÜNCELLEME OLANLAR

Eğitim bilgisi MEB e-okul sistemi kaynaklı olan adaylardan bu bilgilerinde güncelleme gereken;   

  son sınıf öğrencileri kendi okullarına.

  mezun adaylar ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine  başvurarak MEB e-okul sisteminde mevcut bilgilerinin güncellenmesini sağlayacaklardır.

 

ADAY BAŞVURU FORMU NASIL DOLDURULACAKSINIZ?

Aday başvuru formu ÖSYM sitesinden indirebilirsiniz. 34 maddenin sıralandığını göreceksiniz. Dikkatle okuyun, doğru doldurun. Sorumluluk tamamen size ait. Kimlikle ilgili bilgi alanlarına, kimlik belgenizde yer alan bilgileri değiştirmeden, kısaltma yapmadan yazın.

Formda dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi din dersi seçeneği. Bu dersi zorunlu aldıysanız 1, muaf iseniz 2 yazacaksınız. TYT ile AYT’nin Sosyal Bilgiler-2 oturumundaki din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını buna göre yanıtlayacak, ya da alternatif felsefe soruları çözeceksiniz.

Yabancı dil bölümünü de YDT’ye girmek isteyen adaylar işaretleyecek. Dil sınava girmeyecekler bu alanı boş bırakacak. YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak. Şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından başvuru hizmeti ücreti ile sınav/ek yerleştirme ücreti alınmayacak. Bu koşulları taşıyorsanız kendinize uygun bölümü işaretleyebilirsiniz.

SADECE TYT PUANINI KULLANACAKLAR

2018-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2019-TYT dâhil 2019-YKS’nin hiçbir oturumuna girmek istemeyen adaylar işaretleyecekler. AYT’ye girecekseniz bu bölümü boş bırakın. Bu bölümü işaretleyenler, sadece TYT puan türüyle öğrenci alan programları tercih edebilecek.

Hangi oturumlara girecekseniz onları işaretleyin, unutmayın TYT’ye tüm adaylar girmek zorunda.

BAŞVURU MERKEZİNE GİDERKEN UNUTMAYIN

Başvurunuzu başvuru merkezinden yapacaklar bu merkezlerin resmî iş günlerinde ve çalışma saatlerinde başvuru alacaklarını unutmayın. Bu merkezlere şahsen gideceksiniz.

Yanınızda neler olacak?

 Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş 2019-YKS Aday Başvuru Formu 

 Nüfus cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı

T.C. Kimlik Kartı edinme sürecinde, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar geçerli olan fotoğraflı, imzalı ve mühürlü “Geçici Kimlik Belgesi”nin aslı, geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilecektir.

Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.

Üzerinde soğuk damga, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya TC.Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları (T.C. Kimlik Numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmeyecektir.)

Burada geçerli fotoğrafınız yoksa Web kamerayla fotoğraf çekilecek. Bu sizin sınav günü tanınmanızı sağlayacak. Fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalı. Başvuru ücreti 10 TL:

Ama burada işleminiz bilgileri kontrol edip, gelen onay kodunu görevliye verdikten sonra bitecek. Kontrolünüzü yapın, dökümü alın.

İNTERNETTEN YAPACAKLAR

 İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 6 Mart 2019 tarihinde, saat 23.59’da sona erecek. Burada da dikkat etmeniz gereken başvuru ekranında “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir.” açıklamasının mutlaka görülmesi, sınav ücretinin yatırılması, aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerek.

 

 

SINAV ÜCRETİNİ NASIL YATIRACAKSINIZ?

 

ÖSYM sitesinden yatırabilirsiniz ya da kılavuzda yer alan bankalardan birine.

 Sadece TYT’ye girecek adaylar 50,00 TL,

 TYT ile birlikte AYT veya YDT’den herhangi birine girmek isteyen adaylar 100,00 TL,

  TYT, AYT ve YDT’nin tümüne girmek isteyen adaylar ise 150,00 TL yatıracaklardır.    

BAŞARI SIRASI BARAJLARI NE OLDU?

Tablo 1G – Hukuk, Mimarlık, Mühendislik, Tıp, Öğretmenlik Programlarına Başvurabilmek İçin En Düşük Başarı Sırası Nedir?  

Program Türü İlgili Puan Türü Başarı Sırası*

Hukuk: EA En düşük 190 bininci (190.000)

Mühendislik: (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil)   SAY En düşük 300 bininci (300.000)

Mimarlık: SAY En düşük 250 bininci (250.000)

Tıp: SAY En düşük 50 bininci (50.000)

Öğretmenlik: (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) İlgili Puan Türünde En düşük 300 bininci (300.000)

 

 

 

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d