2019 YKS ek yerleştirme tercihleri nasıl yapılacak?

0

2019 YKS ek yerleştirme tercihleri nasıl yapılacak? 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ek yerleştirme kılavuzu yayımlandı. Kılavuzu ÖSYM sitesinden bulabilirsiniz. Tercihler 5-11 Eylül tarihleri arasında alınacak. Tercih süresi içinde değişiklik yapabilirsiniz

Başvurular bireysel olarak internet üzerinden yapılacak. Ek yerleştirme başvuru ücreti ise 20 TL. Ek yerleştirme ücreti, 12 Eylül 2019 tarihi saat 23.59’a kadar yatırılabilecek.  

Ek yerleştirmenin kuralları nedir? Her isteyen ek yerleştirmeye katılabilir mi? Ek küçük puanı oluşmuş bölüm ne demek? Boş olan her kontenjanı tercih edebilir misiniz?

2019 YKS EK YERLEŞTİRME TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Adayların 2019 YKS ek yerleştirme tercihleri ile ilgili en çok sorduğu bu sorulara yanıt verelim:

İlk merkezi yerleştirmenin ardından 71 binin üzerinde boş kontenjan vardı. Ek yerleştirme bu kontenjanlar ve ayrıca ilk merkezi yerleştirmede dolmayan ve yerleştiği halde kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kalan kontenjanlar için yapılacak.

KİMLER EK YERLEŞTİRMEYE KATILABİLİR?

Tercih yapan ama yerleşemeyen.

Tercih yapmayan.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programlar yerleşenler.

 

EK YERLEŞTİRMEYE KİMLER  KATILAMAZ?

Yerleşenler. Yerleştiği halde kayıt yaptırmayanlar. Bu adaylar 2019 YKS ek yerleştirme tercihleri yapamaz. Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan 24’ü geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek. Ancak tüm tercihleri doldurmak zorunlu değil.

AYNI KURALLAR GEÇERLİ

 

Ek yerleştirme kontenjanlarına yerleştirme yapılırken, 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzu ve 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallara uyulacak.

BAŞARI SIRASI BARAJLARI GEÇERLİ?

 

Yani tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, PDR dahil öğretmenlik programları için uygulanan başarı sırası barajları ek yerleştirme için de geçerli.

EN KÜÇÜK PUANI OLUŞMUŞ BÖLÜMLERE DİKKAT

 

Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak, yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan bölümleri eğer puanınız bunun altında ise tercih edemezsiniz. Hem lisans hem de ön lisans programlarının karşısında sütunlar var. 7 numaralı sütunda bu bilgiyi bulabilirsiniz.

Bir yükseköğretim programına ait en küçük puan sütununda hiçbir işaret bulunmuyorsa, kontenjanı merkezi yerleştirme ile dolmayan programları göstermektedir. Bu programları ilgili puan türünde 180 veya daha yüksek puan almış bütün adaylar tercihleri arasında gösterebilirler. 

Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilecek.

TYT PUANI 150 VE ÜZERİNDE OLANLAR

 TYT puanı 150 ve üzeri olan adaylar, Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebilecek.

180 VE ÜZERİNDEKİ ADAYLAR

İlgili AYT/YDT puanı 180 ve üzeri olan adaylar, Tablo 4’teki yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilecek. 

SORUMLULUK SİZİN DİKKATLİ İNCELEYİN

 

Yapacağınız tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu size ait olacak. Tercihlerin tümünün doldurulması zorunlu değil. Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmekte. Tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtiliyor. Bu yüzden de 2019 YKS ek yerleştirme tercihleri yaparken bu koşulları dikkatle incelemeniz gerekiyor.

EK YERLEŞTİRME KAYITLARI NE ZAMAN YAPILACAK?   

Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri üniversiteler tarafından 23-27 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 23-25 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu süre içerisinde kayıt yaptırmayan haklarını yitirir. Bu adayların OBP’leri ise gelecek yıl sınava girdiklerinde yarıya düşer.

 

 

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d