4 proje okulun mezunlarından ortak karar

0

4 proje okulun mezunlarından ortak karar. Proje okullardan 4’ünün mezunları “Birlikte daha güçlüyüz” diyerek ortak hareket etme kararı aldı. Bunlar İstanbul İstanbul Erkek Liseliler Derneği, Kadıköy Maarif Koleji ve Kadıköy Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği, Bornova Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği ile Vefa Derneği.

“Birlikte Daha Güçlüyüz” başlığı ile hem üyelerine hem de kamuoyuna duyuru yapan 4 proje okulun mezunları ortak açıklamalarında şunlara yer verdi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin geleneği ve kültürü olan köklü okulların mezunları olarak daha iyi ve aydınlık yarınlar için bir araya geldik.

Son günlerde gündeme gelen Proje Okullar Yönetmeliği ile ilgili olarak mevcut uygulamanın hukuki, idari ve eğitim boyutlarını incelemek üzere biz aşağıda imzası bulunan mezun dernekleri ortak  hareket etme kararı almış bulunmaktayız. Gelişmelerden tüm mezunlarımız ve kamuoyu detaylı şekilde bilgilendirilecektir.”

UZMAN HUKUKÇU VE EĞİTİMCİLERLE PANEL

4 proje okulun mezunlarının bu kararı kendi internet sitelerinden de üyelerine duyuruldu. İstanbul Erkek Liseliler Derneği Yönetim Kurulu Adına Başkan Feyza Erkan derneğin internet sitesinden şu duyuruyla 4 proje okulun birlikte ortak hareket etme kararı aldığını açıkladı:

“Son günlerde kamuoyuna yansıyan ve okulumuzu da yakından ilgilendiren ”Proje Okullar Yönetmeliği” konusunda, derneğimiz diğer mezun dernekleri ile birlikte hareket edecektir.

Öncelikle konuyu her yönüyle incelemek, mezunlarımızı, velileri ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla uzman hukukçu ve eğitimcilerin  katılacağı bir panel düzenlenecek, daha sonra atılacak adımlar birlikte planlanacaktır.

PROJE OKUL NEDİR?

2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) torba yasaya koyduğu bir madde ile Proje Okullar’ın yasalaşmasını sağladı. Buna göre Türkiye’nin en köklü ve en yüksek puanlı okulları proje okul ilan edildi. Öğrencileri gibi başta müdürler olmak üzere yöneticileri ve öğretmenleri sınavla alınan bu okullara artık sadece bakan olur’u ile öğretmen ve yönetici atılmasının önü açıldı. İlk uygulamada İstanbul (Erkek) Lisesi’nde yaşandı. Bu okulun müdürü dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından ‘olur’ ile atandı. 2015-2016 öğretim yılı son bulurken proje okullar başta mezuniyet törenlerinde öğrenciler tarafından protesto edildi.

EYLÜL’DE YÖNETMELİK ÇIKTI

Geçtiğimiz eylül ayında ise Proje Okullar Yönetmeliği çıktı. Bu yönetmelikle proje okullarda 8 yılını dolduran tüm okul yöneticileri ile öğretmenleri başka okullara tayin edildi.Yönetmelik bu okullara müdür ve öğretmenlerin 4 yıl süreyle atanacağını, en fazla 8 yıl görev yapılabileceğini öngörüyor.

Proje okullardaki öğretmenlerin başka eğitim kurumlarına tayinleri hem öğrenci hem de öğretmenler tarafından protesto edildi ve protestolar da sürüyor. Aynı yönetmelik bu okullara akademisyen müdür ve öğretmen atanmasının da önünü açtı.

YÜZDE 18 İÇİN KIYAMET KOPARMAK

Bu arada Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da bakanlığının Antalya’da düzenlediği Eğitim Kongresi’nde gazetecilerin proje okullar ile ilgili sorularını yanıtladı. Türkiye genelinde bu okullarda görevli öğretmen sayısının toplam 4 bin 86 olduğunu, 4 ve 8 yılını doldurduğu için ayrılan öğretmen sayısının da 950 olduğunu açıkladı. Proje okullare en büyük ilginin İstanbul’da gösterildiğini söyleyen Yılmaz, “İstanbul’da proje okullarında toplam öğretmen sayımız 1492. Proje okullarından ayrılan öğretmen sayısı 275. Yani yüzde 18 için kıyamet koparmaya değer mi?” sözleri de tepki topladı.

4 proje okulun mezunlarının ortak karar alması ve en kısa zamanda panel düzenleyerek, Proje Okullar Yönetmeliği’ni tartışmaya açacak olmasının diğer okulların mezunları üzerinde ne etki yapacağı merak ediliyor.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d