Açık uçlu sorularda kimler başarılı olacak?

0

Açık uçlu sorularda kimler başarılı olacak? Bu yıl Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) ilk kez 15 tane açık uçlu soru yer alacak. Bu soruları öğrenciler hem yazacak hem kodlayacak. Doğru yazıp, kodlama hatası yapan puan alamayacak. Peki açık uçlu sorularda kimler başarılı olacak? Açık uçlu sorularda başarılı olmanın formülü var mı? Açık uçlu sorularda doğru kodlama için ne yapmak gerekiyor?

İşte bu soruların yanıtları Uğur Okulları ev sahipliğinde Bahçeşehir Üniversitesi’nde yapılan “Açık Uçlu Sorular ve Yansımaları” panelinde tartışıldı. Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Gelbal, Bahçeşehir Okulları Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan, Ümraniye Bahçeşehir Okulları Müdürü Yrd. Doç. Dr. Çağla Burçak Garipağaoğlu, Sebit Ölçme Değerlendirme Koordinatörü Mehmet Büge ve ABD’de görev alan Eğitim Araştırma Bilimcisi Dr. Enis Doğan’ın konuşmacı olarak katıldı. Panelistler açık uçlu sorularda nasıl başarılı olunacağını tartıştı.

Panele katılan Türkiye’de eğitimde ölçme ve değerlendirme konusunda en uzman akademisyenler arasında yer alan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Gelbal, “Kısa cevaplı soruların çoktan seçmeli sorulardan en önemli farkı kodlama becerisi gerektirmesidir” dedi.

Gelbal, “Açık uçlu sınav yazılı yoklama sınavıdır. Soru sayısının az, cevap süresinin uzun olduğu sınavdır. Biri uzun diğeri kısa cevaplı iki türü bulunur. ÖSYM’nin ilan ettiği sınav ise kısa cevaplı yazılı testlerdir” dedi.

SIRALAMAYI DEĞİŞTİRECEK Mİ?
Açık uçlu sorularda sınırlama olduğunu, LYS’nin her sınavında 3’er tane olmak üzere 15 tane olacağını anlatan Gelbal, bunların adayların sıralamasını değiştirip, değiştirmeyeceğine ilişkin şöyle dedi: “Tüm öğrencilere aynı sistem uygulandığı için sıralamaya nasıl etkisi olacağını uygulamada göreceğiz. Kısa cevaplı soruların toplam soru sayısı içindeki payı yüzde 2-3’lerde. Bu orana da baktığımızda benim beklentim çok fazla etkisi olmayacağına yönelik; ancak “şans başarısını” aza indirecek.”

EN ÖNEMLİ FARK KODLAMA BECERİSİ OLACAK
2017 LYS sınavında 15 tane kısa cevaplı soru yer alacağını belirten Gelbal bu soruların kodlama ile yapılacağını belirterek, şunları söyledi:
“Kısa cevaplı soruların çoktan seçmeli sorulardan en önemli farkının kodlama becerisi gerektirmesi. Örneğin; öğrenci sınavda bir tane (İ) yi (I) veya tam tersi şeklinde kodlarsa cevap birebir uyuşmadığı için soruyu bildiği halde tam puan alamayacak. Bu da değerlendirme sırasında öğrencinin daha üst düzey özelliğini ölçmeden öteye geçebilir. Kısa cevaplı soruların çoktan seçmeliden bir de şöyle bir farkı olacaktır:Her türlü sınavda okuduğunu anlama var; ancak öğrenci açık uçlu/kısa cevaplı sorularda anladığını yazılı ifade etme becerisini de içerisine katacak. O yüzden okumak çok önemli. Okursa hem anlayabilir hem de yazabilir.”

OKULLAR AÇIK UÇLU SORULARDA HAZIRLANMALI
Gelbal, Türkiye’nin müfredatını sınavların belirlediğini söyleyerek, “Sınavı ne tür yaparsanız bütün okullar içeriği ona göre düzenleyebiliyor. Okullar çoktan seçmeli sınava göre eğitim öğretim verdiği için de öğrenciler daha dilekçe yazmasını bilmiyor. Dolayısıyla okullarda açık uçlu sınavların kullanılmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Okullara yansımasının bu yönde artı bir rol katacağını düşünüyorum” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Çağla Burçak Garipağaoğlu sistemin değişmesinin okullarda açık uçlu sorularda sınavlara hazırlıkların başlamasına yol açacağını söyleyerek, “Sistemin değişmesiyle birlikte öğrenciler seçeneklerin önlerine sürüldüğü haçıdeğil kendi seçeneklerini yaratmayı öğrendiği eğitimi alabilecek” dedi.
Uğur Okulları Rehberlik ve Ar – Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin de açık uçlu sorularda nasıl başarılı olunabileceğini söyle anlattı:
“Öğrencilerinkavram haritaları ile öğrendikleri bilgileri semantik hafızalarına aktararak daha kalıcı hale getirmeleri gerekiyor. Kısa cevaplı sorularda zihinden geri getirme çok önemli. Bol bol kitap okumaları, okuduğu metinleri anlamaya çalışmaları dahi onlar için çok yararlı egzersizler. Öğrencilerin ezberci bir öğrenme yaklaşımdan daha ziyade kavramaya yönelik çalışmaları, zihinsel haritalar çıkartıyor olmaları, kavramları karşılaştırabiliyor olmaları ve özellikle kavramların aralarındaki benzerlikleri yapabiliyor olmaları çok önemli. Öğrencilerin bunları gerçekleştirirken de öğrenmenin içine mutlaka duyularını da katması gerekiyor. Biliyorsunuz duyular işin içinde oldukça hatırlayabilme, zihinden geri getirme daha fazla artıyor. Öğrenciler bu sayede bilgileri daha doğru kodlayıp daha doğru anlamlandırabiliyor.”

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d