Başarı sırası barajı YKS’de sürecek mi?

0

Başarı sırası barajı YKS’de sürecek mi? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) önümüzdeki haziran ayında ilk kez uygulanacak. İki oturumlu YKS’de ilk oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) ikinci oturum ise Alan Yeterlilik Testi (AYT).

YÖK iki oturumun testlerinin de yerleştirme puanına etkisini açıkladı. Testlerin ağırlıkları açıklandı ve adayların aklındaki bir başka soruda yanıt buldu. LYS’de olduğu gibi başarı sırası barajları YKS’de de sürecek mi?

BAŞARI SIRASI BARAJI YKS’DE SÜRECEK Mİ?

YÖK, tıpkı LYS’de olduğu gibi bazı programlar için başarı sırası barajının da süreceğini açıkladı. Önceki yıllarda uygulanan asgari baraj kuralı bu yıl 23-24 Haziran’da uygulanacak YKS’de de devam edecek.

BARAJLAR 5 PROGRAM İÇİN DEVAM EDECEK

Kaldırılan YGS ve LYS’de bazı programlar için kullanılan başarı sırası barajı YKS için de geçerli olacak. Ancak YÖK, vakıf üniversitelerinin isterlerse bu barajı geçmişte olduğu gibi yükseltebileceklerini de belirtti.
Bu barajlar şöyle:
Tıp programları: Sayısal puan türünde başarı sırası 40 bin,
Hukuk programları: Eşit Ağırlık puan türünde başarı sırası 150 bin,
Mühendislik programları: Sayısal puan türünde başarı sırası 240 bin,
Mimarlık programları: Sayısal puan türünde başarı sırası 200 bin,
Öğretmenlik programları: İlgili puan türlerinde başarı sırası 240 bin.

BAŞARI SIRASI BARAJI İLK NE ZAMAN BAŞLADI?

2015 yılında YÖK ilk kez tıp ve hukuk fakülteleri için başarı sırası barajı getirdi. Bu barajın altında kalan adayların bu iki programları tercih edemedi. Ancak ilk yıl  KKTC üniversiteleri bu uygulamadan muaf tutuldu. Türkiye’de tıp ve hukuk için baraja takılanlar KKTC üniversitelerine gitti.  2016 yılında ise YÖK’ün kararı ile mühendislik ve mimarlık fakültelerine de baraj geldi.  Ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç ama ziraat fakültesi gıda mühendisliği bölümü baraja dahil oldu. Bu kez KKTC üniversiteleri için de barajlar geçerli oldu. YÖK, 2017 yılında aldığı kararla başarı sırası barajı olan programlara öğretmenlik programlarını da ekledi.

Bu başarı sırası barajları sadece devlet üniversiteleri için değil, vakıf üniversiteleri için de geçerli oldu. Ancak vakıf üniversiteleri istedikleri takdirde bu barajı daha da yükseltme hakkına sahipler.

 

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d