Çocuklar üzerinden para kazanılmaya çalışılıyor

0

Çocuklar üzerinden para kazanılmaya çalışılıyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, çocukların tüketim nesnesi haline getirilmeye çalışıldığını söyledi. Selçuk çocuklar üzerinden para kazanılmaya çalışılmasını da eleştirdi. Selçuk, çocukların, iletişimcilerin ´parlayan nesne sendromu´ dediği bir sendrom içerisinde olduklarını söyledi.

Selçuk, TRT Uluslararası Çocuk Medyası Konferansı´nda konuştu.

ÇOCUKLAR ÜZERİNDEN PARA KAZANILMAYA ÇALIŞILIYOR

Selçuk, son 10 yılda çocuğun bir tüketim aktörü haline geldiğine dikkati çekti. Selçuk, bu çağda çocuk üzerinden para kazanılmaya, çocuğun tüketimin nesnesi ve odağı haline getirilmeye çalışıldığını vurguladı. Selçuk, bu çağı “Araçlarda zengin amaçlarda yoksul bir çağ” şeklinde tanımlayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

ÇOCUKLAR PARLAYAN NESNE SENDROMU İÇİNDE

“Bütün mesele çocuğun dikkatini dağıtmak üzere organize ediliyor. Yani çocuk, iletişimcilerin ´parlayan nesne sendromu´ dediği bir sendrom içerisinde. Sürekli olarak yeni ve parlak nesnelere, olaylara baktırılıyor. Çocuğun sürekli dikkati dağınık ve odaklanmakta zorlanıyor. Odaklanmakta zorlanması zihin gelişimine ve kişilik gelişimine zarar veriyor. Bu bir şekilde dışarıdan manipülasyonlarla yürüyor. Eskiden kuşak çatışması ve kuşakları değişim denilen bir husus vardı. Bunun bir doğal olan tarafı var, bir de normatif olan tarafı var. Doğal olarak elbette her yeni nesil bir öncekinden farklı olur ama bu çağda çocukların kuşak değişimindeki rolü manipüle ediliyor. Kuşaklara ´X´, ´Y´, ´Z´ diye markalar veriliyor. Sanki insan değişiyormuş gibi, aslında özünde değişen bir şey yok. Sadece büyük bir manipülasyon var. Bu manipülasyon tüketim için gerekli. Eğer proaktif bir şekilde çocukların tüketim nesnesi ve öznesi haline gelmesi sağlanmazsa o zaman çocuklar doğal seyrini takip edebilir. Planlı reklamlarla ve benzeri desteklerle sistemli bir şekilde çocukların dışsal ve içsel algısı bir manipülasyona tabi tutuluyor.”

  ÇOCUKLARA HÜRMET ETMELİYİZ

Selçuk, çocuklara hürmet edilmesi gerektiğini söyleyerek, şöyle dedi:

“Eğer biz çocukların zamanına hürmet etmezsek onlar sadece bizim yanlış birer kopyamız olur. Bu sebeple de yapılması gereken şey çocukların bizim yapamadıklarımızı yapması değil, kendi zamanları için hazırlanmalarıdır. Çocuğun hata yapma ihtiyacının karşılanması lazım. Çocuk sıkıntı yaşamazsa kişiliğinin oluşması tehlikeye girer. Ailede çocuk yetiştirme biçiminde bir sorun varsa, iş dünyasında da evlilikte de sosyal yaşantısında da başarısız olur.

ÇOCUKLARI MEDYADAN KORUMAK GEREKİYOR MU?

  Selçuk, ailelerin çocuklarını medyadan korumak istediklerine dikkat çekerek, şöyle dedi:

“Aileler çocuklarını kendilerinden korusalar daha iyi olur. Bunu şu anlamda söylüyorum. Anne, baba çocuğun etrafından pervane olmuş dönüyor. Eğer doğanın sistemi bozulursa siz istediğiniz kadar medyadan, sokaktan koruyun, neyden korursanız koruyun… Çocuğa gün içerisinde bir çocuk kadar ilgi gösterirseniz daha sağlıklı olur. 4-5 çocuk için ayrılan zamanı tek bir çocuğa verirsek, çocuğun canının sıkılma zamanı olmayacaktır. Canı sıkılmayan bir çocuğun kişiliği gelişmez. ´Üzülmesin, ağlamasın, her şeyi hazır olsun dediğinizde´ medyanın verdiği zararın hiçbir önemi yok ailenin verdiği zarar çok daha fazla. Çocuk televizyonla, sosyal medyayla, bilgisayarla, telefonla ilişkisi açısından değerlendirilirse bu eksik bir değerlendirme olur. Çocuğun bir hayat sahnesi, ekosistemi, habitatı var. Medya ilişkisini kontrol edip, anne, baba ilişkisini kontrol etmezseniz, o zaman sizin çocuğu medyadan koruma çabalarınız rasyonelite taşımaz.”

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d