Ders zili yeni yılda ‘değişiklikler’ ile çaldı

0

Ders zili yeni eğitim yılında değişikliklerle birlikte çalıyor. 2016-2017 eğitim öğretim yılı 18 milyon 43 bin 15 öğrenci ve yaklaşık 900 bin öğretmen için bugün başlıyor ve ilk dönem 20 Ocak’ta bitecek. Tüm özel ve resmi kurumlarda ilk haftanın tüm etkinlikleri “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma” temasıyla gerçekleştirilecek. Okullarda bugün çalan ders zili ilk dönem son kez 20 Ocak 2017’de çalacak. Yarı yıl tatili, 23 Ocak-3 Şubat 2017 tarihleri arasında yapılacak. İkinci dönem ders zili 6 Şubat 2017 Pazartesi günü tekrar çalacak. Okullarda yaz tatili 9 Haziran 2017 Cuma sona erecek. 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı ise 18 Eylül 2017 Pazartesi günü başlayacak.

EĞİTİM SEKTÖRÜNDE NELER DEĞİŞTİ?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) eğitim alanında büyük değişimler getirdi. Ders zili yeni eğitim yılında hangi değişikliklerle birlikte çalacak. Eğitim dünyasında hangi değişiklikler oldu? İşte Habertürk’te yer alan habere göre ders zili şu değişikliklere çalıyor.

1029 ÖZEL OKUL KAPANDI
667 Sayılı KHK kapsamında ülke çapında bin 29 özel okul kapatıldı. Kapatılan ilk ve ortaokullardaki öğrenciler evlerine en yakın okullara kaydedilirken, lise öğrencileri için sınava girdikleri yılların puanlarına göre liselere nakil yapma kararı alındı. Bu öğrenciler 2015-2016 eğitim öğretim yılı ile sınırlı olmak üzere 30 Eylül´e kadar işlemlerini yapacak. Ancak velilerin bu okullara yaptıkları erken ödemeleri nasıl alacakları henüz belli değil. Kapatılan eğitim kurumları arasında 823 özel yurt ile etüt, kurs, sürücü kursları gibi 283 diğer kurum da bulunuyor.

ASKERİ OKULLAR ARTIK YOK

31 Temmuz 2016 tarih ve 29787 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 669 Sayılı KHK ile Harp Okulları bünyesindeki fakülte, yüksekokullar, astsubay meslek yüksekokulları ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi kapatılarak, Milli Savunma Üniversitesi kuruldu. 5 askeri okuldaki yaklaşık 5 bin öğrenci sınava girdikleri yılın puanına göre fen ve sosyal bilimler liseleri dışındaki okullara yerleştirildi. Askeri lise mezunları ise üniversiteye geçişleri için özel bir sınava girdi. Bu öğrenciler de bu sınav sonuçlarına göre tercih işlemleri yapacak.
15 VAKIF ÜNİVERSİTESİ KAPANDI

667 Sayılı KHK ile 15 vakıf üniversitesi kapatıldı. Bu üniversitelerde okuyun 65 binin üzerindeki öğrenci sınava girdikleri yılın puanlarına göre tekrar tercih yaptı. Bu öğrencilerin KYK’dan aldıkları öğrenim kredisi veya bursları kesildi.
50 BİN ÖĞRETMEN EKSİLDİ

MEB,15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında özel öğretim kurumlarında çalışan 21 bin öğretmenin öğretmenlik lisansı iptal edildi. Bakanlıkta ilk aşamada 15 bin 200, ikinci aşamada 6 bin 538 kişi görevden uzaklaştırıldı. 2 Eylül’deki kararname ile işten atılan kamu görevlilerinden 28 bin 163’ü MEB, 2 bin 346’sı ise akademisyendi. 8 Eylül’de 11 bin 285 öğretmenin bölücü terör örgütü bağlantısı nedeniyle açığa alınırken içlerinde Tunceli’deki 419 öğretmen görevine döndü.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 28 bin 163 öğretmenin ilişiğinin kesildiğini, 20 binin üzerinde de açığa alındığını ve soruşturmalarının sürdüğünü belirterek, şöyle dedi: “Hepsi toplam 50 bine yakın öğretmen. Ama 41 bin norm fazlası öğretmeni etkin kullanacağız. 30 bin de Şubat’ta atananlar göreve başlayacak. Toplam 70 bin. 20 bin daha alıyoruz, onlar da Ekim’de atanacak. Sıkıntı olmadan bu dönemi atlatalım istiyoruz.”
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK GERİ GELDİ

Resmi Gazete’de yayımlanan KHK ile 2011 yılında kaldırılan sözleşmeli öğretmenlik uygulaması geri geldi. 15 bin öğretmenin KPSS ve sözlü sınav sonuçlarına göre atanırken, 5 bin dershane öğretmeni de KPSS şartsız sadece sözlü sınavla atanacak. Bu öğretmenlerin atamaları 10 Ekim’de yapılacak. Sözleşmeli atananlar 6 yıl ‘çakılı’ kalacak.
2 BİN 346 AKADEMİSYEN ÜNİVERSİTEDEN ATILDI

15 Temmuz FETÖ darbe girişimine ilişkin üniversiteler tarafından açığa alınan ve haklarında inceleme ve değerlendirmeler yapılan personelden 670 sayılı KHK ile 2 bin 346 akademik personel kamu görevinden çıkarıldı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’deki üniversitelerde görev yapan dekanların istifasını istedi. Bu dekanların 1176’sı devlet, 401’i vakıf üniversitelerinde görev yapıyordu. FETÖ/PDY soruşturması kapsamında görevden alınan ve tutuklanan rektörler de bulunuyor.
ÜCRETSİZ KURSLARDA DERS SAYISI ARTTI

MEB’in hem TEOG hem de üniversite sınavlarına girecekler için açtığı ücretsiz kurslarda ara sınıflardaki öğrencilerin tercih edebileceği ders sayısı ise 3’ten 5’e çıkarıldı. Ortaokulların 5, 6 ve 7’inci sınıflarındaki öğrenciler ile lisenin 9, 10 ve 11’inci sınıflarındaki öğrenciler en fazla 5 farklı dersten haftalık toplam 12 saate kadar ders alabilecek. 8’inci sınıftaki öğrenciler ise en fazla 6 farklı dersten haftalık 18 saate kadar kursa katılabilecek. Üniversite sınavlarına hazırlanan 12’inci sınıf öğrencileri ile mezunlar ise en fazla 6 farklı dersten haftalık 24 saate kadar kurs alabilecek.
ÖZEL ÖĞRETİM KURSLARINA SINIRLAMA GELDİ

Özel öğretim kurslarında ise MEB, 18 Eylül 2015’te yayımladığı genelgede en fazla üç bilim grubunda kurs açılmasına izin vermişti. Danıştay’ın bu maddeyi iptal etti ve MEB, ders sayısını beşe çıkardı. 5 Ağustos’ta yönetmelik değişikliğiyle bilim grubu sayısı bire düşürüldü. Kurslar, sekiz bilim grubundan sadece birini seçebilecek.Mevcut kurslar bakanlıkça onaylanmış bilim gruplarıyla 1 Temmuz 2018’e kadar açık olabilecek. Bu tarihe kadar dönüşmeyen kurslar kapatılacak.
EĞİTİM SEKTÖRÜNDE FON KALMADI

5 yıl önce özel sermaye fonlarıyla tanışan eğitim sektöründen fonların tümü çıktı. İlk olarak sermaye fonu giren zincir okullardan Doğa Koleji’nin hem fondaki yüzde 80 hissesi hem de okulların kurucusu Fethi Şimşek elindeki hisseleri geçtiğimiz 20 Ağustos’ta gayrimenkul sektöründeki isimlerden Metal Yapı Konut şirketinin sahibi Ömer Saçaklıoğlu satın aldı. Bahçeşehir Koleji’nin özel yatırım fonundaki yüzde 42 hissesini geçtiğimiz temmuz ayında okulların kurucusu Enver Yücel geri satın aldı. 2006 yılında Ümit Kalko’nun kurduğu Mektebim Okulları’nın Suudilerin elindeki yüzde 30 hissesi Gelişim ve Başarı Eğitim Yatırım AŞ’ye devredildi, okulun yüzde 30 hissesi Sancak Group’a satıldı.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d