Dövme yaptırmak için doğru adres ve yaş nedir?

0

Gençler, dövme yaptırmak için acele etmeyin, sonradan pişman olmamak için ne istediğinize karar verebilecek yaşı bekleyin. Dövme yaptırmak için mutlaka eğitim sertifikası olan kişilerin çalıştığı, Sağlık Bakanlığı ruhsatlı yerlere başvurun.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, çok önceleri doğal boyalarla yapılan dövmenin, günümüzde hemen hemen her renkte yapıldığını, bunun da ne kadar çok kimyasal kullanıldığını gösterdiğini vurguladı. Bayraktar, dövme yaptırmak isteyenler için şu uyarı ve önerilerde bulundu:

SEVGİLİSİNİN İSMİNİ YAZDIRIP SIKINTI YAŞAYAN ÇOK
Fikirlerin tam oturmadığı çağlarda dövme yaptırmak sonradan pişmanlıklara yol açmakta. Dövmeyi sildirmeye çalışmak ise tam bir kabus olmakta. Özellikle sevgilisinin ismini yazdırıp, ilişkisi sona erdiğinde sıkıntı yaşayan çok kişi bulunmakta. Eğer dövme yapılacaksa, kişinin ne istediğini bilecek, tam karar verebilecek yaşta yaptırmasını önermekteyim.

NE TÜR SAĞLIK SORUNLARI OLABİLİR?
Eğer sağlık kurallarına uyulmazsa; dövme yaptırmak ile tetanos, uçuk, hepatit B, hepatit C, HIV, cilt enfeksiyonu gibi hastalıklar bulaşabilmekte. Sedef gibi hastalığı olanlarda dövme yapılan yerde uyarıyla, hastalık tekrar gelişebilmekte. Kalıcı dövmeler derinin derin tabaklarına uygulandığı için lenf bezlerinde iltihaplanmalara yol açabilir, dolaşıma karışıp iç organ hastalıklarına, böbrek yetmezliğine bile neden olabilir. Dövme yaptırmak, yatkınlığı olan kişilerde keloid adını verdiğimiz kötü yara skarına (izine) yol açabilmektedir. Bu yüzden keloide yatkınlığı olanlar dövmeden kaçınmalıdırlar. Dövme yapılan bölgede ben olmaması ayrıca önem verilmesi gereken diğer bir noktadır. Çünkü dövme yaptırıldığında, ilerde bende riskli bir değişim olduğunda bunu görmek mümkün olmamaktadır.

BOYA ALERJİSİ TESTİ YAPTIRIN
Bazı yerlerde oto boyaları, yazıcı mürekkebi gibi sağlığa zararlı maddelerin kullanıldığı tespit edilmiş. Bu tür kimyasallar cilt kanserine de yol açabilmekte, bazı duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmekte. Bu risk, deri yüzeyine uygulanan hint kınası gibi kalıcı olmayan dövmelerde de mevcuttur. Bu nedenle dövme yaptırmak için kullanılan boyaların niteliği, sağlığa zararlı olup olmadığı çok önem taşımakta. Kişinin bu boyalara alerjisinin olmaması da ayrı bir konu. Cilt hastalıkları doktoruna muayene olarak bu boyalarla test yapılması ilerde gelişebilecek alerji riski için önlem olacaktır.

DÖVME YAPTIRILACAK MEKANLARDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Dövme yaptırmak için başvurduğunuz merkezin Sağlık Bakanlığı ruhsatı olup olmadığına mutlaka bakın. Yapan kişinin eğitim sertifikasına çok dikkat edin. Ayrıca merkezde steril çalışılıp çalışılmadığı ve tek kullanımlık iğne kullanıp kullanılmadığını da araştırın.

SİLDİRME İŞLEMİNİN ZORLUKLARI
Dövme yaptırmak kadar, sildirme işlemi de önemli. Sildirme işlemi, dövme yaptırmaktan daha pahalıya mal olmaktar. Her zaman başarılı sonuç almak mümkün olmamakta, büyük hüsranlar yaşanabilmektedir. Değişik lazer cihazları mevcut olup, başarı alete ve dövmenin rengine göre değişebilmektedir. Her zaman hafif de olsa bir iz kalabilmekte.
Şule Yılmaz: Sağlık Editörü
egitimcaddesi@gmail.com

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d