Eğitimcilere göre TEOG soruları nasıldı?

0

Eğitimcilere göre TEOG sorularını nasıldı? 1.2 milyon öğrenci sonuçları liselere geçişte kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) ilk 3 sınavı Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sınavlara girdi. Yarın da Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavları var.

Öğrenciler sosyal medyada Türkçe’nin zor, matematik sorularının kolay ama din sorularının da uzun paragraflardan oluştuğunu söyledi.

EĞİTİMCİLERE GÖRE SINAV SORULARI YORUMLARI

Eğitimcilere göre de Türkçe soruları zordu. Eğitimcilere göre sorular öğrencinin düzeyinin üzerinde yorum gücü gerektiriyordu. Öğrenciler gibi eğitimciler de 15 Temmuz’un adı geçirilmeden din soruları içinde yer aldığını söyledi. Eğitimcilere göre TEOG ilk üç sınavında belirleyici olan Türkçe soruları olacak.

İşte eğitimcilere göre TEOG sorularının yorumları:

BİLFEN ORTAOKULLARI UZMANLARI NE DİYOR?

Bilfen Ortaokulları Türkçe Bölüm Başkanı – Sündüs DEMİRDAĞ

EĞİTİMCİLERE GÖRE UNUTMAK SORUSUNDA SORUN VAR

Türkçe soruları anlam bilgisi ağırlıklı. 20 sorunun 15’i sözcükte, cümlede ve paragrafta anlam konularından oluşmaktadır.  Sorular 8. sınıf öğrencilerinin yorum güçlerinin üstünde olduğundan soruyu analiz etme ve doğru cevaba gitme hususunda öğrencileri çok zorlamıştır. Özellikle sözcükte anlam başlığından gelen soruda “unutmak” sözcüğünün öncülünde verilen 2. cümledeki  “Yoğunluktan dolayı kitap okumayı da unuttuk.”  şeklindeki kullanımı “Bir şeyi yapamaz duruma gelmek” anlamını net olarak vermemesi öğrencilerin büyük bir kısmının bu cümledeki “Unutmak” sözcüğünü  “Hatırlamamak” olarak değerlendirmesine neden olmuştur. Çünkü Türk Dil Kurumunda da “unutmak” sözcüğünün 3. anlamı olan “Bir şeyi yapamaz duruma gelmek: Onu da bilirdim eskiden memleketteyken amma sonradan unuttum.” şeklinde bir cümleyle örneklenmektedir. Ancak bu örnek cümle ile sınavda verilen cümledeki kullanım birbirini tamamlamamaktadır. Cümledeki “kitap okumayı unutmak” ifadesi sözlükteki örnekte belirtildiği gibi zamanla unutulacak bir beceri değildir. Diğer taraftan cümle günlük rutin işler içinde yapılması gereken bir şeyi unutmak olarak yorumlandığında da yorgunluk sebebiyle hatırlanamamış bir eylem olarak değerlendirilmiş ve öğrenciler tarafından farklı şekillerde cevaplanmıştır. Bu durum hem sorunun çözülmesini güçleştirmiş hem de soruyu ciddi anlamda tartışmalı bir zemine taşımıştır.

Edebi türlerle ilgi Ara Güler’in hayatını anlatan biyografi türünü örnekleyen sorunun dil ve anlatım bakımından anı türüne çok daha yakın olması da soruyu tartışmaya açık bir hâle getirmiştir.

Hikâye unsurlarının sorgulandığı ayrı bir soruda ise  “zaman”  kavramını “ Neredeyse karşı tepelerde tan atacak.” cümlesinde öğrencilerin yaş grubu olarak aşina olmadıkları bir söz öbeği üzerinden bulmalarını istemesi sorunun anlaşılırlığını zorlaştırmıştır.

Sınavın 5 sorusunu oluşturan dil bilgisi sorularından özellikle cümlenin ögeleri sorularının da ayırt edici nitelikli olduğu görülmektedir. Özellikle yardımcı ögelerle ilgili soruda verilen cümle içerdiği söz öbekleri bakımından da çözülmesi güç bir sorudur.

Türkçe dersinde son yıllarda yapılan sınavların TEOG mantığına göre yıl içinde yapılan 3 yazılı sınavdan biri olmaktan ziyade geçmiş yıllarda yapılan OKS sınavlarında olduğu gibi öğrencinin 8 yıllık eğitim hayatı boyunca edindiği Türkçe birikimini denetleyecek nitelikte olması dikkat çekmektedir.

Bilfen Ortaokulları Matematik Bölüm Başkanı – Ali KESKİN

EĞİTİMCİLERE GÖRE ÇARPANLAR VE KATLAR KONUSU ÇARPTI

“Üslü ifadeler” konusundan 8, “kare köklü  ifadeler” konusundan 7, “çarpanlar ve katlar” konusundan 5 soru bulunmaktadır. Seçici bir sınav. Temel kavramları bilen ve işlem yapabilme gücü iyi olan öğrencilerin daha başarılı olacağı bir sınav.  Bu yıl, yeni müfredatla eklenen çarpanlar ve katlar konusundan gelen soruların sınavın belirleyici soruları olacağı düşünülmektedir. 

Bilfen Ortaokulları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı – Esra KIZILTAŞ

MERVE’NİN BABAANNESİ BELİRLEYİCİ OLACAK

Öğrenciler Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatına göre “Kaza ve Kader İnancı” ünitesinden 9 kazanım, “Zekât, Hac ve Kurban İbadetleri” ünitesinden ise 2 kazanım olmak üzere toplam 11 kazanımdan sınava girdiler.

Bilgiyi ölçen soruların yanında, öğrencilerimizin muhakeme güçlerini de kullanmalarını gerektiren, zorluk derecesi orta düzeyde olan sorular. Soruları doğru okuyan ve okuduğunu iyi yorumlayan öğrenciler, bu sınavdan iyi bir sonuç alabilir.

15 Temmuz süreci ile ilgili güncel bir sorunun da yer aldığı sınavda özellikle “Babaannesinin Merve’ye verdiği cevap” üzerine kurulu soru, üç farklı konu başlığını içinde barındırdığı ve dolaylı yoldan doğru cevaba ulaşmayı gerektirdiği için sınavın en belirleyici sorusu olacaktır.

NESİBE AYDIN OKULLARI UZMANLARI NE DİYOR?

TÜRKÇE: Soruların yüzdre 70’ini (14 soru) anlam konuları, yüzde 30’unu (6 soru) ise Dil Bilgisi konuları ve Yazı Türleri oluşturmaktadır. Geçen senelerde de MEB, ağırlığı anlam konularına verdiği için konu dağılımlarında beklenmedik bir durum söz konusu olmamıştır. Sınavdaki 3 sorunun (yüzde 15) kolay, 13 sorunun (yüzde 65) orta, 4 sorunun (yüzde 20) ise zor düzeyde olduğu görülmüştür. Bu TEOG sınavında kolay soruların oranının geçen yıllara göre daha az tutulduğu, orta derecede güçlüğe sahip soruların ise yoğunluk kazandığı söylenebilir. Sınav sorularında dikkat çeken bir diğer unsur ise; görselli sorulara bu yıl da hiç yer verilmemiş olmasıdır.

MATEMATİK: Yüzde 35’ini (7 soru) Kareköklü Sayılar, yüzde 35’ini (7 soru) Üslü Sayılar, yüzde 5’ini (1 soru) Gerçek Sayılar, yüzde 25’ini (5 soru) Çarpanlar ve Katlar konuları oluşturmaktadır.  Sınavdaki 10 sorunun (yüzde 50) kolay, 9 sorunun (yüzde 45) orta, 1 sorunun (yüzde 5) zor düzeyde olduğu görülmüştür. Özellikle bu sene müfredata yeni eklenen Çarpanlar ve Katlar, EBOB – EKOK konularından da sorular sorulmuştur.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ:  Yüzde 30’u (6 soru) Evrenin Yasaları, yüzde 15’i (3 soru) Kaza ve Kader, yüzde 15’i (3 soru) Tevekkül, yüzde 5’i (1 soru) Allah Herşeyi Bir Ölçüye göre yaratmıştır, yüzde 20’si (4 soru) Emek ve Rızık,  yüzde 10’u (2 soru) Paylaşma ve Yardımlaşma, yüzde 5’i (1 soru) Ayetel Kürsi konularından sorulmuştur. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümünün yüzde 35’ini (7 soru) kolay, yüzde 40’ını (8 soru) orta yüzde 25’ini (5 soru) ise zor düzeyde olduğu görülmüştür.

SEV ORTAOKULLARI AKADEMİK KOORDİNATÖRLERİ

TÜRKÇE:  23 Kasım tarihinde uygulanan TEOG 1 Türkçe sınavındaki sorular MEB kazanımlarına ve müfredata uygundu; ancak daha önceki yıllara nazaran zorlayıcı bir sınavdı. Sınavda sözcükte anlamdan 3, cümlede anlamdan 3, paragrafta anlamdan 8, edebi türlerden 1, yazımdan  1, noktalamadan 1, cümle ögelerinden  2  ve eylemsiden 1 soru sorulmuştur. Sorular öğrencinin hem bilgisini hem de okuduğu metni analiz etmesini ölçmeye yönelik olarak sorulmuştur. Dikkat düzeyi yüksek, okuma-anlama unsurlarına hakim  ve analiz etme becerisi yüksek olan öğrenciler bu sınavda başarılı oldu.

MATEMATİK:  ‘’Çarpanlar ve Katlar, Karekök ve Üslü Sayılar’’ gibi konu alanları sınav sorularına yön verdi. Öğrencilerin doğru cevaplara ulaşmak için soru köklerini dikkatli okumaları gerekiyordu. Zorluk düzeyi yüksek olan üç sorudan basedebileceğimiz Matematik bölümünde, düzenli ve sistemli çalışan öğrencilerin başarılı olabileceğini söyleyebiliriz. Orta zorlukta sınavdı.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Soruların çoğu uzun paragraflardan oluşmaktaydı. Bilgiye dayalı kısa sorulardan ziyade, paragraf ve yorum soruları ağırlıktaydı. Geçen yıla göre zordu.

SEVİNÇ EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİMCİLERE GÖRE

TÜRKÇE:  Okuma, anlama, yorumlama konularının ağırlıklı olduğu sınavda sözcük anlamından 2, cümle anlamından 3, paragraf anlamından 9, yazı türlerinden 1, cümle ögelerinden 2,  eylemsiden 1,  yazım kurallarından 1 ve noktalama işaretlerinden 1 soru çıkmıştır.

Seçici yorumlama sorularına yer verilen sınavda A kitapçığında “unutmak” sözcüğünün cümledeki anlamlarına yönelik olan 1. soru; paragraf yorumuna yönelik 4. soru; hikayenin unsurlarının yer aldığı 12. soru; söz sanatları, anlatım yöntemleri ve düşünceyi geliştirme yollarının tek tek incelenmesini gerektiren 14. soru seçici nitelikler taşımaktadır.

MATEMATİK:  Sınav bilgiyi ölçmenin yanı sıra, işlem yapma ve yorumlama yeteneğini de ölçmektedir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARI: Yorum ve bilgiye dayalı sorulardan oluşan bir sınav olduğu tespit edilmiştir.

BAHÇEŞEHİR OKULLARI EĞİTİMCİLERİNE GÖRE

TÜRKÇE: Tülay Uğurludural – Bahçeşehir Okulları Türkçe Bölüm Başkanı; Türkçe, dikkatli bir okuma, çıkarım yapma becerisi ve kelime bilgisi isteyen seçici bir sınavdı. Geçen yıllardaki TEOG sınavlarına göre daha ayırt edici olduğu söylenebilir. Öğrenciler; sözcükte anlam, paragrafta dil ve anlatım ve edebî türe ait sorularda zorlandıklarını dile getirmişlerdir. Yazım, noktalama, fiilimsi ve öge soruları cevabı net olan ama bilgiye hakim olmayı gerektiren sorulardır.

MATEMATİK: Yahya Cemali – Bahçeşehir Okulları Matematik Bölüm Başkanı; Matematik, yeterli düzeyde çalışmış öğrencilerin çok zorlanmadan yapabileceği sınavdı. Sınav, genel olarak kazanımların açıkça sorgulandığı, okuduğunu anlama ve adım adım işlem yapma becerisinin ön planda olduğu bir sınavdır. Problem olarak sorulan sorular, anlamlı okuma becerisi ve adım adım işlem yapma becerisi gerektirdiğinden öğrencileri zorlayan sorular olmuşlardır. Özellikle kareköklü sayılar konusunun üç sorusu öğrencileri zorlamıştır.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Yasemin Arayan –Bahçeşehir Okulları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı; Geçen seneki sınava göre sorular daha ayırt edici.  Akıl ve irade ile ilgili soruda anlatılan hikayenin öğrenciler tarafından yanlış yorumlamaya müsait olduğu ve Ayete-l Kürsi’nin anlamı ile ilgili sorunun ancak bilgiye hakim öğrenciler tarafından yapılabileceği söylenebilir.

Eğitimcilere göre bu yılın TEOG sorularının daha zor olduğu görülüyor.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d