Eğitimde beklenen reformdan ‘tatil’ çıktı

0

Eğitimde beklenen reformdan ‘tatil’ çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı yeni öğretim yılı programını eğitimciler eleştirdi. Eğitimdeki yapısal sorunların sürdüğünü belirten eğitimciler, “Sorunlar sürüyor, ama büyük umutlarla beklenen reformdan çıkan ancak tatil kararı oldu” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıkladığı takvime göre 2019-2020 öğretim yılı bir hafta erken açılacak, bir hafta geç kapanacak. 13 haftalık yaz tatilinin iki haftası nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak yapılacak.

EĞİTİMDE BEKLENEN REFORMDAN ‘TATİL’ ÇIKTI

Eğitimci bir bakanın gelmesiyle eğitimde “reform” bekleyenler ise ara tatil kararını “Şapkadan reform çıktı” diye yorumladı. İşte eğitimcilerin MEB’in yeni eğitim öğretim yılı takvimi ile ilgili görüşleri:

EĞİTİM ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKARMAK DEĞİL

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan: Eğitimin temel sorunları sürüyor. Sözleşmeli, ücretli, güvencesiz çalıştırılan öğretmenler, bütçe yetersizliği, iş birlikleri ile kamusal ve bilimsel eğitimin ortadan kaldırılması gibi en köklü sorunlara dair adım atılmıyor. Eğitim, şapkadan tavşan çıkarma meselesi değildir.

EĞİTİMİN SORUNLARI DURUYOR

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım: Eğitimin ana sorunları halen duruyor. Bakan Selçuk, göreve geldiğinde vaat ettiklerine yönelik hiçbir adım atmadı. Eğitim bilimsellikten ve çağdaşlıktan bu kadar uzaktayken tatilleri araya almak, yaz tatillerini kısaltmak içi boş bir uygulama. Yeni uygulama ile MEB, eğitimdeki hangi sorunu çözmeyi amaçlıyor. Bir cevabı yok. Türkiye’nin doğusunda ve güneyinde yaz sıcağında öğrencilerin bir hafta daha okulda kalması, tarım işçisi olarak çalıştırılan çocukların 1 hafta daha okullardan uzak kalacağı sorununu acaba düşünmüşler midir? Yine bir deneme yanılma süreci işletiliyor.

DEVAMSIZLIKLARI ENGELLEYEBİLECEK Mİ?

Eğitimci Alaaddin Dinçer: Vaatler ve verilen sözler unutuldu. 2023 Eğitim Vizyon’unun şu ana kadar atılan en somut adımı eğitim yılı iş takviminin 4 döneme ayrılarak yenilenmesi oldu. Uzun tatil süresinin öğrencilerde derslerden ve okuldan soğumaya neden olduğu gerekçesine dayandırılan yeni iş takviminin var olan temel ve yapısal sorunlara ne kadar çözüm olacağını hep birlikte yaşayacağız. Eğitimin temel sorıunları sıralamasında ilk sıralardaki sınava bağımlılık ve buna bağlı olarak gelişen devamsızlık sorununun azaltılmasına katkısının olup olmayacağını da göreceğiz.

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d