Gazi Üniversitesi’nde tıp kaldı ama hukuk gitti

0

Gazi Üniversitesi’nde tıp kaldı ama hukuk gitti. Bölünecek köklü üniversitelerden biri olan Gazi Üniversitesi 1926 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından Ankara’da kuruldu. Bu kurum aynı zamandaCumhuriyet’in ilk kurduğu büyük üniversitelerden birisi.

GAZİ’DE TIP KALDI AMA HUKUK GİTTİ

Gazete Habertürk’ten Bürde Özçakır’ın haberine göre önce sayıları 10 olan ancak daha sonra 13’e yükseltilen devlet üniversitelerini bölecek yasa tasarısı TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda, kabul edildi.

Türkiye’nin köklü üniversitelerinden olan İstanbul Üniversitesi gibi Gazi’de bölünecek 13 üniversite arasında yer alıyor. Gazi’nin bölünmesiyle Ankara’da Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulacak.

Gazi’nin bölünmesiyle kurulacak yeni üniversiteye Tıp Fakültesi’nin yanı sıra eczacılık, diş hekimliği gibi sağlık alanındaki fakülteler verilmeyecek. Bu fakülteler Gazi’de kalacak. Gazi’de tıp fakültesi kalırken, hukuk fakültesi ise yeni kurulacak fakülteye geçecek.

HANGİ FAKÜLTELERİNİ KAYBETTİ?

Ancak bölünme ile kurulacak Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne Gazi’den şu bölümler verilecek.
Güzel Sanatlar, Edebiyat, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Polatlı Fen-Edebiyat, Polatlı İlahiyat, Sanat ve Tasarım, Turizm fakülteleri ile Tapu Kadastro Yüksekokulu, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Adalet Meslek Yüksekokulu, Polatlı Sosyal Bilimler Melsek Yüksekokulu, Polatlı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu.

ÖĞRENCİ, MEZUN VE AKADEMİSYEN PROTESTODA

Üniversitenin bölünmesi kararına ise başta öğrencileri ve akademisyenleri ile mezunları olmak üzere toplumun birçok kesiminden büyük tepki geliyor. Öğrenci ve öğretim üyeleri ise yaptıkları protesto gösterilerinde “Üniversiteme Dokunma”, “Üniversitemi böldürmem” diyor. Ancak önceki gün üniversitede yapılan protestolara müdahale eden ve durdurmak isteyen ülkücüler silahla ateş açtı. Korku dolu anlar yaşanırken, güvenlik güçleri ise öğrencilere biber gazı ile müdahalede bulundu.

Bölünme kararı ise tüm üniversitelerde protestolara yol açıyor. Eğitim sendikaları da bu karardan vazgeçilmesini istiyor. Üniversitelerin neden bölünmek istendiğini kimsenin anladığını söyleyen eğitimciler ise “Bu hatalı bir karar, bu karardan vazgeçilmeli” diyor.

Üniversitelerin bölünmesini öngören ve komisyonda kabul edilen tasarı üzerinde değişikliklikler olduğu ifade ediliyor. Tasarı Meclis Genel Kurulu’na gelerek oylanacak. Kabulü halinde ise Türkiye’nin 13 devlet üniversitesi bölünmüş olacak. Tasarının önümüzdeki hafta genel kurula gelmesi bekleniyor.

 

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d