Geleceğin meslekleri neler olacak?

0

Geleceğin meslekleri neler olacak? Hiç bitmeyen ve en çok ilgi gören tartışmalardan birini geleceğin meslekleri konusu oluşturur. Özellikle üniversite tercih sürecinde geleceğin meslekleri, para kazandıracak geleceğin meslekleri ya da en çok para kazandıracak geleceğin meslekleri konusu sürekli gündeme gelir.

GELECEĞİN MESLEKLERİ NEDİR?

Peki gerçekten geleceğin meslekleri ne olacak? Bu konuda gelişmiş ülkeler de büyük ekonomiler de araştırmalar yaparak geleceğin meslekleri konusunda çalışma yapıyor. Geleceğin meslekleri nasıl değiştireceği, yok olmayacak geleceğin meslekleri son yılların araştırma konularından. Ancak kesin olan bir şey bugün adına 4.0 Sanayi-Endüstri Devrimi dediğimiz teknolojinin geleceğin meslekleri konusunda belirleyici olacağı.
Sizleri bu alanda yapılan bazı araştırmalardan söz etmek istiyorum.

GELECEĞİN MESLEKLERİ NASIL DEĞİŞİM GEÇİRECEK?

Bunlardan birisi 5 büyük ekonominin 9 endüstri sektöründeki 13 milyondan fazla çalışanıyla yapılan araştırma sonucunda yazılan “İşlerin Geleceği” adlı raporu. Buna göre 2020 yılına kadar 7.1 milyon iş kaybı yaşanacak. Buna karşın yalnızca 2.1 milyon yeni iş imkanı yaratılacak. Yani 5 milyon kişi işini kaybedecek.

GELECEKTE EN ÇOK HANGİ MESLEKLER ARANACAK?

İşlerin Geleceği raporuna göre geleceğin meslekleri arasında şunlar yer alıyor:
Veri analistleri: İleride oluşacak teknolojik karışıklığı anlamlı bilgilere çevirebilmek için bütün endüstrilerde veri analistlerine çok büyük ihtiyaç duyulacak.

Matematik ve Bilgisiyar: Matematik ve bilgisayar alanı altındaki bütün mesleklerde büyük bir artış görülecek. Bu alanın içerisinde bilgisayar programcılığı, yazılım geliştirme uzmanlığı, bilgi güvenliği analistliği gibi meslekler bulunuyor.

Mimarlık ve Mühendislik: Önümüzdeki yıllarda mimarlık ve mühendisliğe olan ilgi artacak. Rapor özellikle biyokimya, nanoteknoloji, robotik ve malzeme alanlarında uzmanlaşmış mühendislere ilginin oldukça fazla olacağının altını çiziyor.

Uzmanlaşmış Satış Temsilcileri:Teknolojik gelişimler devam ederken şirketler pazarlama ve sunduklarını müşterilerine tanıtmaya ihtiyaç duyacakları için uzman satış temsilciliği önemli bir yere sahip olacak.

Ürün Tasarımcıları:Yaratıcılığa ihtiyaç duyulan işlere talep olacak. Endüstri tasarımlığı da bunlardan bir tanesi. Bu insanlar araba gibi imalat ürünlerini tasarlayacak ve geliştirecekler.

İnsan Kaynakları ve Gelişim Uzmanları: Yeni yaratılan işlerin bazı insanlar tarafından doldurulması gerekecek. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 65’i yeni çalışan almak yerine mevcut çalışanlarını gerekli olan niteliklerle donatmayı planlıyor. Bunun yapılabilmesi için de yeni tip bir insan kaynakları ve organizasyonel gelişim uzmanlarına ihtiyaç duyulacak.

Hükümet İlişki Uzmanları: Şirketler ürettikleri yeni teknolojilerin yasal gerekliliklerini yönetebilecek kişilere ihtiyaç duyacak. Bu alanda kanunlara hakim ve teknolojiyi uygulamaya koyabilmek için resmi makamlarla iletişim kuracak kişiler işe alınacak.

GELECEĞİN MESLEKLERİ İÇİNDE İLK 15 NE OLACAK?

Bu arada ABD’de WallettHub adlı finans sitesine göre en çok kazandıran ve potansiyel büyüme hızına sahip, iş fırsatları yaratan meslekler arasında ilkt 15’te sırasıyla şunlar var:
Mühendislik, Sistem Mühendisliği, İş Güvenliği Uzmanı, Web Uygulama Geliştiricisi, Çevre, Sağlık ve Güvenlik Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Güvenlik Teknisyeni, Yazılım Mühendisliği, Eğitim Uzmanlığı, Mimarlık, Web Tasarımcılığı, Elektronik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Lisanslı Hemşire Asistanlığı, Uzay Mühendisliği.

GELECEĞİN MESLEKLERİ ROBOTLARLARIN ELİNDE Mİ?

Popüler bilimin en gözde isimlerinden New York City Universitesi’nde akademisyen fizikçi ve fütürist Prof. Dr. Michio Kaku ise gelecekte robotların başta rutin işler olmak üzere insanların elinden işlerini alacaklarını söylüyor. Kaku’ya göre robotların insanların ellerinden alacakları işler ile alamayacakları geleceğin meslekleri şöyle:

GELECEĞİN MESLEKLERİ İÇİN YARATICILIK ÖNEMLİ

Kendini tekrarlayan işler yani brokerlik, acentalık gibi meslekler robotlar tarafından yapılacak. Ama çöpçülük, bahçevanlık, polislik, inşaat işçiliği gibi meslekler gelecekte hep olacak. Yaratacılık, hayalgücü gerektiren konularda robotlar çalışamayacak. Bu meslekleri insanlar yapacak. Çünkü robotlar deneyim aktaramayacak, şaka yapamayacak, yaratıcılıkları olmayacak. Robot doktora ve robot öğretmene yardımcı olması için başvurulacak ama asıl bu meslekleri yapanların yerini alamayacaklar.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d