Gençler artık yurtdışına mı gitmek istiyor?

0

Türkiye yurtdışına en fazla öğrenci gönderen ülkeler listesi içerisinde ilk 15 ülkeden biri olarak yer alıyor. Her zaman için özellikle gençler yurtdışında okumak ve yaşamanın hayalini kuruyor. Örneğin British Council Türkiye tarafından yapılan 81 ilde yaşları 22 ile 25 arasında değişen 4 bin 816 gençle yapılan araştırma da hayalleri yurtdışında okumanın süslediğini gösteriyor. Çünkü bu araştırmanın sonucuna göre her 100 gençten 95’i yurtdışında okumak istiyor.

Ancak son yıllarda Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi atmosfer bu talebi daha da artırmış görünüyor. Yurtdışında eğitim gören gençlerin sayısının 100 bini bulduğu tahmin ediliyor. Ancak yurtdışında eğitim konusunda danışmanlık yapan uzmanlara göre önümüzdeki yıllarda bu sayı daha da artacak.

AİLELER ÇOCUKLARINI GÖNDERMEK İSTİYOR
IEFT Genel Direktörü Deniz Akar Türkiye’deki politik ve ekonomik gelişmelerin ailelerin kararlarını etkilediğini söylüyor. Ailelerin çocuklarını erken yaşlarda yurtdışında eğitim alması için teşvik ettiğine dikkat çeken Akar şöyle konuşuyor:

“Türkiye’deki eğitim sistemi, sınavlara hazırlık maliyeti, çocukların sınav dönemi yaşadığı stres ve vakıf üniversitelerinin ücret politikaları velileri yurtdışı programlarına itiyor. Geçmiş yıllarda yalnızca burs kazanan ya da ailesinin ekonomik durumu iyi olan gençler yurtdışında eğitime giderken bugün orta gelir seviyesindeki aileler de çocuklarını yurtdışında eğitim almaya yolluyor. Ayrıca ailelerin güvenlikle ilgili endişeleri de bu kararlarında etkili oluyor.”

ÜCRETLER DE ETKİLİ OLUYOR
Kare Eğitim Yurtdışı Direktörü Olcay Erten de yurtdışında eğitim için gitmek isteyenlerin sayısının son birkaç yıldır arttığına işaret ediyor. Yurtiçinde özellikle belli başlı devlet üniversitelerine girmek için üniversite sınavlarından yüksek puanlar alınmasının şart olmasının ve vakıf üniversitelerinin gittikçe artan ücretlerinin bu artışta etkili olduğunu söyleyen Erten şöyle konuşuyor:
“Daha önce ABD, İngiltere, Kanada gibi ülkelere yurtdışı eğitim için gidilirken, bugün Avrupa’da eğitim dili İngilizce olan ve eğitim maliyetleri oldukça uygun iyi üniversiteler de tercih ediliyor. Özellikle geçtiğimiz yaz aylarında OHAL kapsamında kapatılan üniversitelerin öğrencilerinin yoğun yurtdışı talepleriyle de karşılaştık.”

Global Vizyon Gegiderenel Koordinatörü Güler Taylan, Türkiye’de yurtdışı eğitime talebin her geçen yıl arttığını söylerken, bu artışta öğrencilerin kişisel gelişime ve kariyere önem vermelerinin yanı sıra Avrupa kültürüne ilgi duymalarının da etkili olduğunu belirtiyor.

Çocuğu bir özel okulda okuyan üst düzey yöneticilerden biri ise oğluna üniversiteyi Türkiye’de okumaktan vaçgeçtiğini söyleyerek, şunları anlatıyor: “Belirsiz ortam, siyasi gerginlik, terör, patlayan bombalar bizi endişelendiriyor. Belki dünyanın birçok yerinde terör var ama yine de oğlumun yurtdışında okumasına karar verdik. Bize daha güvenli geldi. Birçok aile de bizim gibi düşünüyor. Hatta lisede bile çocuklarını yurtdışına gönderenler çevremizde arttı.”

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d