İlk 100’de 6 Türk üniversitesi var

0

İlk 100’de 6 Türk üniversitesi var. Türk üniversiteleri bu kez gelişmekte olan ekonomiler sıralamasında yer aldı. İngiliz sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE) 2018 Gelişmekte Olan Ekonomiler Üniversite Sıralaması’nı yayımladı. Bu sıralamada 22 Türk üniversitesi yer aldı.

Sıralamada bu yıl dört kıtada 42 ülkeden 350’den fazla üniversite yer aldı. Bu yıl 5’incisi hazırlanan, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ekonomilerin  yükseköğretim kurumlarınının sıralandığı listede ilk sırada Çin’den Pekin Üniversitesi yer aldı. Türkiye’den ise 22 üniversite sıralamada yer buldu. 

 

İLK 100’DE 6 TÜRK ÜNİVERSİTESİ VAR

 

Sıralamada üniversit­eler öğrenme ortamı, araştırma, araştırma etkisi, uluslarara­sı bilinirlik ve san­ayi gelirleri olmak üzere 5 ana kategori­de değerlendiriliyor.  Geçen yıl16 üniversitenin girdiği sıralamada bu kez 22 üniversite var.

 

16’INCI SIRADAN KOÇ GİRDİ

 

Bu yıl sıralamaya ilk giren üniversite Koç oldu. Koç Üniversitesi sıralamaya 16’ıncı sıradan girdi, geçen yıl sırası 15 olmuştu. Koç Üniversitesi’ni 18’inci sıradaki Sabancı Üniversitesi izledi. 45’inci sıra ise Bilkent Üniversitesi’nin oldu. Böylece ilk 50’ye üç vakıf üniversitesi girdi.

Bu üniversiteleri sırasıyla ilk 100’de Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) izledi.

 

6 ÜNİVERSİTE İLK KEZ SIRALAMAYA GİRDİ

 

Bu arada 6 üniversitede de ilk kez sıralamaya girdi. Bu üniversiteler Akdeniz, Gebze Teknik, Marmara, Dokuz Eylül, Ondokuz Mayıs ve Yeditepe üniversiteleri.

 

ARAŞTIRMA KAPASİTELERİ VE ULUSLARARASI BAKIŞ

THE Editörü Ellie Bothwell, Türkiye’nin geçtiğimiz yıl sıralamada 16 üniversite ile yer aldığını hatırlatarak, bu yıl sayının 22’ye çıktığını belirterek, Türkiye’nin listedeki varlığını artırdığını belirtti.

Bothwell Türk üniversitelerinin durumunu şöyle yorumladı:

SADECE HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ YÜKSELDİ

“Üniversitelerden yalnızca Hacettepe Üniversitesi yükseliş gösterdi. Hacettepe Üniversitesi, özellikle öğretim ortamı, alıntı etkisi ve uluslararası bakış açısı için iyileştirilmiş puanlar sayesinde, ilk 150’ye girebilmek için 24 sıra tırmandı. Türk üniversitelerinde büyük bir potansiyel var, ama bu onların araştırma kapasitelerini ve uluslararası bakış açılarını geliştirebilmeleri için acil bir gereksinim mevcut. Her ikisi de bu önemli sıralara yükselmek için temel bileşenler.”

DAHA FAZLA ÜNİVERSİTE GİRMELİ

 

Küresel Sıralamalar Genel Direktörü Phil Baty ise Türkiye’nin durumunu şu sözlerle yorumladı: “Bu yılki sıralamaya katılan daha fazla Türk üniversitesini görmek cesaret verici. Küresel veri kıyaslama alışkanlıklarını bu şekilde benimsemek son derece önemlidir. Herkes için kalite ve standartları arttıran sağlıklı rekabet, işbirliği ve küresel ağlara ilham kaynağı olurlar. Ülke genelinde daha fazla üniversiteyi görmeyi umuyorum.”

SIRALAMANIN ADI NEDEN DEĞİŞTİ?

THE’dan yapılan açıklamaya göre geçtiğimiz yıllarda “BRIC Ülkeleri ve Gelişmekte Olan Ülkeler Üniversite Sıralaması” adıyla yayımlanan sıralamada ‘dünya standartlarındaki bir üniversitede olması gereken’ ifadeleriyle belirtilen öğretim, araştırma, bilgi transferi ve uluslararasılık kategorilerine göre BRIC ülkeleri olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ile FTSE Endeksine göre gelişmekte olan ülke kategorisindeki tüm ülkelerdeki üniversiteler değerlendiriliyordu. Bu yıl ise THE sıralamadan BRICS kısaltması kaldırdı ve sıralamanın adı THE Gelişmekte Olan Ekonomiler Üniversite Sıralaması olarak değiştirildi. 

THE Editörü Phil Baty bu değişimin gerekçelerini şöyle anlattı:

 “Bu incelikli değişim, ekonomileri gelişmekte olan çeşitli, yenilikçi ve iddialı uluslarının olağanüstü gücünü ve potansiyelini fark eder. Bu bölgelerin araştırma ve inovasyon potansiyeli çok büyük. Birkaç istisna dışında bu potansiyelin henüz fark edilmemesi hayal kırıklığına uğratsa da, hırs oradadır ve bu da işe yaramaktadır.”

Geçtiğimiz yıl 50 ülkeden 300 üniversitenin sıralandığı sıralamada bu yıl 42 ülkeden 350 kurum listede yer aldı. 

 

GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLERİN EN İYİ 10’U

2018 Gelişmekte Olan Ekonomiler Üniversite Sıralaması’nda Çin’in varlığı dikkat çekiyor. İlk 10’daki üniversiteler arasında 7 yükseköğretim kurumu bu ülkeden. Rusya, Güney Afrika ve Tayvan ise birer yükseköğretim kurumu ile ilk 10 içinde yer alan ülkeler.

İLK 10’DAKİ ÜNİVERSİTELER HANGİLERİ

1- Pekin Üniversitesi, Çin
2 -Tsinghua Üniversitesi, Çin 
3- Lomonosov Moscow State Üniversitesi, Rusya  
4 -Fudan Üniversitesi, Çin
5 -Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Çin  
6 -Zhejiang Üniversitesi, Çin
7 -Shanghai Jiao Tong Üniversitesi, Çin
8 -Nanjing Üniversitesi, Çin
9- Cape Town Üniversitesi, Güney Afrika
10- Ulusal Tayvan Üniversitesi, Tayvan

TÜRK ÜNİVERSİTELERİ SIRALAMADA NASIL YER ALDI?

 

16- Koç Üniversitesi  

18 -Sabancı Üniversitesi  

45- Bilkent Üniversitesi  

54- Boğaziçi Üniversitesi  

64 -İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)

89- Orta Doğu Teknik Üniversitesi  (ODTÜ)

140- Hacettepe Üniversitesi  

142- Atılım Üniversitesi

169- İstanbul Üniversitesi  

170- Akdeniz Üniversitesi  

201–250: Erciyes Üniversitesi  

201–250 :Gebze Teknik Üniversitesi  

201–250 :İzmir Teknoloji Enstitüsü 

201–250 :Marmara Üniversitesi  

201–250 :TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

251–300: Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)

 

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d