Öğrenci, akademisyen ve veli çözüm peşinde

0

OHAL kapsamında çıkarılan kararname ile kapatılan okulların öğrencileri, öğretmenleri, akademisyenleri ve velileri çözüm peşinde. Geçtiğimiz 23 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 15 vakıf üniversitesi kapatıldı. Bu okullarda önlisans, lisans ve lisansüstü öğrenim gören öğrenci sayısı 65 bin 216. Kapatılan üniversiteler bu yıl toplam 13 bin 311 öğrenci alacaktı.

YÖK BAŞKA ÜNİVERSİTELERE YERLEŞTİRDİ
YÖK bu öğrencilerin aynı ildeki devlet ve vakıf üniversitelerine yerleştirildiğini açıkladı. Hangi üniversiteye yerleşmiş olurlarsa olsun kapatılan okulların öğrencileri öğrenim ücretlerini ödemeye devam edecek. İsteyen öğrenciler ise YÖK tarafından yapılan bu yerleştirme dışında, diğer devlet veya vakıf üniversitelerine yatay geçiş yapabilecek.

YATAY GEÇİŞ KURALINI DEĞİŞTİRDİ
YÖK, son olarak bu öğrenciler için yatay geçiş kuralını değiştirdi. Bu yıla ve sadece bu öğrencilere mahsus olmak üzere başta vakıf üniversiteleri olmak üzere tüm üniversitelerin istedikleri takdirde yatay geçişteki taban puan şartını kaldırmasına karar verdi.

BİZİ YATAY GEÇİŞ İÇİN İSTEMİYORLAR
Ancak kapatılan okulların öğrencileri yatay geçiş için başvurdukları üniversitelerin kendilerini kabul etmediğinden şikayet ediyor. “Damgalandık” diyen öğrenciler yatay geçiş için başvurdukları bazı vakıf üniversitelerinin kendilerini istemediklerini açıkca söylediklerini anlatarak, “Yerleştirilen üniversitelerde de bizim için ‘FETÖ’cüleri istemiyoruz’ kampanyaları başladı. Bizim ne suçumuz var? Bu okullarda okumak terör örgütü üyesi olduğumuz anlamına gelmez. Bizler de mağdur olduk” diye konuşuyor.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER
Bu üniversitelerde Erasmus gibi öğrenci değişim programları ile ya da uluslararası öğrenci statüsü ile gelen uluslararası öğrenciler ise ne yapmaları gerektiğini bilmediklerini dile getiriyor.

AKADEMİSYENLER: ORTADA KALDIK
Kapatılan üniversitelerde çalışan akademisyenler de öğrenciler gibi dertli. Tazminatsız ve maaşsız işsiz kaldıklarını anlatan akademisyenler, “Hepimiz örgüt üyesi olarak görülüyoruz. Oysa büyük çoğunluğumuz sadece iş buldukları için bu üniversitelerde çalışıyordu. Damgalanmak çok zorumuza gitti. Bize artık kim iş verir, hangi üniversite bu damga ile bizi alır?” diye konuşuyor.

VELİLER: ÖDENEN PARALAR NE OLACAK?
Hem kapatılan üniversitelerin hem de anaokul, ilkokul, ortaokul ve liselerin velileri ise hem çocuklarına yeni bir okul bulmak zorunda olduklarını hem de ödedikleri ücretleri nasıl geri alacaklarını düşünüyor. Birçok veli “erken ödeme indirimi” yüzünden bu okullara gelecek yılın öğrenim ücretini ödediklerini söyleyerek, “Bu ödediğimiz ücretleri nasıl geri alacağız?” diye soruyor.

KAPATILAN ÜNİVERSİTELER
1- Altın Koza (İpek) Üniversitesi (Ankara)
2- Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa)
3- Canik Başarı Üniversitesi (Samsun)
4- Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır)
5- Fatih Üniversitesi (İstanbul)
6- Melikşah Üniversitesi (Kayseri)
7- Mevlana Üniversitesi (Konya)
8- Şifa Üniversitesi (İzmir)
9- Turgut Özal Üniversitesi (Ankara)
10- Zirve Üniversitesi (Gaziantep)
11- Kanuni Üniversitesi (Adana)
12- İzmir Üniversitesi (İzmir)
13- Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul)
14- Gediz Üniversitesi (İzmir)
15- Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul)

KAPATILAN ASKERİ OKULLAR
Kara Harp Okulu
Deniz Harp Okulu
Hava Harp Okulu
Kuleli Askeri Lisesi
Heybeliada Deniz Lisesi
Işıklar Askeri Hava Lisesi
Maltepe Askeri Lisesi
Bando Astsubay Hazırlama Okulu
Kara, Deniz, Hava, Jandarma ve Gata Sağlık Astsubay Meslek Yüksek okulları
Gülhane Askeri Tıp Akademesi (GATA)

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d