KDK 09.45 mağdurları için ne karar aldı?

0

KDK 09.45 mağdurları için ne karar aldı? Kamu Denetçiliği Kurumu KDK ÖSYM’ye 09.45 mağdurları için “mağduriyeti giderin” tavsiyesinde bulundu.

Geçtiğimiz 12 Mart Pazar günü yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı‘nda (YGS) ÖSYM ilk kez 15 dakika kuralı uyguladı. Buna göre saat 10.00’da başlayacak YGS için adayların salonlara alınma işlemi saat 09.45’te tamamlandı. Bu saatten sonra sınava giren adaylar sınava alınmadı. Mağdur olduğunu söyleyen 117 aday ise çözüm bulması ve yeni bir sınav yapılması talebi ile Kamu Denetçiliği Kurumu’na KDK başvurdu. Bu öğrencilerle ilgili kararını KDK tamamladı ve ÖSYM’ye geç kaldıkları gerekçesiyle giremeyen öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ile bu kuralın tekrar gözden geçirilmesi tavsiyesinde bulundu.

KDK sınav saatinden 15 dakika önce sınav salonlarına adayların alınması işlemi yüzünden öğrencilerin YGS’ye giremediklerini ve üniversite hayallerinin de son bulduğunu belirtti. KDK bu öğrencilerin mağduriyetinin Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girmeye hak kazanan öğrenciler açısından yeni mağduriyetlere neden olmayacak şekilde giderilmesi tavsiyesinde bulundu.

KDK TAVSİYE KARARINDA NE DEDİ?

KDK, Kamu Denetçisi Arif Dülger tarafından hazırlanan, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un onayladığı kararda tavsiye kararında özetle şunları dile getirdi:

KDK RADİKAL KARARLAR ALINMADAN ÖNCE: “Sınav saatinden 15 dakika önce sınav binası önünde hazır bulunma” kuralı gözden geçirilmeli. Bundan sonraki sınavlarda benzer radikal kararların alınması durumunda ölçülü ve orantılı davranılmalı, yumuşak geçiş yapılmalı. Adayların ve ailelerin iletişim, medya araçlarıyla yeterince bilgilendirilmesi sağlanmalı.

ÖLÇÜSÜZ MÜDAHALE İÇERİYOR: Bu kural ve yaptırımı temel bir hak olan eğitim hakkına ölçüsüz bir müdahaleyi içeriyor. Bu müdahale neticesinde orantısız ve ölçüsüz bir mağduriyet oluştu.

AYRI BİR SINAV SALONUNA ALINABİLİRLER: 09.45 ile 10.00 saatleri arasında sınav binası önünde hazır bulunan adayların sınav binasına alınmaması yerine, ayrı bir sınav salonuna alınması şeklinde bir çözümün tercih edilmesi halinde de idarece belirtilen amaçların gerçekleşmesinin mümkün olduğu değerlendirilmiştir. Böylece, hem idarece gözetilen sınav salonuna vaktinde gelen adayların motivasyonu ile dikkatinin bozulmaması, sınav düzeninin korunması, güvenlik tedbirlerinin gereğince uygulanabilmesi sağlanacak hem de sınava geç kalan adayların sınav öncesi işlemlerinin daha geç tamamlanması, sınava daha geç başlaması ve daha az soru cevaplaması ihtimali dışında bir külfete katlanması gerekmeyecektir.

SINAVA GİRMEYEN SAYISI ARTTI: 2017 yılındaki YGS’ye 102 bin 949 kişi girmedi. Geçen yıl bu rakam 61 bin 482 önceki yıl 59 bin 227. 2017 istatistiklerinin 2015 ve 2016 yıllarıyla karşılaştırıldığında sınava girmeyen aday sayısında 2 kata yakın artış meydana geldi. Bu artış büyük ölçüde uygulamaya konulan yeni kuraldan kaynaklandı.

ÖLÇÜSÜZ HAK İHLALİ: Ölçüsüz bir şekilde eğitim hakkına yapılan müdahale sonucunda oluşan hak ihlalinin giderilmesi gerekmektedir. Bu hak ihlalinin giderilebilmesi için idareden beklenen, başvuran 117 kişi ile birlikte sınav günü 09.45 ile 10.00 saatleri arasında sınav binası önünde hazır bulunduğu idarece tespit edilen tüm adayların mağduriyetini giderici tedbirler almasıdır.

YENİ BİR SINAV TARTIŞMASI: Bu konuda yeni sınavın yapılması halinde ‘kolaylık-zorluk’ tartışmalarının ortaya çıkacağı ve adayların sıralamalarının değişeceğinden bahisle yeni mağduriyetlerin oluşabileceği düşünüldüğünde, somut olay kapsamında hukuka aykırılığı ortadan kaldıracak çözümlerin yeni mağduriyetler oluşturmayacak şekilde gerçekleştirilmesi idareden beklenmektedir.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d