LGS için nasıl hazırlanmanız gerekiyor?

0

LGS için nasıl hazırlanmanız gerekiyor? 2019 Liseye Geçiş Sınavı (LGS) 1 Haziran 2019 Cumartesi günü yapılacak. LGS için öğrenciler de hazırlıklarını yapıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ekim ve kasım aylarında LGS için örnek sorular yayımladı.

Öğrenciler, LGS için nasıl hazırlanmaları gerektiğini araştırıyor, taktikler geliştirmeye çalışıyor. Eğitimciler ise soruların yapısının farklılık gösterdiğine dikkat çekerek, LGS için öğrencilere yeni taktikler geliştirmeleri gerektiğini söylüyor.

LGS İÇİN NASIL HAZIRLANMANIZ GEREKİYOR?

Doğa Koleji Akademik Direktörü  Dr. Sanem Hüner LGS için hazırlanan öğrencilere ders çalışma yöntemleriyle ilgili önerilerde bulundu. Bu sınav sisteminde farklı stratejilerin kullanılması gerektiğini söyleyen Hüner’in LGS için önerisi bol kitap okumak. Aynı zamanda öğrencilere zaman yönetimi konusunda uyarılarda bulunan Hüner’in öğrencilere önerileri şöyle:

TEDİRGİN OLMAYIN, FARKLI STRATEJİLER KULLANIN

Tedirgin olmayın. Yeni sınav sistemi ile birlikte değişen soru tipleri öğrencilerin, sınava hazırlanmada farklı stratejiler kullanmasını gerekli kılmaktadır. Çünkü yeni sınav sistemi geçmiş yıllarda uygulanan sınavlar gibi salt öğrencilerin öğrendiği bilgi birimlerini ne kadar bildiğini ölçen bir sınav değildir.  Bilgiyi bilmesinden öte bilgiyi yorumlayarak günlük hayatla ilişkilendirme becerilerine sahip öğrencileri seçen bir sınavdır.

EZBER YAPMAK İŞE YARAMAYACAK

Bu nedenle öğrencilerin doğru yanıtı bulabilmek için çeldiriciler arasından önceden ezberlediği soru kalıplarına uymayan seçeneği bulması yeterli olmayacaktır. Bu sınavda başarılı olmak için akıl yürütme, çıkarım ve sentez yapabilme gibi daha üst düzey bilişsel becerilerini kullanarak soruyu doğru anlayarak doğru yanıtı bulması gerekmektedir.

KONUYU DERİNLEMESİNE ANLAMANIZ GEREKİYOR

Öncelikle öğrenciler işlenen her bir konuyu derinlemesine anlayarak öğrenmelidirler. Konuyu tüm detayları ile öğrendiklerine kanaat getirine kadar konuya ilişkin tüm kavramları ve terimleri günlük hayatla ve diğer derslerle ilişkilendirerek çalışmalıdırlar. Terimler sözlüğü, kavram haritaları, zihin haritaları gibi öğrenme teknikleri öğrencilerin konuyu bütüncül bir şekilde görmelerini sağlayarak akılda kalıcılığı artıracaktır.”

SINAV ANLAMA VE YORUMA DAYALI

Yeni sınav sisteminin en belirgin özelliklerinden biri; hem sözel hem de sayısal bölüm sorularının anlamaya ve yorumlamaya dayalı paragraflardan oluşmasıdır. Soruları doğru çözebilmenin yolu da öncelikle soruda verilen bilgileri kullanarak soruyu anlamak, yorumlamak, gerekli sentez ya da analizi yapmak. Tüm bunları yapabilmenin yolu da çok kitap okumaktan geçiyor.

SADECE TEST ÇÖZMEK YETMEZ

Sınava hazırlık sürecinde sadece test çözmek yeterli olmayabilir, doğru okuma, anlama ve yorumlama için kitap okunmalı. Sınav hazırlığı içerisinde kitap okuma önemli bir rituel olarak çalışma programının içerisinde yer almalıdır.

HER GÜN EN AZ 40 DAKİKA OKUYUN

Her gün en az kırk dakika kitap okunmalıdır. Ancak okumak için seçilen kitapların ya da okunacak yazıların türü okumaya zaman ayırmak kadar önemlidir. Seçilecek kitaplar ve yazılar olabildiğince çeşitlilik göstermelidir.  Bu yazılar öykü, roman, şiir, gezi yazısı olabildiği gibi makale, köşe yazısı, bir değerlendirme raporu da olabilir. Böylece farklı alanlara ilişkin farklı yazılar öğrencilerin kelime dağarcığını geliştirerek anlama hızını, derinliğini daha üst düzeye çıkartacaktır. Ayrıca tüm bu okumalar sırasında öğrenci, kendine bir sözlük hazırlayarak anlamını bilmediği kelimeleri bu sözlüğe yazabilir. Zaman zaman bu sözlükten kelimeleri seçerek serbest yazma çalışmaları yapabilir. Yazma anlamayı geliştirici ve kalıcılığı artırıcı önemli bir eylemdir.

ZAMAN YÖNETİMİ DE ÇOK ÖNEMLİ

Sınavda zamanınızı iyi yönetilebilmek ve doğru kullanabilmek için şimdiden buna göre çalışmak gerekiyor. LGS ile benzerlik gösteren PISA ve ALES sorularını inceleyerek, bu tür sorular hakkında daha çok fikir sahibi olabilirsiniz.

SAYISALDA 2 DAKİKA, SÖZELDE 1.5 DAKİKA

Sözel bölümde 50 soruda her bir soru için yaklaşık 1,5 dakikaya, sayısal bölümde 40 soruda her bir soru için yaklaşık 2 dakikaya ihtiyacınız olacak.

Bunun için de zamanı verimli kullanma alışkanlığını kazanmanız gerekir. O nedenle test çözerken zaman yönetimi de geliştirilmeli, süreli soru çözüm çalışmaları yapılmalı.

Özellikle sayısal bölümünün içerisindeki görsel okuma, tablo grafik yorumlama, deney düzenekleri gibi soruların varlığı, Fen Bilimleri soruları için deneylerin, Matematik soruları için müfredat içerisinde de bulunan veri yorumlama konusunun önemini arttırıyor.

Yayımlanan örnek soruların içerisinde bulunan akıl oyunları sorularının varlığı, Sudoku benzeri akıl oyunları üzerinde çalışma yapmanın da önemli olduğunu gösteriyor.

 

 

 

 

 

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d