LGS sorularında sürpriz olmayacak

0

LGS sorularında sürpriz olmayacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk AA Editör Masası’na konuk oldu. Liseye Geçiş Sistemi (LGS) başta olmak üzere eğitimle ilgili konuları değerlendirdi ve 2023 Eğitim Vizyonu’nu anlattı.

İşte Selçuk’un açıklamasından notlar:

LGS SORULARINDA SÜRPRİZ OLMAYACAK

Biz bu olayı sadece kademeler arası geçiş, sınavda çıkarmak istiyoruz. Mesele bir kademeler arası geçiş meselesi değildir, Bu bir çocuğun hayatı geleceği. Sınavın adını, tekniğini değiştirsek yol alamayız. Eğitim sistemi içinde bir çocuğun ortaokuldan liseye üniversiteye geçerken yetenek ve mizaçları doğrultusunda potansiyelini nasıl ortaya koyacağı ortam oluşturacaksınız

OKULLAR ARASINDAKİ FARK YÜZDE 60

Bizim kendi ölçümlerimize göre imkanları en iyi ile en kötü okullar arasındaki fark çok yüksek, yüzde 60’ların üzerinde fark var. Bu fark kıta Avrupa’sında yüzde 10’un altında. Bizde veli ‘şu okula gideyim’ diyor herkes oraya hücum ediyor. İmkanlar arasındaki fark azalınca çocuk da benzer imkanlarla her okulda karşılaşacağım diyecek ve sınav maratonuna girmeyecek.

LGS SORULARINDA NE ÇIKACAĞINI BİLECEK

Bizim sınavın tekniğiyle değil, bataklıkla ilgilenmemiz lazım. Mesele çocuğu ölçmek değil, mesele sistemi ölçmek. Biz çocukların sürprizle karşılaşmasını istemiyoruz. Örnek sorularımızı yayınladık. Ne diyoruz ‘Bak çocuğum sen  sürprizle karşılaşmayacaksın, her ay örnek soruları göreceksin. Çocukların neye çalışacağını çok iyi bildiği sistem. Sakin sakin yapacağız. Bak çocuğum bu sorular çıkacak, sürpriz yok diyoruz.

VELİ VE ÖĞRENCİ BELİRSİZLİK YAŞAMASIN

Bizim 3 yıllık vizyon ortaya koyma sebebimiz kimse bize zorlamadı, talepte bulunmadığı halde taahhütte bulunalım istedik. Çocuklar haftaya seneye ne olacak huzursuzluğu olmasın, aileler belirsizlik yaşamasın istedik. Bu yüzden de adım adım 3 yılda planlayalım dedik. 3 yılda belli bir noktaya gelecek, sonrasında devam edecek.

Türkiye’nin eğitim meselesini bir yoluna koyduğumuzda bizim işimiz bitmiyor, asıl işimiz o zaman başlıyor. Önce yoğun bakımdan çıkalım eğitim sistemi, sonra nekahat dönemi başlasın. 

YARIN DEĞİŞTİRECEK DEĞİLİZ

Bunu yaparken bugün düşündük yarın yapıyoruz demeyeceğiz. Biz şu kadar sene içinde olgunlaşacak fidandan söz ediyoruz. Hemen yaparsak bulduğumuz çözümler geleceğin sorunları olacak. Ve adım adım bunu planlayarak, pilotlamamızı yaparak araştırma teknikleri açısından değerlendireceğiz. Bu bir yol haritası. Sistemin genel raya oturması ve iyileştirmelerin hızlanması gerek.

Türkiye’de çocukların zekasıyla ilgili sorun mu var? Hayır. Mesele çocuğu ölçmek değil, eğitim fakültesini, öğretmeni, anne babayı ölçüyor muyuz? Neden sadece çocuğu ölçüyoruz. Her ülkenin eğitim kalitesi öğretmenini kalitesini aşamaz.

SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKUL SAYISI AZALACAK

Sonuçta ulaşmak istediğimiz yer, belli bir süre sonra sınavla öğrenci alan okul sayısını azaltmak. Seneye cüzi bir miktarda olacak ama 3 sene içerisinde yaklaşık yüzde 40 kadar azalacaktır.

30 senedir eğitim içindeyim okul öncesinde de üniversitede de ders veririm. Türkiye’nin felsefe ile sıkıntısı var. Uygulama ile ilgili yok. Mesele çocuğu ölçmek değil, mesele sistemi ölçmek.

ÜNİVERSİTE SINAVLARI NASIL OLMALI?

Üniversite sınavı, üniversitede gerekli bilgileri yoklayan sınavdır. Bunun orta vadede oraya doğru evrilmesi gerekiyor.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d