Liselere yerleştirmede yeni sistemin yönetmeliği Resmi Gazete’de

0

Liselere yerleştirmede yeni sistemin yönetmeliği Resmi Gazete’de. MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, bu yıl ilk defa liseye geçişte uygulanacak yeni sistemle ilgili düzenlemeler dikkate alınarak güncellendi. Buna göre merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullara puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak. Ortaöğretim kayıt alanı içindeki okullara tercihe bağlı, pansiyonlu okullara da kontenjan kadar, il içinde uzaktan yakına ilkesi gözetilerek tercihe göre öğrenci yerleştirilecek.

LİSELERE YERLEŞTİRMEDE YENİ SİSTEMİN YÖNETMELİĞİ RESMİ GAZETE’DE

TEOG’da olduğu gibi öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları kurulacak. Ortaöğretim kayıt alanı içindeki okullara yerleşemeyen öğrencileri aynı merkez ilçedeki diğer kayıt alanlarındaki boş kontenjanı bulunan liselere, tercihlerine ve ortaokul başarı puanı üstünlüğüne bağlı olarak yerleştirecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

MERKEZİ SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK OKULLAR BELİRLENDİ

Yönetmelikte öğrencinin bitirdiği ortaokulla ile bu ortaokulun ilişkilendirildiği ortaöğretim kurumunun bulunduğu ortaöğretim kayıt alanı tanımlamasına 25 Nisan 2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun kaynaklık edeceği hükmü getirildi. Yönetmelikte merkezi sınav, merkezi sınav puanı, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul, ortaokul başarı puanı, ortaöğretim kayıt alanı, proje uygulayan eğitim kurumunun tanımı yapıldı.

PANSİYONLU OKULLARA YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?

Ortaokulu bitiren öğrenciler bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda liselere yerleştirilecek. Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullara puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak. Ortaöğretim kayıt alanı içindeki okullar tercihe bağlı yerleşilecek. Pansiyonlu okullara belirlenen pansiyon kontenjanı kadar, il içinde uzaktan yakına ilkesi gözetilerek tercihe göre öğrenci yerleştirilecek.

Merkezi sınav puanı ile birlikte yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara puan üstünlüğüne göre öğrenci alınacak. Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yerleştirme şöyle: Yetenek sınav puanı ve ortaokul başarı puanı kullanılacak. Bu okullara  puan üstünlüğüne göre öğrenci yerleştirilecek.

YERLEŞTİRME VE NAKİL KOMİSYONLARININ GÖREVLERİ TANIMLANDI

İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde oluşturulan öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları,ortaöğretim kayıt alanı içinde tercihe bağlı öğrenci alan liselere dengeli bir şekilde öğrenci yerleştirecek.

Komisyon, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretime Geçiş Yönergesi veya Kılavuzu hükümleri çerçevesinde ortaöğretim kayıt alanı içindeki liselere yerleşemeyen öğrencileri de şöyle yerleştirecek. Aynı merkez ilçedeki diğer ortaöğretim kayıt alanlarındaki boş kontenjanı bulunan liselere, tercihe ve ortaokulun 6, 7 ve 8. sınıf seviyesinde alınan yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması ile hesaplanacak ortaokul başarı puanı (OBP) üstünlüğüne göre yerleştirecekler.

ÖZEL ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİ DE KOMİSYON YERLEŞTİRECEK

Yurtdışından gelen ve denkliği yapılan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencileri ortaöğretim kayıt alanı içinde tercihe bağlı olarak öğrenci alan okullara yerleşecek.

Komisyonlar, ilköğretim programını tamamlayan özel eğitim öğrencilerini de yerleştirecek. Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu ile tam zamanlı kaynaştırma eğitimine yönlendirilenler  yetenek, sağlık, engel durumları, özellikleri, ikamet adreslerine uygun olarak her bir şubede iki öğrenciyi geçmeyecek ve eşit sayıda olacak şekilde ortaöğretim kayıt alanı içinde tercihe bağlı olarak öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesini sağlayacak.

KAYDI OLMAYAN ÖĞRENCİLER NE OLACAK?

Komisyonlar, ayrıca önceki yıllarda 8’inci sınıfı bitiren, herhangi bir ortaöğretim kurumunda kaydı bulunmayan ve kayıt şartlarını taşıyan öğrencilerin ortaöğretim kayıt alanı içindeki okullara kayıtlarını, tercihlerine ve OBP üstünlüğüne bağlı olarak yapacak.

Öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları, öğrencilerin nakil ve geçiş işlemlerini kontenjan şartı aramaksızın, bir defaya mahsus olmak üzere, ortaöğretim kayıt alanı içinde tercihe bağlı olarak öğrenci alan okullara, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullardan gelen öğrencileri ise aynı türden okullara dengeli bir şekilde yapacak.

SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLARDA SINIFLAR 30 KİŞİ OLACAK

Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, güzel sanatlar liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile Anadolu teknik programlarında bir şubeye alınacak öğrenci sayısı 30 olacak.

SINAVSIZ ÖĞRENCİ ALAN OKULLARDA 40’A KADAR ÇIKACAK

Anadolu liselerinde, Anadolu imam hatip liselerinde, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu meslek programlarında, çok programlı Anadolu liselerinde, mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde ve mesleki eğitim merkezlerinde ise bir şubeye alınacak öğrenci sayısı 34 olacak. Ancak öğrenci kayıt alanındaki öğrenci sayısının yoğunluğu ve zorunlu hallerde okulun fiziki şartları da dikkate alınarak bu sayı 40’a kadar artırılabilecek.

Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı uygulayan Anadolu imam hatip liselerine alınacak öğrencilerde yetenek sınav puanı ile birlikte OBP kullanılacak.

Yurtdışında 8’inci sınıfı bitiren öğrenciler ile ortaöğretim kurumlarında asgari bir eğitim ve öğretim yılı öğrenim gören öğrencilerin kayıt ve nakilleri denklik belgesine göre kayıt alanındaki liselere komisyonca yapılacak.

TEKNİK LİSELERE SINAVLA ÖĞRENCİ ALINACAK

Anadolu teknik programlarına, merkezi sınav puanıyla tercihleri doğrultusunda doğrudan öğrenci yerleştirilecek. Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan diğer ortaöğretim kurumlarından 9’uncu sınıfı doğrudan geçen öğrenciler, geçiş yapmak istediği Anadolu teknik programının kontenjanı bulunan alanlarına başvurabilecekler. Başvuru ve yerleştirme işlemleri, Bakanlıkça belirlenen esaslar ve kayıt takvimi çerçevesinde e-Okul sistemi üzerinden merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak.

Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanıyla tercih doğrultusunda doğrudan öğrenci yerleştirilecek. Anadolu meslek programlarında alan seçimi ise 9’uncu sınıfın sonunda yapılacak ve ilgili dala yerleştirme işlemi 10’uncu sınıfın sonunda e-Okul sistemi üzerinden yapılacak.

Anadolu meslek programlarında alana yerleştirme puanı, öğrencilerin ortaokul başarı puanlarının (OBP) yüzde 40’ı ile 9’uncu sınıf yıl sonu başarı puanının yüzde 60’ı toplanarak belirlenecek. Yerleştirme işlemi tercih ve puan üstünlüğü dikkate alınarak yapılacak.

Anne veya babasına ait çalışır durumda bir işyeri bulunanlar, istemeleri halinde, işyerini ve mesleğini ilgili meslek kuruluşlarından belgelendirmeleri şartıyla Anadolu meslek programlarında bu işyerindeki meslekle ilgili alan veya dala doğrudan kayıt edilecek.

OKUL TÜRLERİ ARASINDA 10’UNCU SINIF SONUNA KADAR NAKİL YAPILABİLECEK

Yönetmelikte fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile Anadolu teknik programlarına nakil ve geçiş koşulları belirlendi. Proje uygulayan eğitim kurumu olan imam hatip liseleri ile Anadolu teknik programlarından aynı türden okullara her sınıf seviyesinde nakil yapılabilecek. Okul türleri arasında boş kontenjan ve merkezi sınav puan üstünlüğüne göre 10’uncu sınıf sonuna kadar nakil yapılabilecek.
Sınavsız öğrenci alan okullardan sınavla öğrenci alan okullara, kontenjan ve merkezi sınav puan üstünlüğüne göre 9’uncu sınıf sonuna kadar nakil istenebilecek.

KAYIT ALANINDAKİ OKULLAR ARASINDAKİ NAKİLLER

Ortaöğretim kayıt alanındaki okullar arasında nakil ve geçişler ise okul türlerinin her birinin kendi arasında her sınıf seviyesinde yapılabilecek. Bu hükümler 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren liselere yerleşen öğrencileri kapsayacak.  Bununla ilgili geçici madde yönetmeliğe eklendi. Şu anda liselerde okuyanlar ise daha önceki yönetmeliklere göre nakil ve geçiş yapacak.

‘TEOG GERİ GELDİ Mİ’ TARTIŞMASI

Yönetmeliğe eklenen geçici madde ise tartışmalara neden oldu. Bu madde “TEOG geri döndü” yorumlarına neden oldu. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin resmi Twitter hesabı üzerinden tartışmalara yanıt vererek, yanlış yorumları eleştirdi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da tartışmalarla ilgili şöyle dedi: “Bu yıl TEOG olmayacak. Adrese dayalı yerleştirme, eve en yakın okul sistemini dikkate alarak ve diğer belirlediğimiz hususlarla birlikte öğrencilerimizi yerleştireceğiz.”

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d