Liseye geçiş sınavı: 205 kelimelik sorular korkuttu

0

Liseye geçiş sınavı: 205 kelimelik sorular korkuttu. Bu yıl 8’inci sınıfta okuyan 1.2 milyon öğrenci ile velisinin merakla beklediği liseye geçiş sınavın örnek soruları “sayısal” ve “sözel” toplam 45 tane olarak iki kitapçıkta yayımlandı. Sorulardan bazılarının 174 hatta 205 kelimeden oluştukları dikkat çekerken, sosyal medyada da “Hem çok uzun hem de üniversite sınavı sorularından daha zor”  yorumları yapıldı.

LİSEYE GEÇİŞ SINAVI: 205 KELİMELİK SORULAR KORKUTTU

Habertürk’ten Bürde Özçakır’ın haberine göre haziran ayında yapılacak ve aralarında proje okullar ile sosyal, fen ve Anadolu liselerinin yer aldığı okullara yerleştirme için yapılacak sınavda öğrencilere sözel ve sayısal olmak üzere toplam 90 sorudan oluşan iki kitapçık ve iki ayrı optik cevap formu dağıtılacak. Sınav iki oturumdan oluşacak.

SINAVDA 135 SORU YÖNELTİLECEK

Sözel bölüm 20 Türkçe, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile 10 yabancı dil olmak üzere 50 sorudan oluşacak. Bu bölümün süresi 75 dakika olacak. Sayısal bölümde 20 fen, 20 matematik olmak üzere 40 sorudan oluşacak ve 60 dakika süre verilecek.

Geçtiğimiz 19 Eylül’de kaldırılan TEOG yerine gelen liseye geçiş sisteminde 8inci sınıfta okuyan 1 milyon 192 bin öğrenciden 1 milyon 80 bini adreslerine göre sınavsız yerleşirken, 110 bin öğrenci de haziran ayında yapılacak sınavla 600 okula yerleştirilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) dün sınavla öğrenci alacak fen, sosyal bilimler, Anadolu ve proje okullara yerleştirmede kullanılacak sınavın örnek sorularını yayımladı. Sayısal Bölüm kitapçığında Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden 10’ar, Sözel Bölüm kitapçığında Türkçe’den 10, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil’den 5’er olmak üzere toplam 45 örnek soru paylaşıldı.

ATATÜRK YERİNE MUSTAFA KEMAL

5 örnek sorunun yayımlandığı İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük soruları arasında 2 tanesi Lozan ve Milli Mücadele dönemi ile ilgili. Buradaki sorularda Atatürk kelimesinin kullanılmadığı yerine “Mustafa Kemal” dendiği görüldü.

205 KELİMELİK ALES BENZERİ SORULAR

Sözel bölümün örnek soruları ise uzunlukları ile dikkat çekti. Bu sorular arasında 87 kelimeden oluşanlar da vardı, 205 kelimelik bir metin de sorular arasında yer aldı. Tek metinden 4 soru yöneltilmesi de ALES sorularına benzetildi.

ÖRNEK SORULARI EĞİTİMCİLER NASIL DEĞERLENDİRDİ?

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Uzmanları soruların zor olduğunu ve sınavda zaman problemi yaşanabileceğine dikkat çekti. İşte değerlendirmeleri:

FEN BİLGİSİ SORULARI YORUMLAMA ÜZERİNE KURULMUŞ

Sorular bir kazanım baz alınarak hazırlanmış. Bilgi değil, okuduğunu anlama,  deney , tablo ve grafikleri yorumlama üzerine kurgulanmış. Analiz, sentez ve değerlendirme becerilerine ölçmeye yönelik. Matematik soruları öğrencileri çok uğraştırır ve zaman sorunu yaşanır. Okuduğunu anlama becerisi olan öğrenci kazanır.

MATEMATİK ÇOK İŞLEMLİ SÜRE SORUNU YAŞANIR

Tablo, grafik okuma becerisi önemli. Soru köklerinde en fazla, en az  ifadeleri kullanılarak öğrencileri yorum yaparak çözüm yapmaları istenmiş. Çok işlemli ve zor. Süre sorunu yaşanır.

TÜRKÇE OKUMAYI SEVEN ÖNE GEÇER

Okuma, anlama ve yorumlama önemli, yetenek ölçülüyor. Anlam bilgisi yoğun. Sözel mantık soruları var. Okumayı seven, okuduklarından çıkarımlarda bulunabilen başarılı olur. Dil bilgisi sorularında bile metin içinden cümlelerin verilmesi paragraf sorularını okumakta zorlanan öğrenciler için zorlayıcı olabilir. Okumayı seven, okuduklarını yorumlayabilen öğrencilerin lehine.

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK SORULARI TEOG’A GÖRE UZUN

Okuduğunu anlama, yorumlama  bilgi ile ilişkilendirme esasına dayalı sorular. TEOG’a göre daha uzun sorular.

İNGİLİZCE HEM BİLGİ HEM YORUM İSTİYOR

Anlama ve görmeye dayalı. Çok fazla görsel var. Hem bilgi hem yorumlama istiyor.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ANLAMA VE YORUMLAMA VAR

Paragraf dayalı sorularla okuduğunu anlama ve yorumlama becerisi ölçülüyor.

DOĞA KOLEJİ UZMANLARI: PISA BENZERİ SORULAR

Doğa Koleji uzmanları da liseye geçiş sınavı sorularını PISA sorularına benzetti. Eğitimciler, şöyle dedi: “Örnek sorulardan anlaşılacağı üzere bilgiyi kullanma, farklı durumlara uyarlama, yorumlama becerilerinin ön planda olduğu görülüyor. Sadece bilen öğrencilerin değil, bilgiyi kullanabilen, analiz ve sentez yapabilen öğrenciler bu sınavda daha başarılı olacak. 8 sınıf öğrencilerinin yeni sistemde PISA sorularına benzer sorularla karşılaşacağı söylenebilir.

Paragrafların ve soru öncüllerinin uzun olması sınavda zaman yönetimine de dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir. Akademik olarak güçlü, bilgiyi bilen aynı zamanda sorgulayıp eleştirel düşünen, test becerilerini geliştiren öğrenciler şüphesiz başarılı olacaktır.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d