Liseye geçiş sınavında 60 mı 80 mi yoksa 100 soru mu?

0

Liseye geçiş sınavında 60 mı 80 mi yoksa 100 soru mu? Yeni liseye geçiş sisteminde sınavla öğrenci alacak okullar için yapılacak sınavda kaç soru olacağı tartışması sürüyor.

Kaldırılan TEOG yerine liseye geçiş için getirilen sistemde öğrencilerin yüzde 92’si adreslerine en yakın okullara yerleşecek. 1.2 milyon 8’inci sınıf öğrencisinin yüzde 8’si de liselere girecekleri sınavın sonucuna göre yerleştirilmiş olacak.  Yapılacak liseye geçiş sınavında Bakan Yılmaz’ın açıklamalarına göre 60 soru yer alacak. Sınav da 600 okul için yapılacak.

LİSEYE GEÇİŞ SINAVINDA 69 MI, 80 Mİ YOKSA 100 SORU MU?

TEOG’un kaldırılmasının üzerinden 2 ay geçti, neredeyse ilk dönem yarılandı. Ancak liseye geçiş için TEOG yerine gelen sistem henüz net değil. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) liseye geçiş sistemi üzerinde çalışıyor. Ancak ne eğitimcilerin ne de çocukları 8’inci sınıfta okuyan velilerin sorularına bir yanıt henüz verilebilmiş değil.

Son alarak da sınavla öğrenci alacak okul sayısının 600’den 800’e yükseltilmesi de gündeme geldi. Söz konusu sınavda da 60 olarak açıklanan soru sayısının da 80 olabileceği ifade ediliyor. Ancak eğitim ve ölçme değerlendirme uzmanlarına göre 60 da 80 soruda yetersiz. Sınavda 100 soru yer alması gerektiğini söylüyor.

SINAV İKİ OTURUMLU OLUR MU?

Yine uzmanların dile getirdiği noktalardan biri de sınavın tek oturum değil, iki oturum halinde yapılması. Sayısal ve sözel sorulardan oluşacak sınavın tek oturum ve 90 dakika olacağı Bakan Yılmaz tarafından açıklanmıştı. Ancak uzmanlar soru sayısının 100’e çıkarılması ve sınavın da tek oturum yerine ara verilerek yapılmasını yani 2 oturumda gerçekleşmesi gerektiğini söylüyor.

SINAV SORULARI HANGİ SINIFLARDAN ÇIKACAK?

Sınav ile ilgili bir başka bilinmeyen ise sınav sorularının hangi sınıfların müfredatını kapsayacağı. Bakan Yılmaz liseye geçiş sınavında soruların ağırlıklı olarak 8’inci sınıftan çıkacağını ancak 6 ve 7’inci sınıf müfredatlarını da kapsayacağını dile getirmişti. Veliler ve öğrencilerin talebi ise bu yıla özgü olmak üzere sınavın 8’inci sınıf müfredatını sorgulayacak sorulardan oluşması yönünde.  Sınav sorularının TEOG sorularına benzemeyeceğine ilişkin açıklamalar ise yine velilerin bir başka endişesi. Veliler de eğitimciler de soruların öğrencilerin alıştığı tarzda olması gerektiği görüşünü ifade ediyor.

SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR MAYIS’TA AÇIKLANACAK

MEB sınavla öğrenci alacak okulları ise Proje Okullar olarak mayıs ayında açıklamayı planlıyor. Zaten Milli Eğitim Bakanı Yılmaz da sınavla öğrenci alacak 600 “nitelikli okulun” mayıs ayı içinde açıklanacağını duyurmuştu.

Öğrenciler bu okullara sınav sonuçlarına göre puan üstünlüğü esasına göre yerleştirilecek. Öğrencilerin 5 tercih hakkı olacak.

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d