Mesleki eğitim iş dünyasına mı bırakılacak?

0

Mesleki eğitim iş dünyasına mı bırakılacak?  Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz mesleki eğitim ile ilgili teori ile beceri arasında kopukluk olduğunun farkında olduklarını söyleyerek, “İşgücü talep eden meslek teşekküllerine mesleki  ve teknik eğitim kurumlarımızı devretmeye  hazır olduğumuzu da ifade ettik” dedi. Yılmaz, mesleki eğitim içindeki uygulama derslerinin artırılacağını ve çıraklığın zorunlu eğitim kapsamına alınacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) düzenlediği “2. Eğitim Kongresi” Antalya’da başladı. 700’ün üzerinde davetlinin katıldığı ve iki gün sürecek kongrede mesleki eğitimin sorunları çözüm yolları tartışılacak. “Eğitimden Öğretime Sektörle İşbirliği” temasıyla düzenlenen kongrenin açılışını ise Milli Eğitim Bakanı Yılmaz yaptı. “Mesleki eğitim memleket meselesi” diyen Yılmaz’ın konuşması:

NETİLİKLİ MESLEKİ EĞİTİM: Mesleki ve teknik eğitimin yeterliliği ve kalitesi ülkenin yeni yüzyıldaki yerini belirliyor. Çağıyla rekabet eden, bilgiyi ve yüksek katma değerli ürünleri üreten, ihracat yaptığı alanlarda marka olan bir Türkiye için yol nitelikli mesleki eğitimden geçiyor.

MESLEKİ EĞİTİM VE AHİLİK: Mesleki ve teknik eğitim bizim kültürümüze yabancı değil Ahilik kurumu, esnaf birlikleri, loncalar, aynı tür işi yapan aynı tür ürünü satan esnaf ve zanaatkarların oluşturduğu çarşılar, hanlar, arastalar, kültürümüzün meslek eğitiminden dünden bugüne gelen izleridir.

VASIFSIZ İŞGÜCÜ FAZLALIĞI: Ülkemizde vasıfsız iş gücü fazlalığı var. Sanayicinin de kalifiye eleman bulma sorunu var. İş gücü talebiyle iş gücü arzı arasında bir uyumsuzluk var. Bu durum mesleki ve teknik eğitim ile iş dünyası arasındaki kopukluğu gösteriyor. Teorik bilgi alınıyor ama eksiksik beceri eğitiminde.

KURUMLARI DEVRETMEYE HAZIRIZ:  İş gücü talep eden meslek teşekküllerine mesleki  ve teknik eğitim kurumlarımızı devretmeye iş gücü talep eden meslek teşekküllerine hazır olduğumuzu da ifade ettik. Bundan sonra söylemeye de devam edeceğiz. Eğitim kurumumuzun yönetimlerine temsilcilerini alabileceğimizi söyledik. Bir iletişim eksikliğimiz olmasın. Dışarıda söyleneceğine gel içeride söyle. Mesleki eğitim ile ilgili çalışmayı ilgili paydaşlarla işbirliği içinde yürütmeye büyük önem veriyoruz. Büyük ölçekli firmaların kendi bünyelerinde okullar açarak kendi nitelikli personelini yetiştirmesine de fırsat tanıyacağız.

HEDEF YÜZDE 44’TEN YÜZDE 60’A ÇIKARMAK: Uygulamalı dersleri meslek standartlarını sağlayacak seviyeye çıkartacağız. Mesleğin itibar algısını da yükselteceğiz. Nitelikli meslek eğitimini öğrencilerimize vereceğiz. Mesleki eğitimin  ortaöğretimdeki  yüzde 44 olan payını  yüzde 60a çıkarmak öncelikli hedefimiz. 2016-2017 eğitim öğretim yılında mesleki eğitim alan öğrenci sayısı yaklaşık 1 milyon 750 bine çıktı. Okul sayısı da 3 bin 266 oldu.

KENDİ BÜNYESİNDE OKUL AÇSINLAR: Türkiye genelinde 2002-2003 eğitim öğretim yılına kadar OSBlerde 9 okul faaliyet gösterirken özel statüde okulun bulunmadığını, bugün ise OSBlerde resmi ve özel 60 meslek lisesinde 39 bin 247 öğrencinin eğitim öğretime devam ettiğini söyledi.

MESLEK AHLAKI VE AHİLİK DERSE GİRDİ: Tematik meslek eğitimi veren liseler açılmaya başlandı.. Mesleki eğitim ile iş dünyası arasındaki bağları kuvvetlendirmek ve istenen işgücünü yetiştirmek için Okul Hamiliği Projesi başladı. Mesleki gelişim dersine Meslek Ahlakı ve Ahilik modülü kondu.

SEKTÖR BECERİ SINAVI YAPACAK: Hazırladığımız tasarı  yasalaşırsa çıraklık eğitimi, zorunlu ortaöğretim kapsamına alınacak. Staj yapan öğrencilere ve çırak öğrencilere işletmelerce ödenen net asgari ücretin yüzde 30’unu devlet ödeyecek. Okulda atölye eğitime başlayan öğrenciler iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanacak. Staj yapan öğrencilerin işletmelerde edindikleri bilgi ve becerilerin ölçülmesi amacıyla sektör temsilcileri ile birlikte beceri sınavı yapılacak. Teknik eğitim fakültesi mezunlarının fark derslerini vererek mühendis unvanı kazanmaları sağlanacak.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d