Mesleki eğitim yoluyla ‘uyum’ projesi

0

Mesleki eğitim yoluyla ‘uyum’ projesi. Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu’nu açıkladıktan sonra mesleki eğitimi geliştirmek için yeni projeler başlattı.

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bu kapsamda, Türkiye´de geçici koruma altındaki Suriyelilerin, eğitim, sosyal ve ekonomik uyum alanlarında desteklenmesi amacıyla, Avrupa Birliği ve KFW iş birliğinde “Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi”ni hayata geçirdi.

MESLEKİ EĞİTİM YOLUYLA ‘UYUM’ PROJESİ

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2023 Eğitim Vizyonu´nda mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artırılması ve güçlendirilmesinin önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Selçuk, sektörle birlikte süreçleri yürüten, ülkenin önceliklerine göre kendini şekillendiren dinamik bir mesleki ve teknik eğitim inşası için çalıştıklarını söyledi. Selçuk, şöyle konuştu:

“Ülkemizde halen Suriye ve diğer ülkelerden gelen geçici koruma altındaki yaklaşık 12 bin öğrenci, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarımızda kayıtlı bulunmaktadır. Bu sayının artırılması amacıyla birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Bu proje de bunlardan sadece bir tanesi.

MESLEKİ EĞİTİM VEREN OKULLARIN ALANLARI BELİRLENECEK

Mesleki eğitim veren okulların alanları illerin ihtiyaçlarına göre yeniden ele alınacak. Proje sayesinde hem okullarımızın altyapısını güçlendireceğiz hem de geçici koruma altındaki çocuklarımızın mesleki ve teknik eğitim yoluyla hayata hazır hale gelmesini sağlayacağız. Bu çerçevede proje kapsamındaki illerdeki sektör kümelenmesi ve kapasitesini göz önüne alarak, bu illerimizdeki mesleki eğitim okullarımızın eğitim verdikleri alanları da hızla yeniden yapılandıracağız.”

8 İLDE 50 MESLEK LİSESİ İLE BAŞLAYACAK

Yaklaşık 300 milyon liralık bütçeye sahip projenin iki yılda tamamlanması planlanıyor. Proje kapsamında 100 binin üzerinde Suriyelinin yaşadığı illere öncelik verilerek, pilot olarak İstanbul, Bursa, Mersin, Adana, Hatay, Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa illeri belirlendi. Üç çalışmayı içeren projede, en büyük bütçeyi, pilot illerde seçilen mesleki ve teknik eğitim veren okulların altyapı ve laboratuvarlarının iyileştirilmesi oluşturuyor. Bu kapsamda, proje bütçesinin yüzde 80´i, 8 ildeki 50 okulun atölye, laboratuvar, diğer donatım ve altyapısının iyileştirilmesi ve güçlendirilmesine ayrılacak.

ÖĞRENCİLERE DESTEK VERİLECEK

Geçici koruma altındaki 10 bin Suriyeli öğrenci ile imkânı kısıtlı Türk öğrencilere ulaşım, eğitim materyali, temrinlik malzeme, iş kıyafeti ve öğle yemeği desteği verilecek. Proje bütçesinin yaklaşık yüzde 5´i de mesleki ve teknik eğitimin farkındalığının artırılması ve tanıtımı için kullanılacak. Proje ile geçici koruma altındaki Suriyelilere ve Türk çocuklara, kaliteli ve erişilebilir mesleki ve teknik eğitimin sağlanması, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi, eğitime devamı artıracak desteklerin sağlanması ve mesleki ve teknik eğitimin sunduğu fırsatlar konusunda farkındalığın artırılması hedefleniyor. 

Tanıtım toplantısına şu isimler katıldı:

MEB Bakan Yardımcısı Mahmut Özer. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu. Avrupa Birliği Türkiye´deki mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) Projeler Bölüm Başkanı Emma Clua Vandellos. TOBB, HAK-İŞ, TÜRK-İŞ ve TİSK yöneticileri. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı. İçişleri Bakanlığı. AB ve KFW yetkilileri.

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d