Nitelikli okullar listesi yargıya taşınıyor

0

Nitelikli okullar listesi yargıya taşınıyor. LGS kılavuzunda yer alan nitelikli okullar listesi ile LGS kılavuzu ve liselere geçiş yönetmeliği yargıya taşınıyor. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikalarının nitelikli okullar listesi için yürütmeyi durdurma istemiyle yargıya gittiklerini söyledi.

NİTELİKLİ OKULLAR LİSTESİ YARGIYA TAŞINIYOR

Balbay’ın liselere geçiş yönergesi ile nitelikli okullar listesi ile ilgili açıklamaları şöyle:
“1 milyon 200 bin lise öğrencisi adayının nasıl bir okula yerleşeceğinin belirlendiği bir hafta. TEOG’un kaldırılmasından sonra yerine ne koyacaklarını bilemediler. Sonuç olarak bir grup okulu nitelikli, bir çoğunu niteliksiz hale getirdiler ve bütün okulları masaya yatırıp ‘yüzde 10’unu sınavla alacağız.’ açıklamasını yaptılar.

480 PUANLI OKUL NİTELİKLİ OKULLAR LİSTESİ İÇİNDE DEĞİL

Açıklanan tabloya baktığımızda MEB adeta uzaydan gelmiş, ülkenin kentlerini, okullarını tanımayan bir iktidar havasında. İzmir Karşıyaka’da 480 puanla öğrenci alan bir okulu liste dışı bırakmış, 280 puanla öğrenci almış bir imam hatip lisesini listeye almış. Bunun birçok örneği mevcut. Karadeniz Bölgesinde Rize’den Sinop’a kadar bir tek Samsun’da nitelikli okul deyip bir okulu listeye almışlar. Anadolu’nun pek çok ilinde asırlık okullar liste dışı bırakılmış.

NİTELİKLİ OKULLAR LİSTESİ NASIL BELİRLENDİ?

MEB’in hangi kriterlere göre okulları nitelikli olarak belirlediğini merak eriyoruz. MEB, nitelikli okullar listesi ile bir asırlık gelenekleri yerleşmiş okulları ‘nitelikli saymıyorum’ diyor. Bakanın iki gündür yaptığı açıklamalar çaresizliğin itirafıdır. Artık iş başa düşmüştür. 1 milyon 200 bin öğrencinin velisi çocuklarının kaderini rastgele bir sürece bırakamaz. Buradan velileri, çocuklarının geleceğine sahip çıkmaya çağırıyorum. Anadolu tabiriyle bu iş karakolda bitecek.

NİTELİKLİ OKULLAR LİSTESİ İÇİN MAHKEMEYE GİDİLİYOR

Eğitim-Sen ve Eğitim-İş Sendikası MEB’in nitelikle okullar sıralamasının yürütmesinin durdurulması için mahkemeye gidiyor. Bunun yerine öğrencilerin daha sağlıklı bir seçme ile olabildiğince istedikleri okula gideceği bir sistem istiyor. Öyle tahmin ediyorum ki MEB’in niteliksiz sıralaması eğer vicdan varsa mahkemeden dönecek. AK Parti iktidarları döneminde orta öğretim kurumlarına giriş koşulları 6 kez değişti. İnsanlarda daha şimdiden seneye bu sistemin uygulanmayacağını düşünüyor.

GENÇLER DEİZME KAYIYOR

Gençler ‘Deizme’ sapıyor. Bunu bir sapkınlık olarak değerlendirmiyorum, o da bir inançtır. Bu işin ayrıntılı tarifini uzmanlara bırakıyorum. Şu anda 5 gençten biri ‘ben deistim’ diyor. ‘Bana öğretilen bu dini kabul etmiyorum’ diyor. Bunun Türkçesi, MEB imam hatip liselerinin sayısını artırdıkça, eğitimi dinselleştirdikçe toplumun dinden, İslam’dan uzaklaşmasıdır. Bu en yüksek katlarda da bir kaygı uyandırmış olmalı ki Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı, grup toplantısında Milli Eğitim Bakanını da yanına çağırıp ‘bu nedir’ diyor. Görünen bu durumu kabul etmek istemiyorlar. ‘Acaba daha mı fazla dinselleştirsek’ diyorlar. Ama toplum da bunu kusuyor. ‘Bize bunu dayatmayın’ diyor. Gelinen nokta bu. Öylesine kabul etmeme durumu var ki Erdoğan, şaşkın.”

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d