Öğretmen: Gençlikte önde, gelirde geride

0

Öğretmen: Gençlikte önde, gelirde geride. Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Türkiye’deki öğretmenler ise OECD ülkeleri ile kıyaslandığında en gençleri. Ancak gelirleri için ayrı şeyi söylemek mümkün değil. 35 OECD ülkesi içinde gelirleriyle ilk ve ortaokulda 25, liseye 26’ncı sıradalar.

Hürriyet’ten Önder Öndeş’in haberine göre OECD’nin 2017 verileri Türkiye’de öğretmenlerin tablosunu da gösteriyor. Türkiye, mesleğe yeni başlayan devlet okullarındaki öğretmenlerin yıllık gelirleriyle ilgili yapılan sıralamada, 35 OECD ülkesi arasında ilk ve ortaokulda 25; lisedeyse 26’ncı sırada.

ÖĞRETMEN: GENÇLİKTA ÖNDE, GELİRDE GERİDE

Satın alma gücü paritesine göre ‘mesleğe yeni başlayan bir öğretmen yıllık yaklaşık 26 bin 500 dolar kazanıyor. Türkiye’de mesleki tecrübe yıllık geliri çok etkilemiyor. 15 yıl ve üzerinde deneyime sahip bir eğitimci ile yenisi arasındaki makas sadece yüzde 27; OECD’nin birçok ülkesinde bu yüzde 80’i geçiyor. Örneğin, Almanya’da yüzde 70.

HER İKİ ÖĞRETMENDEN BİRİ 35 YAŞINDAN KÜÇÜK

Türkiye, OECD ülkeleri arasından en genç öğretmenlere sahip ülke. Yaş ortalaması 37.4. Çalışan öğretmenlerin yüzde 49.3’ü 35 yaş altında, yüzde 41.5’i 36-50 yaş arasında, yüzde 9.2’si ise 50 yaş üzerinde. OECD ülkelerinin hiçbirinde öğretmenlerin yarısı 35 yaşın altında değil.

HER 10 EĞİTİMCİDEN 6’SI KADIN

Türkiye’de, OECD’nin diğer ülkelerinde olduğu gibi kadın öğretmenlerin oranı tüm düzeylerde daha fazla. İlkokulda ve ortaokulda eğitimcilerin yüzde 59’u; lisede yüzde 51’i kadın. OECD’de ise  kadınların oranı daha da yüksek. Üye 35 ülkenin ortalamasına bakıldığında ilkokulda yüzde 83; ortaokulda yüzde 69; lisede ise yüzde 60. Türkiye’de olduğu gibi yükseköğretimde ise erkekler önde. Bu düzeyde oransa yüzde 43.

TÜRKİYE’DE MESLEĞİN İTİBARI YÜKSEK

‘Küresel Öğretmen Ödülleri’ ile tanınan İngiltere merkezli Varkey Vakfı, 35 ülkede yaklaşık 30 bin kişinin katılımıyla hazırladığı ‘Dünya Öğretmen İtibar Endeksi’nde Türkiye, Güney Kore’nin ardından 7’nci sırada yer aldı. Araştırmada, eğitimcilerin hangi meslekle benzer statüde görüldüğü de soruldu. Türkiye’de öğretmenler ‘doktor’, derken, genel katılımcılar ‘kütüphaneci’ cevabını verdi. İtibar endeksinde ilk sıralarda yer alan ülkelerde ise öğretmenlik tüm katılımcılar tarafından doktorla benzer düzeyde değerlendirildi.

OECD’YE GÖRE ÖĞRETİM SÜRESİ DÜŞÜK

Türkiye’de okul öncesinde net çalışma süresi yılda 1.080; ilkokulda 720; ortaokul ve lisede ise 504 saat. OECD ortalamaları ise sırasıyla 1.029; 778 ve 655 saat. OECD öğretmenlerin yıllık öğretim sürelerini belirlerken, resmi ders saatlerini ve bunun için yapılan hazırlık sürelerini de dikkate alıyor.

ÖĞRETMEN BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISI

Türkiye’de öğretmenler, OECD ülkelerine göre sınıflarda daha fazla öğrenciye eğitim veriyor. İlkokulda bir öğretmene 18, ortaokulda 15, lisede 13 ve yükseköğretimde 22 öğrenci düşüyor. Bu sayı OECD’de sırasıyla 15, 13, 13 ve 16.

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d