Öğretmenin performansına ‘not’ pilot olarak başladı

0

Öğretmenin performansına ‘not’ pilot olarak başladı. Açıklandığı günden itibaren tartışmalara neden olan öğretmenin performansına not uygulaması Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından pilot olarak başlatıldı. Eğitimciler ise öğretmenin performansına not verecek uygulamaya tepki gösterdi.

MEB 12 il valiliğine gönderdiği yazıda öğretmenin performansına not verecek uygulamaya geçileceğini duyurdu. Öğretmenin performansına not için pilot uygulama da başladı.

ÖĞRETMENİN PERFORMANSINA ‘NOT’ PİLOT OLARAK BAŞLADI

Uygulamaya ilk tepki ise Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk’tan geldi. Koncuk, “Pilot uygulamanın genişlemesi halinde, ‘Meslektaşıma Performans Notu Vermiyorum’ ya da ‘Meslektaşımın Performansı 100’dür’ eylemi yaparız’ açıklamasında bulundu.

Koncuk, açıklamasında bakanlığın öğretmenlere performans değerlendirme sistemi için 12 ilde pilot uygulama yapacağına ilişkin yazı yayımladığını ve bunu da valiliklere gönderdiğini duyurdu.

ÖĞRETMENE NOT VERECEK DONANIM KİMDE VAR?

Bir öğretmenin eğitim-öğretim performansını ölçmek için önce bunu ölçebilecek donanıma sahip olmak gerektiğini savunan Koncuk şunları söyledi:
“Bu donanım kimde var? Pilot uygulamanın genişlemesi halinde, ‘Meslektaşıma Performans Notu Vermiyorum’ ya da ‘Meslektaşımın Performansı 100’dür’ eylemi yaparız.. Bakanlığın bu uygulaması kaosun ayak sesi. Güya bu yöntemle yöneticilerin, velilerin, öğrencilerin ve öğretmenlerin birbirine not vermesiyle öğretmenlerin performansı hesap edilecekmiş. MEB bunu, şu an pilot uygulama olarak başlatsa da çıkarılan strateji belgesine dayanan sistem, MEB bünyesinde ciddi sıkıntılar yaratacaktır. Öğretmenlerin başarısı ya da başarısızlığı bir tek parametreye bağlı değildir. Başarı, çevresel etkenlerle birlikte düşünülmelidir. Burada öğretmenin başarısı, öğrenci başarısı ile ölçülecekse, aile, kültürel çevre, öğretmen etkisini doğrudan etkileyen önemdedir. Öğretmen performansı, sadece öğretmen bilgisi ya da sadece öğrenci başarısı ile ölçülebilecek bir şey değildir. Bu iddia dahi edilemez.

YUSUF TEKİN AÇIKLAMIŞTI

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin geçtiğimiz günlerde öğretmenlerle internet üzerinden EBA’da yaptığı sohbette uzman öğretmen ve başöğretmenlik için sınav yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soruyu yanıtlamıştı. Tekin, bu yıl itibarıyla pilot uygulamasına başladıkları öğretmenlerin performanslarının ölçülmesi sürecini, aynı zamanda kariyer basamakları için bir veri olarak kullanmak istediklerini söyleyerek, “Performans göstergelerine göre belli performans elde eden arkadaşlarımız uzman öğretmen unvanına sahip olacak” demişti.

ÖĞRETMEN STRATEJİ BELGESİNDE DE YER ALMIŞTI

Geçtiğimiz haziran ayında Resmi Gazete’de MEB Öğretmen Strateji Belgesi (2017-2023) yayınlanmıştı. Bu belgede de öğretmenin performansına not sistemine geçileceği belirtiliyordu. Üzerinde çalışılan performans sistemi öğretmenin performansını okul müdürü, müdür yardımcısı, müfettiş, okuldaki diğer çalışanlar, zümre öğretmenleri, öz değerlendirme, öğrenci ve veli tarafından değerlendirilmesi üzerine kurulu. Bu sistemde öğretmenlerin performansı “mesleki bilgi”, “mesleki beceri” ile “tutum ve değerler” olmak üzere üç alanda değerlendirilecek. Yetersiz görülen öğretmen hizmet içi eğitime alınacak. Performans sistemi içinde öğretmenin aldığı puanlar öğretmenlerin terfilerinde ve hizmet puanlarında etkili olacak. Öğretmen bu puanlarına göre baş öğretmenlik ve uzman öğretmenlik gibi unvanlar alacak.
Bakan İsmet Yılmaz da yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Öğretmenin performansını okul müdürü, müdür yardımcısı, müfettiş, okuldaki diğer çalışanlar, zümre öğretmenleri, öz değerlendirme, öğrenci ve veli değerlendirecek.”

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d