Okul öncesi eğitime çocuğunu gönderene destek

0

Okul öncesi eğitime çocuğunu gönderene destek verilecek. Önümüzdeki yıl okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirmeyi planlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)okullaşma oranlarını artırmak için öğrenci başına destek uygulamasını yaşama geçirmeye hazırlanıyor. Bakanlık okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi için de yasal düzenleme yapacak. Bu eğitimde en dezavantajlı il ise Şırnak çıktı.

Bakanlar Kurulu’nun, 30 Ekim Pazar günü Resmi Gazete’de yayımlanan “2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Kararı Eki”nde Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) diğer bakanlık ve kurumlarla yapacağı işbirliği çerçevesinde yürüteceği politikaları da düzenlendi. Bu politikalardan biri de okul öncesi eğitimle ilgili. Bu alanla ilgili yapılması planlanan düzenlemelerden bazıları şöyle sıralandı:

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM İÇİN OKULLAŞMA ORANLARI NEDİR?

2015-2016 eğitim öğretim yılı verilerine göre, okullaşma oranı 4-5 yaş grubunda yüzde 49.3 olarak belirlendi. Ailelerin sosyo ekonomik koşullarından kaynaklanan eşitsizliğin giderilmesinde önemli katkısı bulunan ve eğitimin ileri kademelerindeki başarıya olumlu etkisinin olduğu bilinen okul öncesi eğitimde farkındalığın artırılması gerek. Bunun için de değişik kampanyalar düzenlenerek, ailelerde özellikle de dezavantajlı bölgelerde yaşayan ailelerde bu eğitimin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekilmesi planlanılor.

OKULLAŞMA ORANIN EN DÜŞÜK OLDUĞU İL ŞIRNAK

İmkanları kısıtlı hane ve bölgelerin eğitime erişimini destekleyecek önlemlerin alınması gerekiyor. Okul öncesinde yaş grubundaki net okullaşma oranınları incelendiğinde okullaşma oranının en düşük olduğu il Şırnak olarak öne çıkıyor. Şırnak’ta okul öncesi okullaşma oranı yüzde 31.3. Bu eğitim konusunda okullaşma oranının en yüksek olduğu il ise yüzde 71.1 ile Nevşehir.

EĞİTİMİN ZORUNLU OLMASI İÇİN YASAL DEĞİŞİKLİK OLACAK

Okul öncesi eğitim zorunlu hale getirilecek ve bu eğitim kurumlarının da sayısı artırılacak. Bu eğitimin zorunlu hale getirilmesine yönelik olarak da mevzuat düzenlemesi yapılacak.

ÇOCUK BAŞINA DESTEK VE KAMPANYALAR

36-60 aylık çocuklar ile ilkokula kayıt olmamış 60-72 aylık çocukların eğitime kazandırılması amacıyla çocuk başına doğrudan destek ve çeşitli bağış kampanyaları ile bölgeler arasındaki farklar da dikkate alınarak gerekli fiziki altyapı kurulacak. Toplum Temelli Erken Çocukluk Eğitimi Merkezleri kademeli olarak yaygınlaştırılacak.

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d