Okula dönüş hem heyecan hem endişe içerir

0

Öğrenciler için okula dönüş 19 Eylül Pazartesi günü başlıyor. 2016-2017 öğretim yılı için aileler ve öğrenciler hazırlıklarını tamamlıyor. Uzun yaz tatilinden sonra okula dönüş öğrenciler için hem heyecan hem de endişeye neden oluyor. Ancak hangi kademede olursa olsun okula dönüş hem aile hem de çocuklar için değişim demek. Değişimlerin de kaygı yaratması normal.
Nesibe Aydın İlkokulu Rehberlik Birimi’nden Psikolog Mine Gençer okula dönüş sürecinde yaşanabilecek değişimler ve neler yapılması ile ilgili şunları anlatıyor:

ESNEK DÖNEMDEN ÇIKIYORLAR: Tatil dönemi, çocukların olduğu kadar anne babaların da rahatladığı bir dönem. Yatış ve kalkış saatlerinin daha esnek olduğu, günlük akışı çoğu zaman çocuğun belirlediği, ailelerin de sınırlı zamanda ödev gibi zorunlu sorumluluklar ve uyku saatleri gibi konularda çocukla çatışma yaşamadığı nispeten daha dingin bir dönem oluyor. Bu dingin dönemden, yapılandırılmış okul hayatına geçişte hem çocuk hem de aile hazırlık sürecine ihtiyaç duyuyor. Ailenin tatilden okuldan bir gün önce dönmemesi önemli.

OKULA DÖNÜŞ İÇİN DİKKAT: Çocuğun odasının tekrar okula dönüş sürecini dikkate alarak yeniden gözden geçirilmesi, gerekiyorsa düzenlenmesi, televizyon ve bilgisayar saatlerinin kademeli olarak azaltılıp sınırlandırılması, sabah kalkış ve akşam yatış saatlerinin çocuğu çok da kaygılandırmadan düzenlenmesi önerilebilir.

KENDİSİNİN SEÇMESİNE İZİN VERİN: Çocuğun okul ihtiyaçları hazırlanırken kalem, okul çantası gibi malzemelerin seçiminin çocuğa bırakılması, okul kıyafeti alışverişinin birlikte yapılması, mümkünse öğretmeni ile görüştürülmesi, okul arkadaşlarından birkaçı ile bir program düzenlenmesi çocuğun okula aidiyetini arttıracağı gibi dönüş sürecindeki kaygılarını da azaltacaktır.

BU DAVRANIŞLARDAN ENDİŞELENMEYİN: Okul ortamında uyum süreci kimi çocukta çok rahat bir şekilde geçebilir ancak bazı çocuklarda da okula gitmeyi reddetme, ağlama, öfke duyma, direnç gösterme gibi davranışlarla kendini gösterebilir. Aile ve okul arasında sağlanan işbirliği, karşılıklı güven ve tutarlık sayesinde bu sorunların üstesinden gelmek oldukça kolaydır.

HANGİ BELİRTİLER ÇIKAR? Okula yeni başlayan okul öncesi ve 1. sınıf gibi küçük yaş gruplarında uyum sorunları karın ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi gibi psikosomatik belirtilerle kendini gösterirken, daha büyük yaş gruplarında şiddet eğilimi, isyankarlık, umursamazlık gibi disiplin davranışları gözlemlenmektedir.

OKULA DÖNÜŞ İÇİN HANGİ ÇOCUKLAR DAHA ÇOK ZORLANIR? Ebeveynleri ile bağımlı bir ilişki geliştirmiş, koruyucu bir aile yapısına sahip çocukların da okulda uyum süreçleri zor olmakta veya bu süre uzayabilmektedir. Bu tarz bir yaklaşıma sahip olan anne-babalar çocukların bireyselleşmelerine engel olarak, çocukları adına birçok sorumluluğu üstlenerek onların belli yaşantıları deneyimlemelerine olanak sağlayamazlar. Bu tutumlar çocukların yeni ve farklı durumlara alışmalarını güçleştirmektedir.

AİLE VE OKULUN BAKIŞI UYUMLU MU? Ailenin eğitime ve kurallara bakış açısının okul yapısı ile uyuşmaması veya ailenin çocuk eğitimi ile ilgili esnek bir tutuma sahip olması da, çocuğun uyumunu güçleştiren nedenlerden biri olmaktadır. Ailedeki huzursuz ortam, boşanma, yeni bir kardeş gelmesi, ebeveyn kaybı gibi durumlarda veya arkadaşları ve öğretmeni ile sağlıklı sosyal ilişkiler kuramamış, tatil döneminde okula ait ödevler gibi sorumluluklarını yerine getirmemiş çocuklar için de bu süreç sancılı geçebilmektedir. Okula başladıktan sonra çocuğunuzun öğretmeni ve okul rehber öğretmeni ile iletişim halinde olarak çocuğun uyum davranışları ile ilgili bilgi alarak onların yönlendirmeleri doğrultunda hareket etmek önemlidir.

ÇOCUK GÜVENDE HİSSETMELİ: Tüm çocukların bu süreçte istediği tek şey okulda kendilerini güvende hissetmektir. Çocuk güven duygusunu hissettiği an, okula keyifle gidip gelmeye başlayacaktır. Bu güven hissi sadece okula ait değildir, aynı zamanda anne baba tutumları ve o güne dek çocuğa verilen eğitim de bu konuda çok etkilidir.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d