Okulda ilk gün neden önemli?

0

Okulda ilk gün öğrencilerin uyum sorunu yaşamamaları için çok önemli. Uzun yaz tatilinin ardından yeniden eğitime başlayacaklar ile ilk kez okullu olacak minikler için okulda ilk gün uyum sorunu yaşamaları için önemli bir gün. Bu yüzden de onların ilk gün mutlaka okulda olmalarını sağlamak gerekiyor.

Doğa Okulları Ortaokul Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Merve Kuruhasanoğlu tatil süresince bozulan uyku ve yemek saatlerinin tekrar düzene sokulması gerektiğini söyleyerek, ailelere önerilerini şöyle sıralıyor:

OKULDA İLK GÜN ENDİŞE NORMAL: Uzun yaz tatili geçirdiler. Okul başlarken endişeli ve kaygılı olabilirler. Bunun normal olduğunu anlatmak gerekiyor. Çocuklarınızın okulda ilk gün olmalarını sağlamanız onların tatil sonrası okula adaptasyonunu kolaylaştırıyor.

SÜREKLİ HATIRLATMAYIN: Ebeveynlerin çocuklarına sürekli okulların açılacağını hatırlatmaları, uyarılarda bulunmaları çocukta okula hazırlanma sürecini kolaylaştırmak yerine endişe seviyesinin daha da artmasına yol açar.

SON GÜNE BIRAKMAYIN: Okul hazırlığını son güne bırakmamak gerekiyor.

SAATLERİ DÜZENE KOYUN: Yaz tatilinde canı istediği zaman yemek yiyen, uykuları geldiğinde yatağa giden çocuklar, okulun başlamasıyla birlikte bir sürü kuralla karşı karşıya kalınca strese girecek. Okula adaptasyonu güçleştiren bu durumu önlemek için, çocuğun yemek yeme, oda toplama, televizyon izleme ve uyku gibi ihtiyaçlarını okullar başlamadan önce düzene sokmak faydalı olur.

ENDİŞESİNİ ANLAYIŞLA KARŞILAYIN: Çocuk okula gitmek için ne kadar hevesli olursa olsun, yeni bir ortama gireceği için özellikle okulun ilk günü endişe duyması normaldir. Çocuk yaşadığı duyguları paylaştığında, küçümsenmemeli ve eleştirilmemelidir. Yaşadığı endişenin normal olduğu, diğer çocukların da bu konuda endişe duydukları anlatılmalıdır.

Ailelerin okulun ilk haftasına sarkan tatil planları yapmaması da önemli bir nokta. İlk gün çocuğun okulda bulunması çok önemli. Başlangıçta diğer çocuklarla benzer duyguları yaşadığını görmek çocuğu rahatlatır.

PAZARLIK KONUSU YAPMAYIN: Çocuk okula gitmek konusunda isteksiz de olsa bunun mümkün olmadığını belirtin. Ailenin, çocuğun bu durumu bir pazarlık konusu haline getirmesine izin vermemesi gerekir. Dersler ve okul konusunda çocuk asla kardeşleri ya da arkadaşlarıyla da kıyaslanmamalıdır. Kıyaslamalar çocuğun kendine olan güvenini yitirmesine ve başarısız olmasına sebep olabilir.

ÖĞRETMENLE OKULDAN SOĞUTMAYIN: Çocuk okulla ya da öğretmenle korkutulmamalı. ‘Seni öğretmenine şikâyet edeceğim’ gibi sözler sonraki zamanlarda çocuğu okuldan soğutabilir.

TAKDİR EDİN: Okulu sevmesi için çocuğunuzun başarılarını takdir edin. Çocuklar için en önemli şey anne babalarının kendilerini sevmeleridir. Okuldaki başarı durumu ne olursa olsun, ders başarısı ile sevginin farklı şeyler olduğu ona hissettirilmelidir.

BİRKAÇ HAFTA SÜRER: Her çocuğun okula alışma süresi birbirinden farklıdır. Okula uyum süreci yaklaşık olarak birkaç hafta sürebilir. Bu süre içerisinde yaşanan problemlerde Okul Rehberlik Servisi’ne başvurulması faydalı olacaktır.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d