PISA’da başarı beceri geliştirmekten geçiyor

0

PISA’da başarı beceri geliştirmekten geçiyor. PISA sonuçlarında başarılı olabilmek için öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerinin geliştirilmesi gerekiyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 3 yılda bir uygulanan PISA’da başarı nasıl sağlanabileceğini Bahçeşehir Okulları anlattı. 15 yaş grubundaki öğrencilerin bilgi ve becerileri; okuma, matematik ve fen alanlarında soruların yanı sıra öğrencilerin düşünceleri, öğrenme biçimleri, okul ve aile ortamları hakkında da bilgilerinsorulduğu sınavda başarılı olmanın anahtarı ise çocuklarımızın üst düzey düşünme becerilerinin geliştirilmesi ile mümkün.

OECD’nin her üç yılda, 72 ülke ve ekonomik bölgede 15 yaşındaki 540 bin öğrenci arasında yapılan sınavda bu yıl Türkiye 50. sırada yer aldı. Türkiye’nin sonucu önceki yıllara göre geride olması tartışmalar başlatıldı. 15 yaş grubu öğrencilerin matematik ve fen bilimleri  kuryazarlığını, okuma becerilerini, sorun çözmedeki bilgi ve yeteneklerini karşılaştırmalı olarak analiz etmesinin yanı sıra, öğrencilerin sosyal becerilerinin de ölçüldüğü, açılımı “Uluslararası Öğrenci Performansı Değerlendirme” programı olan PISA’da başarı için üst düzey düşünme becerilerinin geliştirilmesi gerekiyor.

Öğrencilerin düşünme becerilerini geliştirmenin yolunun ise STEM eğitimi ile mümkün olduğunu anlatan Bahçeşehir Okulları Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan şöyle konuştu:

‘PISA’DA BAŞARI İÇİN NELER YAPMALIYIZ’I KONUŞMALIYIZ
“PISA araştırmasında çoktan seçmeli, karmaşık çoktan seçmeli, açık uçlu ve kapalı uçlu olmak üzere değişik soru türleri kullanılmaktadır. PISA Yönetim Kurulu’nun belirlediği bir konsorsiyum, projede kullanılacak testleri ve anketleri geliştirir, analizleri yapar ve uluslararası raporu düzenler. Bu yıl yapılan sınavda ülkemizden 61 ilden 187 okul ve 5 bin 895 öğrenci elektronik sınava katıldı ve Türkiye 50. sırada yer aldı. Tartışmalar yerine PISA’da başarı için neler yapmalıyız bunları konuşmamız gerekli.

STEM EĞİTİMİNE ODAKLANMAK GEREKİYOR
Türkiye’de çocuklarımızın düşünme becerilerini geliştirerek, üst sıralara çıkarmak uluslararası birçok sınavda başarılı olmamıza yardımcı olacaktır. PISA’da başarı elde etmenin yolu üst düzey düşünme becerilerinin geliştirilmesi ile mümkün olacağını unutmamalıyız. Öğrencilerin düşünme becerilerini geliştiren uygulamalardan biri de STEM eğitimidir. STEM; fen, matematik disiplinleri ile teknoloji ve mühendislik alanlarını içermektedir. STEM eğitiminin amacı, disiplinler arasında ilişki kurarak öğrenmenin bütüncül bir yaklaşım ile gerçekleştirilmesidir. Bu eğitimde teorik olan bilgiler pratikte bir ürüne dönüşmektedir. Genel olarak STEM eğitiminde, günlük yaşam problemi ile içerik arasında ilişki kurularak fen, matematik, teknoloji ve mühendislik disiplinlerinin kaynaştırılması amaçlanır. STEM ile keşfederek ve yaşayarak öğrenen öğrenciler, ezbere değil yoruma ve uygulamaya dönük soruların yer aldığı açık uçlu sorularda da başarıya ulaşmaktadır.”

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d