Teknoloji bağımlılığı için bu 7 öneriye kulak verin

0

Son yılların en büyük tartışma konularından birini teknoloji bağımlılığı oluşturuyor. Bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarda geçirilen uzun saatler birçok evde ebeveynler ile çocuklar arasında tartışmanın en büyük kaynağı oluyor. Günümüz dijital çağ olarak tanımlanıyor olsa da her şeyde olduğu gibi doğru kullanılmayan teknoloji de çocuklara zarar veriyor.

ZARARI AZALTMAK MÜMKÜN MÜ?

Çocukları gerçek dünyadan koparabiliyor, onların fiziksel gelişimlerine, ruh ve beden sağlığına da önemli ölçüde zarar veriyor. Peki hayatımızdan çıkması neredeyse imkansız olan teknolojinin zararlarını en aza indirmek mümkün mü?

Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi AMATEM Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Onur Noyan, teknoloji bağımlılığının günümüzde yetişkinler kadar çocukları da etkilediğine dikkat çekiyor. Bu bağımlığın da bazı önlemlerle etkilerinin en aza indirilmesinin mümmün olduğunu dile getiren Noyan, teknoloji bağımlılığı ile mücadele eden ailelere önerilerini 7 madde halinde şöyle sıralıyor:

1-İLETİŞİM KURUN   

Koşullu mesajlar vermeden çocuklarınıza saygı ve sevgi gösterin. Çocuklarınızla aile, akraba ve arkadaş ziyaretlerine gidin. Ziyaretlere giderken teknolojik cihazları yanınızda götürmeyin.

2.KALİTELİ ZAMAN GEÇİRİN

Küçük çocuklarla parklara ve spor merkezlerine, gençlerle sinema, tiyatroya ve maçlara gidilebilir. Birlikte kitap, gazete ve dergi okuma saatleri planlayın. Onları zamanlarını geçirmeleri ve sizi rahat bırakmaları için bilgisayara teslim etmeyin.

 3.OYUN OYNAYIN

Çocuklarla birlikte halıda, yerde ya da masada karşılıklı ya da eşli oyunlar oynayın.

4.İYİ MODEL OLUN

Ebeveynler diğer aile üyelerine davranışlarıyla örnek olmalıdır. Evde bilgisayar üzerinden yapacağınız işleri ve teknolojiyi “çok acil” bir durum varsa bile belirli zaman aralıklarında ya da kısa süreli kullanmaya özen gösterin. Bu şekilde davranarak çocuğunuza rol model olabilirsiniz. Siz elinizden akıllı telefonu, tableti düşürmezken çocuğunuzdan bunu istemeniz ciddiye alınmayacaktır.

 5.SORUMLULUK VERİN

Çocuklarınıza yaşına uygun, ev içerisinde yapabileceği sorumluluklar verin.

6.SINIR KOYUN

 7 yaşından önce çocuklarınızı bilgisayar, laptop, İ-pad ve akıllı telefon ile tanıştırmayın. 7 yaşından sonra ise günde 1 saat olacak şekilde sizin eşliğinizde eğitsel oyunlar ile zaman geçirmesini sağlayın.

 7.TAKİP EDİN 

Çocuğunuzun güvenli internet bağlantısı kullanmasını sağlayın, arkadaşlarını tanıyın ve internet kullanımını takip edin.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d