TEOG sorularında hata yok açıklaması geldi

0

TEOG sorularında hata yok. Eğitimcilerin ve ailelerin TEOG sorularında hata olduğu iddialarına ilişkin MEB TEOG sorularında hata olmadığını açıkladı.

Sonuçları liselere geçişte kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavları geçtiğimiz 23-24 Kasım 2016 tarihinde yapıldı. Öğrenciler iki gün sınava girdi. Toplam 6 sınava giren öğrenciler sınavdan sonra TEOG sorularında hata olduğunu savundu.

Veli ve öğrenciler tarafından imza kampanyası başlatıldı ve soruların iptal edilmesi istendi. Bu sorulardan biri Türkçe dersi sınavında “unutmak” sorusuydu. Türkçe sınavı A kitapçığındaki 1’inci sorunun cevap anahtarında doğru olarak yer alan A şıkkı değil, D şıkkı olduğu savunuldu.

TEOG sınavının ardından eğitimciler de yaptıkları açıklamalarda  Türkçe’de “unutmak” olarak tanımlanan bu sorunun hatalı olduğunu ve öğrencileri yanlış yönlendirdiğini dile getirmişti.

BAKANLIK İNCELEDİ: TEOG SORULARINDA HATA YOK

Milli Eğitim Bakanlığı komisyonu ise Türkçe dersi sınavında “unutmak” sorusu ile ilgili incelemesini itirazlar üzerine gerçekleştirdi. Bakanlık komisyonunun yaptığı incelemede ise “unutmak” kelimesinin sorudaki anlamı ile ilgili gelen eleştirilerin doğru olmadığı, sorunun yanlış bulunmadığı kararı alındı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “Test maddesi 8’inci sınıf kazanımlarına ve müfredatına uygun hazırlanmıştır. 8’inci sınıf öğrencilerinin yanıtlayabileceği düzeyde olup bilimsel geçerlilik madde yapısı, dil ve anlatım yönünden doğru bir sorudur.”

EĞİTİMCİLER TEOG SORULARINI NASIL DEĞERLENDİRMİŞTİ?

Sınavların ardından eğitimciler TEOG sorularını değerlendirmiş ve eleştiriler ile iptal istemine neden olan “unutmak” sorusu ile ilgili şunları söylemişti:

Soruda “unutmak” sözcüğünün öncülünde verilen 2. cümledeki “Yoğunluktan dolayı kitap okumayı da unuttuk” şeklindeki kullanımı “Bir şeyi yapamaz duruma gelmek” anlamını net olarak vermiyor, öğrenciler de bu sözcüğü ‘Hatırlamamak” olarak değerlendirdi. Çünkü Türk Dil Kurumu’nda da “unutmak” sözcüğünün 3. anlamı olan “Bir şeyi yapamaz duruma gelmek: Onu da bilirdim eskiden memleketteyken amma sonradan unuttum” şeklinde bir cümleyle örneklenmektedir. Ancak cümledeki “kitap okumayı unutmak” ifadesi sözlükteki örnekte belirtildiği gibi zamanla unutulacak bir beceri değildir. Diğer taraftan cümle günlük rutin işler içinde yapılması gereken bir şeyi unutmak olarak yorumlandığında da yorgunluk sebebiyle hatırlanamamış bir eylem olarak değerlendirilmiştir.

BİR DE MATEMATİK SORUSU VAR

TEOG sorularında iptali istenen Matematik B kitapçığında 20. soru olan  “K ve L sayı doğrusu” sorusunun ise 2. TEOG konusu olduğu ve ilk TEOG için müfredat dışı olduğu savunulmuştu.

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d