TEOG Türkçe’de anlam sorularına dikkat

0

TEOG Türkçe’de soruları sonuna kadar okuyun. TEOG’da öğrencilerin en büyük hatası soruları sonuna kadar okumamak, soru köklerine dikkat etmemek ve uzun paragrafları “yapamam” diye bırakmak. Oysa dikkatli olmak bu sınavda avantaj kazandıracak. Özellikle de soru köklerini dikkatli okuyan ve kitap okuma alışkanlığı olan öğrenciler TEOG Türkçe’de avantajlı olacak.

TEOG sınavları yarın ilk olarak Türkçe sınavı ile başlayacak. Öğrencilere TEOG Türkçe’de 20 soru sorulacak ve 40 dakika süre verilecek. Her soru için öğrencinin 2 dakikası olacak.

ÖĞRENCİLER TEOG TÜRKÇE’DE NEDEN KORKUYOR?

Öğrenciler TEOG Türkçe sınavında uzun paragraflı sorulardan korkuyor. Oysa birçok soruda cevap da paragrafın içinde yer alıyor. Bu yüzden uzun paragraflar sizi korkutmasın. Soruların tümünü sonuna kadar okumalısınız. Sorunun yarısına geldiğinizde anladığınızı düşünmeyin. Soru köklerini de altı çizili kelimeleri de dikkate alın.

İşte uzmanların TEOG Türkçe’de öğrencilere tavsiyeleri ve uyarıları:

HATAYA EN AÇIK SINAV TEOG TÜRKÇE’DE

Uğur Kariyer Merkezi uzmanları:

Türkçe dersi TEOG sınavlarının ilkini oluşturduğu için hataya en açık ders haline gelebilir bu nedenle soruların dikkatle okunması çok önemlidir. Sorular; soru kökü- metin- seçenekler şeklinde okunmalı;metni okurken metne sadık kalınmalı;soru kökünde altı çizili kısımlara dikkat edip soruyu buna göre değerlendirmelidir.

Türkçe dersinde ise bu yıl sadece cümlenin ögeleri konusunda bir değişiklik yapılmıştır. Geçen sene ilk sınavda cümlenin ögeleri konusuna dahil edilmeyen yardımcı ögeler bu sene TEOG 1’e dahil edilmiştir

TEOG TÜRKÇE’DE OKUMA VE ANLAMA SORULARI ÖNEMLİ

Nesibe Aydın Okulları uzmanları

Geçen yıl uygulanan (25 Kasım 2015) TEOG Türkçe dersi sınavında soruların yüzde 70’ini (14 soru) “okuma-anlama” becerilerini ölçen konular; yüzde 30’unu (6 soru) ise dil bilgisi, yazım kuralları, noktalama işaretleri ve edebi bilgilerkonuları oluşturmaktaydı. Daha önceki yıllardada MEB’in uyguladığı merkezi sınavlarda ağırlığın “okuma-anlama” konularına verildiği bilinmekte olduğundan,23 Kasım 2016 TEOG sınavı için de konu dağılımlarında benzer bir oran uygulanacağını düşünmekteyiz. Aynı zamanda MEB’in “Türkçe Kazanım Testleri” başlığıyla paylaştığı çalışma soruları da “okuma-anlama-yorumlama”ya yönelik dil becerilerini sınayan soruların, sınavda yoğunlukta olacağının bir göstergesi olmuştur.

Öğrencilerin Türkçe oturumunda; sözcük, cümle ve parçaya ilişkin anlam sorularını çözerken öncelikle soru kökünü çok iyi kavramaları ve ardından verilen metni bu soru kökünü dikkate alarak okumaları gerekmektedir. Özellikle uzun paragraf sorularında, “metnin anahtar kelimelerinin belirlenmesi” seçeneklere inildiğinde metnin daha çabuk ve doğru hatırlanmasını sağlayacak en önemli yöntemdir. Çoktan seçmeli sınavlarda -soru iyi analiz edildikten sonra- “seçenekler arasında eleme yöntemi” de etkin şekilde kullanılması gereken tekniklerdendir.

Dil bilgisi, yazım kuralları, noktalama işaretleri ve edebi bilgiler konularına ilişkin sorularda da öğrenciler, algılarını en üst düzeyde açık tutarak sorulara yanıt vermelidirler. Çünkü bu konulara ilişkin sorular, bilgiyi metin üzerinde uygulamamızı bekleyen nitelikte olduklarından büyük dikkat gerektirir.

TEOG TÜRKÇE’DE ANLAM SORULARI ZORLUYOR

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları uzmanları

Türkçe de öğrenciler anlam sorularında zorlanabiliyor. Bilmedikleri kelimelerin anlamını metnin bütününden çıkarabilirler. Soru kökünün ne istediğine odaklanarak şıkları okumaları önemli. Uzun metin soruları öğrencileri ilk aşamada korkuturken cevaba ulaşmaları daha kolay sorulardır. Metnin uzunluğuna değil, metinde anlatılan konuya odaklanmalarında fayda var. Her şıkkı mutlaka okuyup, sonrasında cevap vermeleri çok önemli.

TÜRKÇE’DE HANGİ KAZANIMLAR ÖLÇÜLECEK?
A: Fiilimsiler ile ilgili bilgi ve kuralları kavrama ve uygulama
1. kazanım: Fiilimsiyle, fiil ve isim soylu kelimeler arasındaki farkları kavrar.
2. kazanım: Fiilimsilerin işlevlerini ve kullanım özellikleri kavrar.
3. kazanım: fiilimsileri özelliklerine uygun biçimde kullanır.
4. kazanım: cümlede, fiilimsiye bağlı kelime veya kelime gruplarını bulur.
B: Cümleyle ilgili bilgi ve kuralları kavrama ve uygulama
1. Kazanım: Cümlenin temel ögelerini ve özelliklerini kavrar.
2. kazanım: Cümlenin yardımcı ögelerini ve özelliklerini kavrar.

 

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d