TEOG’da yeni konular eklendi dikkat edin

0

TEOG’da yeni konular eklendi. 1.2 milyon öğrenci 23-24 Kasım’da bu öğretim yılının ilk TEOG sınavlarına girecek. İki günde sınavlar tamamlanacak. Bu ilk dönem sınavlarında öğrencilerin sorumlu olduğu konu sayısı az olduğu için yüksek puan alarak ikinci sınavlara girmeleri mümkün. Peki sonuçları liselere yerleştirmede kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarında hangi yeni konular eklendi, neler değişti, soruları nasıl yanıtlamanız gerekiyor ve dikkat etmeniz gereken noktalar nedir? Bu soruların yanıtlarını Nesibe Aydın Eğitim Kurumları uzmanları yanıtladı.

KONU SAYINIZ AZ OLACAK
23-24 Kasımda yapılacak olan ortak sınavlarda öğrenciler, Nisan ayında yapılacak olan sınavlara oranla, çok daha az konudan sorumlu olacak. Konu sayısı az olduğundan, bu konuları çok iyi öğrenen öğrencilerin 1. TEOG’daki soruların tamamını veya tamamına yakınını doğru cevaplama şansları oldukça yüksek. Dolayısıyla, 1.TEOG’da yüksek puan alan öğrenciler, hem son derece motive olmuş bir şekilde 2. TEOG sınavlarına hazırlanacaklar, hem de 1. TEOG da aldıkları yüksek puanlar, 2. TEOG puanlarına da etki edecektir.

NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?
Sınav anında dikkat edilmesi gerekenler:

✓ Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyeceğinden soruları boş bırakmamalılar.
✓ Uzun paragraf soruları sanılanın aksine,cevabın paragrafın içinde olması nedeni ile en kolay sorulardır. Uzun paragraf sorularını okumaktan kaçınmamalılar.
✓ Bir başka önemli nokta ise anlam sorularında soru kökünde kendilerinden ne isteniyorsa ona göre cevap vermeleri, yani, öğrencilerin kendi yorumlarına göre değil,yazarın görüşüne göre cevap vermeleri gerekmektedir.
✓ İşlem gerektiren sayısal sorularda; yazmaktan, çizmekten, sınav soru kitapçığını karalamaktan çekinmemeliler.
✓ Her oturum için ayrılan süre yeterli olduğundan, öğrenciler,çelişkiye düştükleri sorularla fazla oyalanmadan, kalan vakitlerinde soruyatekrar dönme şanslarını iyi değerlendirirlerse, doğru yanıt sayıları daha fazla olacaktır.
✓ İki sınav arasındaki boşluklarda asla sınavda çıkan soru ve konuları tartışmamalı, kritik etmemeliler. Sınav ve sorular dışında farklı konularda sohbet ederek, müzik dinleyerek, okul bahçesinde açık havada kısa yürüyüşler yaparak ya da bir şeyler atıştırarak, sınav aralarını dinlenerek değerlendirmeliler.

BU YIL İÇİN DEĞİŞİKLİK VAR MI?
✓ Bu yıl TEOG ortak sınavlarında, uygulanma biçimi açısından farklılık olmayacaktır.
✓ Ortak Sınavların konuları, 2016-2017 için MEB tarafından yeniden güncellendi, yeni konular eklendi.
✓ Bu yıl, 8. sınıf Matematik ve Fen Bilimleri derslerinin program değişikliğinden kaynaklı olarak bu derslerden çıkacak soruların konuları ile ilgili bazı değişiklikler olmuştur, yeni konular eklenmiştir.. Bu konuya ders bazındaki değerlendirmelerde yer verilmiştir.
✓ Bu yıl TEOG sınavları, ilk dönem 23-24 Kasım 2016tarihlerinde gerçekleşecek olup bu sınavların mazeret sınavı 17-18 Aralık 2016 tarihlerinde yapılacaktır. 2. Dönem ise, 26-27 Nisan 2017’de yapılacak ve bu sınavların mazeret sınavı da 20-21 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilecektir.
✓ Bu sınavlarda; birinci gün Türkçe, Matematik,Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden; ikinci gün ise, Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden ortak sınavlar uygulanacaktır.Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısıdoğru cevap sayısınıetkilemeyecektir.

Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve AtatürkçülükileYabancı Dil derslerinden sorulacak sorularda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

TÜRKÇE
Geçen yıl uygulanan (25 Kasım 2015) TEOG Türkçe dersi sınavında soruların yüzde 70’ini (14 soru) “okuma-anlama” becerilerini ölçen konular; yüzde 30’unu (6 soru) ise dil bilgisi, yazım kuralları, noktalama işaretleri ve edebi bilgilerkonuları oluşturmaktaydı. Daha önceki yıllardada MEB’in uyguladığı merkezi sınavlarda ağırlığın “okuma-anlama” konularına verildiği bilinmekte olduğundan,23 Kasım 2016 TEOG sınavı için de konu dağılımlarında benzer bir oran uygulanacağını düşünmekteyiz. Aynı zamanda MEB’in “Türkçe Kazanım Testleri” başlığıyla paylaştığı çalışma soruları da “okuma-anlama-yorumlama”ya yönelik dil becerilerini sınayan soruların, sınavda yoğunlukta olacağının bir göstergesi olmuştur.

Öğrencilerin Türkçe oturumunda; sözcük, cümle ve parçaya ilişkin anlam sorularını çözerken öncelikle soru kökünü çok iyi kavramaları ve ardından verilen metni bu soru kökünü dikkate alarak okumaları gerekmektedir. Özellikle uzun paragraf sorularında, “metnin anahtar kelimelerinin belirlenmesi” seçeneklere inildiğinde metnin daha çabuk ve doğru hatırlanmasını sağlayacak en önemli yöntemdir. Çoktan seçmeli sınavlarda -soru iyi analiz edildikten sonra- “seçenekler arasında eleme yöntemi” de etkin şekilde kullanılması gereken tekniklerdendir.

Dil bilgisi, yazım kuralları, noktalama işaretleri ve edebi bilgiler konularına ilişkin sorularda da öğrenciler, algılarını en üst düzeyde açık tutarak sorulara yanıt vermelidirler. Çünkü bu konulara ilişkin sorular, bilgiyi metin üzerinde uygulamamızı bekleyen nitelikte olduklarından büyük dikkat gerektirir.

MATEMATİK

8.sınıf Matematik dersi programındaki değişiklikten dolayı bu yıl, önceki yıllarda TEOG sınavlarında hiç yer almayan “Çarpanlar ve Katlar” konusundan sorular sorulacaktır. Bu konuda çıkacak sorulardan özellikle, EBOB ve EKOK ile ilgili problemlerin, muhakeme yeteneğini ölçen, ayırt edici sorular olacağını beklemekteyiz. 2015 TEOG-1 ile, bu yıl yapılacak TEOG-1 sınavlarının örtüşen Matematik konuları “Üslü Sayılar” ve “Kareköklü İfadeler”dir. Ancak bu yıl kareköklü ifadelerle toplama ve çıkarma işlemlerinden soru gelmeyecek. Bu konularla ilgili daha önceki yıllarda sorulduğu gibi bilgi, kavrama ve uygulama düzeyine uygun soruların geleceğini düşünmekteyiz.

Öğrencilerin öncelikle soruları doğru okuyup anlamaları, sınavdaki yönergelere göre çözüm üretmeleri gerekmektedir. Çözüm aşamalarında en çok dikkat edilmesi gereken unsur, işlem hatası yapmamaktır. Bu yüzden öğrenciler sorunun zorluk derecesi ne olursa olsun işlemlerinin doğruluğunu mutlaka kontrol etmeliler.

FEN BİLİMLERİ

8. sınıf Fen Bilimleri dersi programındaki değişiklikten dolayı, bu yıl TEOG-1 sınavında çıkacak soruların konuları ile ilgili önemli değişiklikler olmuştur. Yeni konular eklendi. 2016 TEOG-1 sınavında öğrenciler 1ve 2. ünitelerden yani, “İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme” ile “Basit Makineler” konularından sorumlu olacaklar. Daha önceki yıllarda bu konuların bazılarından öğrenciler sorumlu olmadıkları için, bu konularla ilgili soruların belirleyici olacağını düşünüyoruz. Ayrıca, 1 ve 2. ünitelerden eşit sayıda soru geleceğini bekliyoruz. 1.üniteden bilgi, sentez ve analiz basamaklarına uygun ve daha önceki yıllarda çıkmış sorulara yakın soruların geleceğini düşünüyoruz. MEB ders kitabındaki etkinliklere ve laboratuvarda yapılan deneylere önem gösteren öğrencilerin, 2. ünite ile ilgili çıkan sorularda başarılı olacaklarını öngörüyoruz.

T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK

1.dönem TEOG sınavında, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden toplam 20 soru sorulmaktadır. “Bir Kahraman Doğuyor” ile “Milli Uyanış ve Yurdumuzun İşgaline Tepkiler” ünitelerinin tamamından, “Ya İstiklal Ya Ölüm” ünitesinin de ilk dört kazanımından sorular olacağı MEB tarafından duyurulmuştur.

Geçmiş yılların sınavları incelendiğinde TEOG sorularının ağırlıklı olarak “MilliUyanış ve Yurdu-muzun İşgaline Tepkiler” ünitesinden olduğu görülmektedir. Genellikle bilgiyi yorumlama, kavrama ve analiz etmeyeyönelik sorular gelmektedir. Öğrencilerimizin son tekrarlarını yapmalarını, bu süreçte bol soru çözmeye devam etmelerini tavsiye ederiz. Sınav sırasında iyi konsantre olupsoruları, yalnızca sorunun ne istediğini dikkate alarak yanıtladıklarında hata oranı düşecektir.

İNGİLİZCE

24 Kasım 2016 tarihinde yapılacak olan TEOG-1İngilizce sınavında, öğrencilerimiz 3 üniteden sorumludur.

İngilizce Sınavı Öncesinde,

✓ Tüm öğrencilerin, ünitelerin kazanımlarına hakim olması gereklidir.
✓ Her üniteyi kapsayan kelime bilgisi tam olmalıdır.

İngilizce Soru Çözümü Esnasında,

✓ Öğrenciler, ilk olarak soru ile ilgili yönergeyi dikkatli bir şekilde okumalıdırlar. Eğer altı çizili sözcük veya ifade var ise, buraya özellikle dikkat edilmelidir. Paragraf soruları, verilen bilgilere göre yanıtlanmalıdır. Sorunun içinde olmayan bilgi üzerinden yorum yapılmamalıdır.Görsel içeren sorular, sadece görseldikkate alınarak cevaplanmalıdır. Görselin öncesi veya sonrasına dair bireysel senaryolar kurulmamalıdır. En önemlisi sorularda yer alan tüm seçenekleri bütünüyle okuduktan sonra işaretleme yapılmalıdır.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, soruların kişisel yorumlara göre değil, soruda verilenlere göre çıkarım yapılarak çözülmesidir. Sorular; verilen metinler, ayet ve hadislerdeki doğrular esas kabul edilerek çözülmelidir.

Soruyu dikkatli okumak, olumlu-olumsuz soru köküne dikkat etmek, isteneni tam olarak anladıktan sonra soruyu çözmek yapılabilecek hata sayısını azaltacaktır.
Bu yıl konularda değişiklik bulunuyor mu?

Bu soruya ders bazındaki değerlendirmelerde yer verilmiştir.
Ayrıca,MEB’in bu yıl için güncellediği 1.dönem Ortak Sınav konuları, aşağıdaki gibidir.

Türkçe Dersi Konuları
1. Sözcükte ve Söz Öbeğinde Anlam
2. Cümlede Anlam
3. Parçada Anlam
4. Eylemsi
5. Cümlenin Öğeleri
6. Yazım Kuralları
7. Noktalama İşaretleri
8. Yazı Türleri

Matematik Dersi Konuları
1. Çarpanlar ve Katlar
2. Üslü İfadeler
3. Köklü İfadeler

Fen Bilimleri Dersi Konuları
1. İnsanda Üreme Büyüme ve Gelişme
2. Basit Makineler

T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Konuları
1. Bir Kahraman Doğuyor
2. Milli Uyanış ve Yurdumuzun İşgaline Tepkiler
3. Ya İstiklal Ya Ölüm

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Konuları
1. Kaza ve Kader Ünitesi (1.Ünite, tamamı)
2. Zekat, Hac ve Kurban İbadeti (2. Ünite, sadece 2 başlık)
✓ İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı,
✓ İslam’ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önem

Yabancı Dil (İngilizce) Dersi Konuları
1. Friendship
2. Teen Life
3. Cooking

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d