Türkiye Maarif Vakfı ne yapacak?

0

27 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete’de “Türkiye Maarif Vakfı” adıyla vakıf kurulmasını öngören kanun yayımlandı. Türkiye Maarif Vakfı yurtdışında okul açmak ve satın almak amacıyla kuruldu. 12 kişiden oluşacak vakfın 7 kişilik mütevelli heyeti kadrosu tamamlandı. Türkiye Maarif Vakfı kanununa göre 12 üyeli mütevelli heyeti üyelerinin 4’ü Cumhurbaşkanı ve 3’ü Bakanlar Kurulu tarafından atanıyor. Üyelerin 2’si Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi, diğerleri de Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile YÖK temsilcilerinden oluşuyor.

MÜTEVELLİ HEYET KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Maarif Vakfı daimi üyeliğine üç isim atandı. Bu isimler:

Prof. Dr. Aşkın Asan: Trabzon Avrasya Üniversitesi  Rektörü, AKP 23. Dönem Ankara milletveli.

Prof. Dr . Ahmet Emre Bilgili: MEB Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapıyor.

Prof. Dr . Osman Nuri Kabaktepe: Saadet Partisi Gençlik Kolları eski Başkanı olarak görev yapmıştı.

Üyelikler:  

Prof. Dr. Ayşen Gürcan: 63’ncü hükümetin Aile ve Sosyal politikalar Bakanı, Ticaret Üniversitesi eski öğretim üyesi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atandı.  

Prof. Dr. Birol Akgün: Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atandı. Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı oldu.

Cahit Bağçı: 23 ve 24 dönem AKP Çorum milletvekili. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atandı. 

Selim Cerrah: Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşaviri olarak görev yapan ve AKP milletvekiline de adaylığını koyan Selim Cerrah yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atandı. 

Türkiye Maarif Vakfı ilk toplantısını da Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın da katılımıyla bakanlıkta yaptı. Bu toplantıda Prof. Dr. Birol Akgün Mütevelli Heyet Başkanı, Osman Nuri Kabaktepe de Başkanvekili olarak seçildi.

MEB 1 MİLYON TL AKTARDI

17 Haziran 2016 tarihli 6721 sayılı Türkiye Maarif Vakfı Kanunu’na göre kanun yürürlüğe girdikten sonra  3 ay içerisinde Türkiye Maarif Vakfı’nın  kuruluşu resmi senedi ve vakfın Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre tesciline ilişkin işlemleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın sonuçlandırması gerekiyor. 

Türkiye Maarif Vakfı, amaçlarını gerçekleştirmek için yurt içi ve yurt dışında iktisadi işletme veya sermaye şirketi kurup, devralıp, bunlara ortak olabilecek. Vakfın gelirleri şartlı şartsız bağışlar ile yardımlardan oluşacak. Maarif Vakfının kuruluş işlemlerinde kullanılmak ve kalanı kuruluş tamamlandıktan sonra Maarif Vakfı’na devredilmek üzere MEB bütçesinden 1 milyon TL aktarıldı.

TÜRKİYE MAARİF VAKFI NE YAPACAK?

Bakanlığın bu vakıfla ilgili yürüttüğü  çalışmaya göre vakfın yapacakları şöyle ifade ediliyor:

YABANCI ÖĞRETMEN ÇALIŞTIRACAK: Yurtdışında açılacak okullarda sadece Türk öğretmenlerin değil, o ülkenin öğretmenlerinin çalıştırılması hedefleniyor. Ancak mevcut mevzuatta ise yurtdışında açılacak bir okulda, Türk öğretmen çalıştırılması zorunluluğu bulunduğu için bu zorunluluğun nasıl aşılacağı tartışılıyor. 

KAÇ TÜRK KAÇ YABANCI OLACAK? Okullarda görev yapacak öğretmenlerin ne kadarının Türk, ne kadarının okulun açıldığı ülke öğretmenlerince karşılanacağı ülkelere göre belirlenecek.Türk öğretmenler yazılı ve sözlü sınavla seçilecek. 

TÜRKİYE’DE OKUYANLARA BAKILACAK: Türk okullarının insan gücü ihtiyacının karşılanması için daha önce Türkiye’de burslu olarak okumuş yabancı uyruklu öğrencilerin tecrübesinden yararlanılacak. 

TÜRKLERİN YOĞUN OLDUĞU ÜLKELER SEÇİLECEK: Satın alınacak ya da kiralanacak okulların Türklerin yoğun yaşadığı ve Türkiye’nin dış politikasında stratejik olarak birlikte hareket ettiği ülkeler öncelikli olacak. 

MALİYE BAKANLIĞI VERECEK: Vakfın kuruluş merkezi olarak kullanılmak üzere Maliye Bakanlığı’nca uygun görülen taşınmaz ise bedelsiz olarak verilecek.

YURTDIŞINDAKİ MAL VARLIKLARINI BEDELSİZ ALACAK: Vakıf kurulup, teşkilatlanmasını tamamladıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygun gördüğü, yurtdışında kamuya ait varlıklar Bakanlar Kurulu kararıyla bedelsiz olarak vakfa devredilecek.

HER KADEMEYE BURS VERECEK: Vakıf, örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar süreçte burs verecek, okul, yurt gibi tesisler açacak. 

BAŞKA BİRİME İZİN YOK: Vakıf tarafından yurtdışında örgün ve yaygın eğitim kurumları açılan şehirlerde, diğer kamu kurum ve kuruluşları aynı amaçla başka birimler oluşturamayacak.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d