Üniversite kontenjanları azaltılacak mı?

0

Üniversite kontenjanları azaltılacak mı? YÖK, 2018-2019 öğretim yılı üniversite kontenjanlarında belli düzenlemeye gidecek. Belli branşlarda kontenjan düzenlemesi yapılacak.

Özel bir TV kanalında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın üniversite kontenjanları ve üniversite sayılarıyla ilgili açıklamaları şöyle:

ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI AZALTILACAK MI?

Belli bölümlerdeki şişmenin nedeni YÖK mü? Bu teklifler üniversitelerden geliyor. YÖK’ün böyle bir durumu söz konusu değil. Bu sene kontenjanları daha rasyonel, önümüzdeki sene de ilgili paydaşlarla müzakere neticesinde katılımcı bir şekilde tespit edeceğimiz için belli branşlarda ciddi planlamaya gideceğimizi söylemek isterim.

ÜNİVERSİTE SAYISI KAÇ OLDU

Türkiye’de 200’ü üniversite, 5 tanesi de müstakil vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere 205 yükseköğretim kurumu bulunuyor. Her ilde bir üniversitemizin olması çok doğru bir tercihtir. Bu siyasi bir tercihtir ama bununla birlikte ülkenin kalkınması için de çok doğru bir tercihtir. Üniversiteler bulundukları şehrin kültürel faaliyetlerine, kalkınmasına katkı sağlıyor.

 

ÜNİVERSİTELER BİRBİRİNİN KOPYASI OLMASIN

Yeni kurulan üniversiteler İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Boğaziçi, İstanbul Üniversitesi’ni model alıyor. Bu çok yanlış. Biz şöyle istiyoruz; üniversitelerimiz artık birbirinin kopyası olmasın. Doğu’da, İç Ada ya da Karadeniz’de kurulan bir üniversitemiz, ‘Ben İTÜ, ODTÜ olacağım’ diye bir amacı koymasın. Siz o bölgede o üniversitelerin üretemeyeceği bir değeri üretin. Oraya bölgesel kalkınmada siz o yöre için mükemmeliyet merkezi, lokomotif olun diyoruz. Bu şekilde bir süreç yaşıyoruz. Biz buna misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma süreci dedik. Yeni YÖK’ün gurur duyduğu hususlardan birisi.

İŞSİZ ÜNİVERSİTELİ SAYISI

Dünya Ekonomik Forumu’nun yakın zamanda hazırladı raporda, yükseköğretime erişim konusunda 137 ülke arasında Türkiye ikinci sırada. Bu hem bir fırsat hem de tehditkar bir durum. Dengeyi, mezun istihdam dengesini yükseköğretim kurulu tek başına yapabilir mi? Yapamaz. Ancak başkaca ilgili bakanlıklar, kamu kurumları, hatta STK’ler ile iş birliği çerçevesinde yapılabilir. Yükseköğretim programlarıyla ilgili hangi programların açılacağı, mezun istihdam ilişkisiyle ilgili bir kurul oluşturuldu. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yanı sıra özel sektörü de temsil edecek, TOBB’un içinde olduğu bir kurul oluşturuldu. Biz o süreci başlattık. Müteakip senenin öğrenci kontenjanlarının belirlenmesinde bu kurulun çok önemli bir fonksiyonu olacak. Biz yeni YÖK olarak o kuruldan çıkan önerilerin hepsini uygulayacağız. Mezun istihdam ilişkisini diğer kamu kurumları ve özel sektörle birlikte yönetebiliriz diye düşünüyoruz.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d