Üniversite tercihlerini aile ve öğretmen belirliyor

0

Üniversite tercihlerini aile ve öğretmen belirliyor. YÖK’ün bu yıl hakkı olmasına rağmen tercih yapmayan öğrencilere “Neden tercih yapmadınız?” anketi sonuçlandı. Bu ankette dikkat çeken ise öğrencilerin üniversite tercihlerini aile ve öğretmenlerin belirlediği ortaya çıktı.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNİ AİLE VE ÖĞRETMEN BELİRLİYOR

 İlk kez üniversite tercihlerini etkileyen faktörleri araştırmak YÖK’ün düzenlediği anket kurumun internet sitesi üzerinden yapıldı. Anket sonuçlarına göre üniversite tercihlerini yapmaktan vazgeçen öğrencilerin yüzde 40’ı üç ve daha fazla, yüzde 32’si ise ilk defa üniversite sınavına girdi.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNİ NASIL YAPIYORLAR?

Adayların üniversite tercihlerini aile ile öğretmen/rehber öğretmenlerinin görüşleri belirliyor. Adayların yüzde 20’si ise üniversite tercihlerini yaparken YÖK Atlas’ı kullanıyor.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNİ YAPARKEN İSTİHDAM ÖNEMLİ

Adayların bölüm ve üniversite tercihlerini belirleyen faktörler arasında ilk sırayı tercih edilen bölümden mezun olduktan sonra iş bulma imkanı, ikinci sırayı ilgili bölümün giriş puanı, üçüncü sırayı ise üniversitenin bulunduğu şehir alıyor.

NEDEN DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİ TERCİH ETMİYORLAR?

Yüzde 65.73: İstediği bölüm için puanının yetersiz olması

Yüzde 27.39: Mezuniyetten sonra iş bulamama kaygısı

13.23: Eğitimin kalitesi hakkındaki kaygılar

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİ NEDEN TERCİH ETMİYORLAR?

Yüzde 52.06: Öğrenim ücretlerinin yüksek olması

Yüzde 30.72: İstediği bölümler için puanının yeterli olmaması

Yüzde 13.37: Kazanma şansının olduğu bölümleri bitirince iş bulamayacağı kaygısı

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİ TERCİH ETMENE NEDENLERİ

Adayların meslek yüksekokullarını tercih etmeme nedenleri arasında ilk sırayı mezun olduktan sonra iş bulma imkânının kısıtlı olması, ikinci sırayı MYO’larla ilgili olumsuz algı, üçüncü sırayı ise MYO bölümleriyle ilgili yeterli bilgisinin olmaması faktörü yer aldı.

MYO PROGRAMLARI HAKKINDA BİLGİLERİ YOK

Adayların yüzde 79’u MYO’larda uygulanan Çift Anadal Programı (ÇAP) konusunda bilgilerinin olmadığını ifade ederken sadece yüzde 21’inin bilgisi var. Oysa bu programda yapılan değişiklikle MYO öğrencileri de lisansta okuyanlar gibi önlisans programları arasında ÇAP yaparak, ikinci diploma alabiliyor.

 AÖF PROGRAMLARINI NEDEN TERCİH ETMİYORLAR?

AÖF programlarının tercih edilmemesinde ilk üç sırayı mezuniyetten sonra iş bulma imkanının kısıtlı olması, programlar hakkında bilgi sahibi olmama ve olumsuz yargı alıyor.

YÜZDE 68’İ TEKRAR SINAVA GİRECEK

Tercih yapmayan adayların yüzde 48’i ek yerleştirme döneminde tercih yapmayacaklarını söylerken, yüzde 64’ü ise gelecek yıl tekrar YGS ve LYS’ye gireceklerini söylüyor.

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d