Vakıf üniversitelerine kontenjan sınırlaması neden geldi? YÖK Başkanı açıkladı

0

Vakıf üniversitelerine kontenjan sınırlaması neden geldi? YÖK Başkanı açıkladı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, vakıf üniversiteleri için doluluk oranına göre kontenjanın belirlenmesi kararını neden aldıklarını açıkladı. Saraç, Gebze Teknik Üniversitesinin ev sahipliğinde Araştırma Odaklı İhtisaslaşma Üniversiteleri Çalıştayı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Geçtiğimiz günlerde YÖK, vakıf üniversitelerine öğrenci kontenjanı ile ilgili yeni karar almıştı. Bu karara göre bir bölüme ne kadar kontenjan verileceği, bir önceki yılın kayıt olan öğrenci sayına göre belirlenecek. Örneğin 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kontenjanları 2019 yılı YKS sonuçlarına göre bir programa kaç öğrencinin kayıt yaptırdığına göre belirlenecek. Kayıt yaptıran öğrenci sayısının üzerine 5 ya da 10 eklenerek, yeni öğretim yılı kontenjanı bulunacak.

YÖK’ün bu kararı ise eleştirilere neden oldu. YÖK Başkanı Saraç ise bu kararı neden aldıklarını şöyle açıkladı:

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNE KONTENJAN SINIRLAMASI NEDEN GELDİ? YÖK BAŞKANI AÇIKLADI

“Bu ciddi bir iyileştirme. Vakıf üniversitelerinin kontenjanlarına bir alt limit getireceğiz. Vakıf üniversitelerinde bütün program tam burslu olduğunda herhangi bir kontenjan kısıtı olmayacak. Vakıf üniversitelerinden sürekli büyüme yerine nitelikte ve kalitede derinlik kazanmalarını bekliyoruz. Devlet üniversitelerinin kontenjanlarında çok rasyonel bir planlamaya geçtik. Aynı şekilde vakıf üniversiteleri de bu planlamaya dahildir. Dolayısıyla sınırsız bir büyüme söz konusu olmayacaktır. Vakıf üniversitelerinin ülkenin beklentilerini ve istihdam noktasındaki projeksiyonları dikkate alarak kendilerini konumlandırmaları lazım.”

6 KONTENJANI DOLDURDU AMA 110 KONTENJAN İSTEDİ

Saraç, 2018’de YÖK’ün verdiği 60 kontenjanın sadece 6’sını dolduran bir vakıf üniversitesinin buna rağmen 2019 yılında aynı bölüm için 110 öğrencilik kontenjan talep ettiğini belirtti. Saraç, şöyle dedi: 

“Biz tabii ki bunu gerçekleştirmedik ama üniversitelerdeki bu boş kontenjanlar, bu tür rasyonel olmayan talepler yüzünden olmuyor. Vakıf yükseköğretim kurumlarında sürekli büyüme kontenjanlarda sürekli şişme hevesini bir tarafa bırakıp nitelik, keyfiyet ve kalite sürecine geçmemiz lazım.”  

Üniversitelerde boş kontenjan meselesini Türkiye’nin gündeminden çıkarmak istediklerini söyleyen Saraç, istihdamla ilişkili bir planlama yapılmasında mesafe almayı hedeflediklerini vurguladı. 

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d