Yanlış beslenme ile çocuğunuzu riske atmayın

0

Yanlış beslenme ile çocuğunuzu riske atmayın. Ebeveynlerin bilinçsiz yaklaşımları, yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik gibi nedenlerle son yıllarda Türkiye’de de şişman çocuk sayısı hızla artıyor. Uzmanlar, anne-babaların çocukların hem bedeni, hem de ruhu üzerinde zararlı etkileri olan obeziteyi ciddeye almaları konusunda uyarıda bulunuyorlar. Uzmanlar yanlış beslenme alışkanlıklarının neler olduğunun öğrenilmesi ve terkedilmesi gerektiğini vurguluyor.  Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İncilay Üstündağ, çocuklarda fazla kiloların beraberinde getirdiği sağlık sorunları hakkında şu bilgileri verdi:

ÇOCUKLUKTA ALINAN KİLOLAR: Erişkinlerde kilo artınca yağ hücreleri genişlemekte, kilo verince de daralmakta. Çocuklarda ise kilo arttıkça yağ hücre sayısı da artmakta ve ömür boyu bu hücreler vücutta korunmakta. Bu nedenle şişmanlık, çocukluk çağından itibaren dikkatle izlenmesi ve önlenmesi gereken bir sağlık sorunu.

ERKEN YAŞLARDA SAĞLIK SORUNLARI: Eskiden kilolu çocuk sağlıklıdır düşüncesi ön plandaydı. Günümüzde yanlış beslenme ile çocuklarda şişmanlık hastalık olarak değerlendiriliyor. Nedeni de yetişkin şişmanlığında karşılaşılan sorunların temelinin, çocukluk döneminden atılması ve kişinin sağlığını tehdit etmeye başlaması. Çocuklarda fazla kiloların neden olduğu sağlık sorunları erken yaşlarda kendini gösteriyor. Yanlış beslenme ve kilolar genç yaşta hayat kayıplarının daha sık görülmesiyle sonuçlanıyor.

OBEZİTENİN NEDEN OLDUĞU RAHATSIZLIKLAR NEDİR?
Metabolik Sorunlar: Kan şekerinin yükselip, insülin direncinin artması sonucunda, eskiden sadece yetişkinlerde görülen Tip II şeker hastalığı oluşumu tetiklenmekte.
Kardiyolojik Sorunlar: Kan yağlarının yükselmesiyle yüksek tansiyon, kalp büyümesi, kalp damarlarında bozulma ve buna bağlı kalp hastalıklarında artış görülmekte.
Ortopedik Sorunlar: Geç yürüme, yürüme bozuklukları, eklemlerde aşınma, omurga bozuklukları gibi pek çok sorun ortaya çıkabilmekte.
Bağışıklık Sistemi Sorunları: Enfeksiyona yatkınlık oluşmakta, otoimmün hastalıklar ve bazı kanser türleri tetiklenmekte.
Sindirim Sistemi Sorunları: Ülser, reflü, karaciğer yağlanması, safra taşı oluşumu artmakta
Ruhsal Sorunlar: Özgüven eksikliği, sosyal ayırımcılık, madde kullanımında artış, depresyon ve intihar eğilimine varan sorunlarla karşı karşıya kalınabilmekte.

AİLE İÇİNDE EĞİTİM VERİLMELİ
Şişmanlığın oluşumunda hormonal nedenlerin dışında, esas olarak genetik faktörler ve çevresel etmenler en önemli rolü oynamakta. Özellikle ebeveyn obezitesi, ailenin yanlış beslenme alışkanlığı ve fiziksel aktivite yetersizliği, şişmanlığın altında yatan temel etkenler. Şişmanlığın önlenmesi için ilk olarak diyetin düzenlenmesi ve fiziksel aktivitenin artırılması gerekmekte. Bu noktada önemli görev ebeveynlere düşmekte. Çocuğun doğru beslenme alışkanlığı kazanması aile içindeki eğitimle sağlanabilir.

OBEZİTEYE KARŞI BEBEKLİK DÖNEMİNDEN ÖNLEM
Çocukların obezite sorunuyla karşı karşıya kalmamaları için bebeklik döneminden itibaren bazı önlemler alınmalı. İlk 6 ay sadece anne sütü verilmeli , ek gıdalara erken başlanmamalı. 6 yaşına kadar olan okul öncesi dönemde; çocuğun öncelikle ne yediğinin farkında olması sağlanmalı. Televizyon karşısında hipnotize olmuş bir çocuğa yemek yedirmek oldukça yanlıştır. Şeker, çikolata, cips gibi paketli gıdalar ödül olarak kullanılmamalı, gazlı ve şekerli içecekler yerine ayran tercih edilmelir. 06-18 yaş arasını kapsayan okul ve adölesan döneminde ise; öğün atlanmaması sağlanmalı, varsa yanlış beslenme alışkanlıkları düzeltilmeli, fast-food yiyecek tüketimi sınırlandırılmalı ve çocuk tencere yemeğine yönlendirilmelidir. Bu yaş grubundaki çocuklara asla düşük kalorili veya yüksek proteinli diyetler yaptırılmamalı.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d