Yarım net çıkarayan lisans programına geçmesin

0

Yarım net çıkaramayan lisans programına geçemesin. Bu yıl ilk kez üniversiteli gençler için 0.5 ham puan kuralı getirildi. Buna göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) bu yarım net kuralı kullanılacak. Türkçe ve matematik testlerinden 0.5 ham puan yani yarım net çıkaramayan adayların puanları hesaplanmayacak.

Bu kuralın giderek yaygınlaşacağı anlaşılıyor. Çünkü bu öneri önlisans mezunlarının eğitimlerini lisansa tamamlamak için girdikleri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için de önerildi. Bu öneri de ÖSYM’nin, 2017 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) raporunda yer aldı.

YARIM NET ÇIKARAMAYAN LİSANS PROGRAMINA GEÇEMESİN

Rapora göre, 2017 yılında DGS’ye 325 bin 438 aday başvurdu. Sınavı geçerli sayılan adayların yüzde 75’i MYO, yüzde 25’i ise AÖF önlisans programlarından mezun oldu. DGS kontenjanlarının özellikle 2016 yılından sonra önemli oranda arttığı, 2017 yılında 120 binler seviyesine ulaştığı görüldü. 2017 yılında DGS kontenjanlarının yüzde 73’ünü AÖF kontenjanları, yüzde 27’sini ise AÖF dışındaki lisans programı kontenjanları oluşturdu ve kontenjanların yüzde 96’sına yerleştirme yapıldı. Bir lisans programına yerleşen adayların yüzde 17’si AÖF önlisans programlarından, yüzde 83’ü ise MYO programlarından mezun oldu.

SINAV SÜRESİ 40 DAKİKA ARTSIN ÖNERİSİ

2017 DGS sınavının ayrıntılı analizlerine yer verilen raporda sınavla ilgili iki öneri sunuldu.

Sayısal testte 60 ve sözel testte 60 olmak üzere adaylara toplam 120 soru için 140 dakika cevaplama süresi verilen sınavda, testlerde işaretleme yapmayan aday sayısının yüksek oranda olması nedeniyle sınav süresinde iyileştirme yapılması, DGS’de adaylara 120 soru için 180 dakika cevaplama süresi verilmesi önerildi.

İKİ TESTTEN DE 0.5 HAM PUAN ŞARTI GELSİN

Raporda, adayların sayısal ve sözel testlerde negatif ve sıfır ham puanlarda yoğunlaştıkları göz önüne alınarak DGS ile lisans programlarına yerleşmek üzere puanlarının hesaplanabilmesi için her iki testten en az 0,5 ham puan alma koşulunun getirilmesi önerildi.

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d