Yeni KYK yurt yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı

0

3/1/1999 tarihli ve 23572 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı, yeni KYK yurt yönetmeliği bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 1999’da yürürlüğe giren yönetmelikte 2016 yılına kadar 7 kez KYK Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanarak değişiklik yapıldı. Bu süre içerisinde yayımlanan düzenlemer de dahil edilerek oluşturulan yeni yönetmelik bugün 29796 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik KYK tarafından işletilen yurtlarda barındırılacak öğrencilerde aranacak şartlar, yeni yurtların açılması, yurtların idaresi, işletilmesi, öğrenci disiplin işlemlerine ait usul ve esasları kapsıyor. Yönetmelikte yapılan düzenlemelerde özellikle disiplin ve uzaklaştırma kararlarını içeriyor. Yürürlüğe girdiği 1999 yılında yer almayan “Sosyal medyada yurt öğrencilerine, Kurum veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yöneticilerine hakaret etmek” 2014’te yapılan düzenlemeyle yurtlardan atılma sebebi olarak kabul ediliyor.

3/1/1999 tarihli yönetmelik üzerinde yapılan değişikliklerin dahil edilerek yayımlanan yeni yönetmelikte öne çıkan başlıklar şöyle:

GELİRİ ASGARİ ÜCRETTEN FAZLA OLAN KALAMIYOR
2014’teki düzenlemeyle KYK yurtlarına kabul edilme kriterlerine arasına “Tatil dönemlerinde geçici olarak en fazla 120 gün çalışan veya ücretli staj yapanlar dışında, en az asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli bir işte çalışmaması veya sürekli geliri olmaması” koşulu da eklendi. Yeni yönetmelikte bu koşul “Zorunlu staj hariç asgari ücretin üzerinde ücretle bir işte çalışmaması”ifadesiyle yer aldı.

HANGİ ÖĞRENCİLERE ÖNCELİK TANINIYOR?
KYK yurtlarına başvurular; öğrenci ve ailesinin sosyal, ekonomik ve başarı durumlarından hepsi veya bazıları dikkate alınarak Yönetim Kurulunca belirlenen kıstaslar doğrultusunda değerlendiriliyor.. Ancak bazı özel şartları taşıyan ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından alacakları belgelerle durumlarını belgelendiren yüksek öğrenim öğrencilerine öncelik tanınıyor.. Yurtlara yerleştirmede öncelik verilen öğrenciler ise şöyle:

-Şehit ve gazi çocukları.
-Yüzde 40 ve üzerinde engel durumu olan öğrenciler.
-Anne ve babası vefat etmiş olan öğrenciler.
-3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında yazılı hallerde ölenlerin veya çalışamayacak derecede engelli hâle gelenlerin çocukları.
-Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında tamamlayan ve/veya Devlet koruması altında olan öğrenciler.
-Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesi’nde tamamlayan öğrenciler.
-“Milli Sporcu Belgesi” almış öğrenciler.
-Gönüllü ve geçici köy korucusu çocukları.
-Kalkınma planı, yıllık programlar, hükümet programı, eylem planları, Bakanlık hedef ve politikaları ile Kurum stratejik planı çerçevesinde yurtta barındırılmaları Yönetim Kurulu Kararı ile uygun görülenler.

SOSYAL MEDYADA HAKARET ATILMA SEBEBİ
Yönetmelikle “Yurttan süresiz çıkarma cezası” maddesinin kapsamında “Basın, sosyal ve görsel medyada yurt öğrencilerine, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yöneticilerine hakaret etmek veya aleyhinde gerçeğe aykırı beyanlarda bulunmak” öğrencilerin yurtlardan süresiz olarak çıkarılmasına sebep oluyor. Ayrıca, devlet büyüklerine karşı yurt içinde ve dışında hakarette bulunmak ya da bu nedenle Cumhuriyet Savcılığınca haklarında kamu davası açılmış olmak; yurt öğrencileri üzerinde siyasi baskı kurmak; yurt içinde veya dışında yasadışı örgütsel eylemlere katılmak veya başkalarının bu eylemlere katılması için baskıda bulunmak, terör örgütlerinin eleman temini amaçlı düzenlenen faaliyetlere katılmak ve fiziki kuvvet uygulayarak yurt öğrencileri üzerinde baskı uygulamak, hakimiyet kurmak, sindirmek de yurttan atılma sebebi

OLAĞANÜSTÜ KAPATMAYA EK MADDE
Yönetmelikte “Yurtların olağanüstü kapatılması” maddesine “Yurdun bulunmasına esas Üniversite veya birimlerinin faaliyetine son verilmesi” koşulu yurtların olağanüstü olarak süreli veya süresiz kapatılan durumlar arasında yer aldı.

TERÖR EYLEMLERİNE KATILANIN İLİŞİĞİ KESİLİYOR
“Öğrencinin süresiz veya geçici olarak yurtla ilişiğinin kesilmesi” maddesine eklenen koşul kapsamında eylemlerden dolayı haklarında dava açılıp açılmadığına bakılmaksızın, yurt ve yükseköğretim kuruluşlarında veya dışında terör örgütlerinin eylemlerine katıldığı tespit edilenlerin yurtla ilişiği kesilecek. Öğrencinin yurtla ilişiğinin kesilmesine yol açan diğer sebepler ise yönetmelikte şöyle: Yurda girmek için aranan şartlardan herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanlar veya herhangi birini sonradan kaybetmiş olanlar ile taksirli suçlar hariç, herhangi bir suçtan dolayı haklarında 6 ay ve daha fazla hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyeti bulunanlara disiplin soruşturma işlemi başlatılarak yurtla ilişikleri süresiz olarak kesilir. Devam etmekte oldukları öğretim kurumundan 3 ay ve daha fazla uzaklaştırma cezası almış olanların, yeniden öğrenime başladıkları tarihe kadar yurtla ilişikleri kesilir. Dönüşlerinde ise yurtta barınmak için yeniden müracaat etmeleri gerekir.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d