Yeni müfredata onay Cumhurbaşkanı’ndan

0

Yeni müfredata onay Cumhurbaşkanı’ndan. Geçtiğimiz ocak ayında taslak olarak açıklanan ve kamuoyunda eleştirilere neden olan yeni müfredat tamamlandı. 16 Nisan Referandumu’ndan sonra açıklanacağı belirtilen yeni müfredatın son halinin Ramazan Bayramı’ndan sonra kamuoyu ile paylaşılacak. Yeni müfredata onay ise Cumhurbaşkanı tarafından verildi.
Eğitim Bilişim Ağı’nın (EBA) internet üzerinden yapılan yayınında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, öğretmenleri yeni müfredat çalışmalarıyla ilgili bilgilendirdi. Durmuş’un verdiği bilgilere göre yeni müfredat bayramdan sonra Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından basın toplantısı ile açıklanacak.

YENİ MÜFREDATA ONAY CUMHURBAŞKANI’NDAN

Durmuş’un yaptığı açıklamalardan yeni müfredatın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da onaylaması için sunulduğu anlaşıldı. Durmuş, yeni müfredata onay süreci ile ilgili şunları söyledi: “Yeni müfredata yerli ve milli değerleri de katmaya çalıştık. Çalışmalar 1.5 yıl önce başlatıldı ve Ocak 2016’da net adım atıldı. Birinci adımda 51 program için komisyonlar oluşturuldu, bu çekirdek gruplar çeşitli çalışmalar yaparak bilgileri derledi, yeni müfredat taslağı 10 Ocak’ta askıya çıkarıldı, 27 gün süre ile kamuoyunun görüşünü aldık. Görüşler Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nda 51 grup çerçevesinde değerlendirmeye alındı. Programlara son hali ise Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, hükümet yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile verildi.”

EVRİM TEORİSİ SEVİYE ÜSTÜ BU YÜZDEN ÜNİVERSİTEYE KALDI

Taslak müfredat açıklandığında en çok tartışılan konulardan biri de Evrim Teorisi ve teorisyeni Darwin’in ders kitaplardan çıkarılması olmuştu. Durmuş, bu konunun öğrencilerin “seviye üstü” olduğunu ve bu yüzden de üniversiteye bırakıldığını belirterek şöyle dedi:
“Birtakım tartışmalı konularda tartışmanın öncüllerini öğrencilerin henüz kavrayabilecek bilimsel arka plana sahip olmadıkları kademelerde devre dışı bıraktık. Lise 9’uncu sınıf biyoloji dersindeki ‘hayatın başlangıcı ve evrim’ ünitesi de henüz bu tartışmayı yürütebilecek öncüllere sahip olmadıkları için lisans eğitimine ertelendi.”

AVRUPA MERKEZLİ BAKIŞ AÇISINDAN SIYRILDIK

Durmuş yeni müfredatı da “Avrupa merkezli bakış açısından sıyrılarak” hazırladıklarını söyledi. Durmuş, “Bilimsel düşüncenin tüm insanların katkılarıyla birikimsel olarak geliştiğini vurgulamak üzere, İslam ve Türk bilim insanlarının katkıları vurgulandı, bazı isimlerin hafızalara yer etmesi hedeflendi. Aşık Veysel, Dede Efendi, Farabi, Gazali, Hacı Bektaş-ı Veli, Itri, İbn-i Haldun, İbn-i Sina, Mevlana, Neşet Ertaş, Yunus Emre gibi değerlerimize vurgu yapıldı. Seviye üstü olan konuları ilgili eğitim kademesine aktarmaya, tartışmalı konuları da öğrencilerin gündeminden çıkarmaya çalışıyoruz.”

YENİ MÜFREDAT NASIL ELEŞTİRİLMİŞTİ?

Geçtiğimiz ocak ayında taslak halinde kamuoyu ile paylaşılan yeni müfredat ile ilgili başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere eleştiriler gündeme gelmişti. Müfredat ile ilgili eleştirilere bakanlık “kötü niyetli kişiler eleştirdi” diyerek tepki gösterirken, oluşturulan komisyonlarda müfredat yazılmış ve son olarak da Talim Terbiye Kurulu’na gönderilmişti. Burada da yazım kuralları açısından incelendiği belirtilen yeni müfredat Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) gönderildi. Müfredatın açıklanmasının önce 16 Nisan’da yapılan referandum sonrasına bırakıldığı belirtilmişti ancak referandum sonrasında da açıklama yapılmadı.

DİN KÜLTÜRÜ MÜFREDAT TASLAĞI AÇIKLANMADI

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dışındaki tüm derslerin yeni program taslaklarını 13 Ocak 2017 tarihinde açıklayan Bakan Yılmaz, “10 Şubat’a kadar bütün halkımız yeni müfredatla ilgili görüşlerini bize sunmalı’’ demişti. Diğer derslere ait taslaklar o gün itibarıyla askıya çıkarken, din dersi müfredat taslağı bir türlü açıklanmadı.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d