Yerel yerleştirmeye katılmayana ‘sınavlı’ tercih yok

0

Yerel yerleştirmeye katılmayana ‘sınavlı’ tercih yok. Liseye Geçiş Sistemi (LGS) için tercih süreci bugün başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınavla öğrenci alan okulların kontenjanlarını ve yüzdelik dilimlerini de bugün açıkladı. Aynı zamanda veliler adrese dayalı tercih yaparken seçebilecekleri okulların listelerini ve kontenjanlarını da görebiliyor. Ancak bu listelere yalnızca tercih yapacak veliler çocuklarının bilgileriyle ulaşabiliyor. Bunun dışında adrese dayalı ve sınavla öğrenci alacak okulların listesini tercih yapmayacakların görmesi mümkün değil. Oysa geçmişte bu listeler açık oluyor ve isteyen görebiliyordu. Tercihler 13 Temmuz Cuma günü ise son bulacak.

YEREL YERLEŞTİREYE KATILMAYANA ‘SINAVLI’ TERCİH YOK

Gazete Habertürk’ten Pervin Kaplan’ın yazısına göre ilk kez sınavı geçtiğimiz 2 Haziran’da yapılan ve puanları da 26 Haziran’da açıklanan LGS’de velileri bekleyen kısıtlamalar var. Bunların başında da önce yerel yerleştirmeye yani adrese dayalı sisteme girmeniz gerekiyor. Siz çocuğunuz için yalnızca sınavla alan liseleri tercih etmek isteseniz de bunu yapamayacaksınız. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) velileri zorunlu yerel yerleştirmeye katılmasını şart koşuyor. Bu tercihleri yapmadan da sizler için sınavla öğrenci alan okulların listesi açılmayacak. Bu yüzden de önce bakanlığın zorunlu tuttuğu adrese dayalı tercihlerinizi yapacaksınız.

SINAVLA ALAN OKULA YERLEŞİRSE GEÇERSİZ OLACAK

Yerel yerleştirme tercihleriniz çocuğunuz sınavla öğrenci alan liselerden birine yerleştiğinde dikkate alınmayacak. Eğer sınavla öğrenci alacak 1373 liseden birine yerleşemezse işte o zaman çocuğunuz yaptığınız bu yerel yerleştirme tercihlerine yerleştirilecek.

YERLEŞEMEYEN AÇIK LİSEYE GİDECEK

Bu tercihlere de çocuğunuz yerleştirilemezse o zaman da pansiyonlu okul tercihi yaptıysanız bu tercihleriniz dikkate alınacak. Tercihlerinin hiçbirine yerleşemeyen öğrencileri ise açık lise bekliyor. Tıpkı TEOG sisteminde olduğu gibi tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler tercih yapmamış öğrencilerle birlikte açık liseye yerleştirilecek. Böylece örgün eğitimin dışına çıkacaklar. Bu durumdaki ailelerin önündeki seçenek ise özel okullar olacak.

SINAVLA YERLEŞMEDE ‘YAŞ’ KRİTERİ KULLANILACAK

LGS puanıyla öğrenci alacak liseler için 5 tercih hakkı var. Bu tercihlerde yerel yerleştirmede olduğu gibi tür ve şehir kısıtlaması yok. Tercih listenizi istediğiniz okullardan oluşturabilirsiniz. Öğrenciler bu liselerin kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirilecek.

Puan eşitliği durumunda önce Ortaokul Başarı Puanına (OBP) bakılacak. Bu puan 6, 7 ve 8’inci sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasından oluşuyor. Puanın hesaplanmasında 5’inci sınıf okul notlarının etkisi yok.

Bu puan da eşitse bu kez doğum tarihine göre yaşı küçük olana öncelik verilecek. Burada eşitlik durumunda sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne bakılacak. Eşitlik bozulmadığı takdirde bu kez okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak.

Eğer öğrenci yerleştirme işlemi sırasında LGS puanıyla tercihine yerleşirse bu öğrencinin yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacak.
Sınavla öğrenciler yarıdan fazlası imam hatip ile meslek lisesi olan 1367 okula ve toplam 126 bin 510 kontenjana böyle yerleşecek.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d