YKS ek yerleştirme tercihleri başladı: 191 bin boş kontenjan var

0

YKS ek yerleştirme tercihleri başladı: 191 bin boş kontenjan var. Tercih yapan ama yerleşemeyen ya da hiç tercih yapmayan adaylar için ek yerleştirme ikinci kez üniversiteli olma şansı sağlayacak. Yükseköğretim kurumlarında ise 191 binden fazla boş kontenjan bulunuyor.

2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ek yerleştirme başvuruları bugün başlıyor. Son başvuru tarihi 11 Eylül saat 23.59’da son bulacak. Başvurular bireysel olarak internet üzerinden yapılacak. Ek yerleştirme başvuru ücreti 20 TL’yi 12 Eylül 2019 tarihi saat 23.59’a kadar ödenecek.

YKS EK YERLEŞTİRME TERCİHLERİ BAŞLADI: 191 BİN BOŞ KONTENJAN VAR

2019 YKS ek yerleştirme kılavuzuna göre yükseköğretim kurumlarında boş kontenjan oranı örgün ve açık öğretimde 191 bin 140 oldu. Boş kontenjanların 66 bin 974’ü lisans, 124 bin 166’sı ise ön lisans programlarında.

2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 2019-2020 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ek yerleştirme işlemleri, ÖSYM tarafından yapılacak.

Ek yerleştirme tercihleri için kontenjanları, 2019-YKS merkezî yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar ile 2019YKS merkezî yerleştirme ile kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan kontenjanlar oluşturuyor.

2019 YKS ek yerleştirme tercihleri için adayların 2019-YKS yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekiyor.

YKS EK YERLEŞTİRME TERCİHLERİ 24 BÖLÜM YAZABİLİRSİNİZ

Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan 24’ü geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek. Ancak tüm tercihleri doldurmak zorunlu değil.

Ek yerleştirme kontenjanlarına yerleştirme yapılırken, 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzu ve 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallara uyulacak. Bu kılavuzlarda yer alan bedensel engelliler, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları ile ilgili ilke ve kurallar ek yerleştirme için de geçerli. Yani başarı sırası barajları ek yerleştirme için de geçerli.

KİMLER EK YERLEŞTİRMEYE KATILABİLİR?

Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2019-YKS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir. 

2019-YKS’de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilecekler.

Yerleşen ya da yerleştiği halde kayıt yaptırmayanlar ek yerleştirmeye katılamaz.

EN KÜÇÜK PUANI OLUŞMUŞ BÖLÜM NEDİR?

Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak, yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan Tablo-3’teki ön lisans programları ile Tablo 4’teki lisans programlarını, programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecek. Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilecek.

 TYT puanı 150 ve üzeri olan adaylar, Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebilecek.

İlgili AYT/YDT puanı 180 ve üzeri olan adaylar, Tablo 4’teki yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilecek.  Her adayın, girmek istediği programları Tablo 3 ve/veya Tablo 4’ten bularak tercih sırasına koyması ve bir Tercih Listesi oluşturması yararlı olacak. Liste oluşturulurken girmek istenilen yükseköğretim programları istek sırasına konulmalı.

EK YERLEŞTİRME KAYITLARI NE ZAMAN?

 

Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri üniversiteler tarafından 23-27 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 23-25 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunlu. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedecek. Kayıt işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi, 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer almaktadır.

 EN KÖKLÜ ÜNİVERSİTELERDE BİLE BOŞ KONTENJAN VAR

191 bin boş kontenjan ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, Hacettepe, Galatasaray gibi köklü üniversitelerde de bulunuyor.

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d