YKS tercihleri: Nasıl tercih yapacaksınız?

0

YKS tercihleri: Nasıl tercih yapacaksınız? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanlarıyla tercih yapacak adaylar için süreç yarın başlıyor. Adaylar 7-14 Ağustos tarihleri arasında tercihlerini yapacak. Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarında da başarı sırası barajının düşürülmesi daha çok adayın bu bölümleri tercih etme şanslarını yükseltti.

YKS TERCİHLERİ: NASIL TERCİH YAPACAKSINIZ?

YKS’de adaylar biri ön lisans programlarını tercih etmek için kullanacakları puanlar olmak üzere toplam 5 puan türüyle tercih yapacak.

TYT PUANIYLA KAÇ ADAY TERCİH YAPACAK?

Bu puanların biri Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) çıkan TYT puanı. Bu puan ile adaylar 2 yıllık ön lisans programlarını tercih edecek. 150 puan barajını aşarak TYT puanlarıyla tercih yapma hakkını kazanan aday sayısı 1 milyon 749 bin 144.Yine TYT’de 1 milyon 299 bin 378 aday 180 puan barajını aşmış durumda. Bu adaylar da isterlerse ön lisans programlarını tercih edebilirler.

 

AYT PUANLARI NEDİR?

YKS’nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) puanları Sayısal (SAY), Sözel (SÖZ) ve Eşit Ağırlık (EA) puanları ile adaylar lisans programlarını tercih edebilecek.

Hangi AYT puanıyla tercih yapma hakkına sahip aday sayısının ne olduğuna gelince:

AYT BARAJLARINI GEÇEN ADAY SAYISI NEDİR?

Sözel puan (SÖZ) türünde 180 ve üzerinde puan alıp tercih yapma hakkına sahip aday sayısı 912 bin 284. Ama bunların içinde eşit ağırlıkçılar da var.

SAY puan türünde 434 bin 358 aday 180 puan barajını aşarak tercih yapma hakkına sahip. Ama bu adayların içinde de eşit ağırlıkçılar var.

Burada da EA puan türünde 180 ve üzerinde puan alarak baraj aşanların ve tercih hakkına sahip olanların sayısı 745 bin 895. Bu adayların içinde de sayısal öğrencileri bulunuyor.

DİL BARAJINI AŞAN ADAY SAYISI NEDİR?

Almanca, İngilizce, Fransızca, Arapça ve Rusça dillerinden yapılan Yabancı Dil Testi’ne (YDT) giren aday ve sınavı geçerli olan aday sayısı 109 bin 593 oldu. Bu adaylardan 180 ve üstü puan alan aday sayısı 66 bin 898.

YKS BAŞARI SIRASI BARAJLARI NE OLDU?

YÖK, bu yıl farklı puan hesaplaması nedeniyle adayların başarı sıralarının düşmesi gerekçesiyle YKS’de baraj olan 5 bölümde başarı sırası barajını düşürdü.

Buna göre de tıpta 40 bin olan en düşük başarı sırası barajı 50 bine, hukukta 150 bin olan başarı sırası barajı 190 bine, mühendislikte 240 olan başarı sırası barajı 300 bine, mimarlıkta 200 bin olan baraj 250 bine ve öğretmenlik programlarında PDR dahil 240 bin olan baraj da 300 bine düştü.

Barajların düşürülmesi ise uzmanlara göre bu bölümleri tercih edecek öğrenci sayısının artmasına yol açacak. Aynı zamanda da vakıf üniversitelerinde özellikle ücretli programlarda boş kontenjan kalmasının da önüne geçecek.

YKS TERCİHLERİ NASIL YAPILMALI?

Uzmanlar ise bu yıl üniversite tercihi yapacak adayları “geniş aralıktan tercih yapmaları” konusunda uyarıyor. Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt önerilerini şöyle sıralıyor:

“Tercihlere gelince; adayları çok zorlu bir tercih süreci bekliyor. Almış oldukları puanlar ve başarı sıraları geçen yıla göre çok daha düşük gözüküyor. ÖSYM; Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na herhangi bir başarı sırası ve puan koymamakla en iyi yolu izledi diye düşünüyorum. Çünkü bu sistem YGS /LYS’den çok ama çok farklı.

Adaylara tek bir kitapçık verildiği için ÖSYM ortalamaları, standart sapmaları, barajı geçen aday sayılarını TYT, AYT ve YDT oturumlarına katılan ve sınavı geçerli olan adayların verilerini kullanarak hesapladı.  Bu durum ister istemez ortalamaları da düşürdü.

 Ayrıca puan hesaplama yönteminden dolayı Sözel puan türünde çok sayıda EA’cı, EA puan türünde de çok sayıda Sayısalcı bulunuyor. Örneğin; bir Sayısalcı Matematik sorusunu yanıtladığında Eşit Ağırlıklı puanı, bir EA cı da Türk Dili ve Edebiyatı sorusu yanıtladığında Sözel puanı da hesaplanmış oluyor.

Bu durum tercihi özellikle EA ve Sözelciler için daha da zorlaştırıyor.  Çünkü ne kadar Sayısalcının Eşit Ağırlık alanında yer alan Hukuk, Psikoloji ya da PDR bölümlerine yöneleceğini kestiremiyoruz. Ya da Eşit Ağırlık öğrencilerinin Sözel puan türünden alan Reklamcılık, Halkla İlişkiler gibi bölümleri tercih edip etmeyeceklerini bilemiyoruz. 

SÜRPRİZ YERLEŞTİRMELER OLABİLİR

Geçen yıla göre çok sürpriz yerleşmeler olabileceğini, bazı programların başarı sıralarının düşebileceğini düşünüyorum. Özellikle Eşit Ağırlık ve Sözel bölümler için bu beklentim daha da yüksek. Adaylar morallerini bozmadan çok geniş bir aralıktan tercihlerini yapmalılar.  24 tercih hakkı bulunduğu için mümkün olduğunca fazla tercih yapsınlar. Belki de hiç beklemedikleri bir yere yerleşecekler.”

KAÇ TERCİH HAKKINIZ VAR?

Geçen yıl olduğu gibi 24 tercih hakkı var. Tüm tercihlerin doldurulması zorunlu değil. Örneğin sadece 4 programı seçebilirsiniz ya da tümünü doldurabilirsiniz.

 Tercih bildirimini internetten bireysel olarak TC kimlik numaranız ve şifrenizle ÖSYM sitesinden internetten yapacaksınız.

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d