YKS’de kim ‘döküldü’ öğrenci mi MEB mi?

0

YKS’de kim ‘döküldü’ öğrenci mi MEB mi? YKS’de ortaya çıkan tablosunun sorumlusu kim? 41 bin sıfırcının, yarım milyon barajı aşamayan adayın YKS’de sorumlusu kim? İşte bu sorunun yanıtını gazeteci Pervin Kaplan kendi sitesinde www.pervinkaplan.com‘da veriyor. İşte Kaplan’ın yazısı:

YKS’DE KİM ‘DÖKÜLDÜ’ ÖĞRENCİ Mİ MEB Mİ?

Yine bir sınavın ardından “eğitimdeki kara tabloyu” tartışmaya başladık. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ortaya koyduğu tablodan söz ediyorum. Yaklaşık yarım milyona yakın aday YKS’nin ilk oturumu olan ve tüm adayların katılmak zorunda olduğu Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) ilk barajı aşamadı ve elendi.

 

YKS TABLOSUNUN SORUMLUSU KİM?

Bu adayların tercih yapma hakları yok. 41 bin adayın ise bu testte puanları hesaplanmadı. Yani 0 almış kabul edildiler.  Eğer TYT’nin bu ilk barajı liseyi bitirme sınavı olarak kabul edilmiş olsa yarım milyon gencin liseden mezun olmaması gerekiyordu. Bu adaylar toplam 120 soruluk 4 testten yaklaşık 5’er tane olmak üzere toplam 20 net bile çıkamadıkları için elenmiş oldu.

KURAL DEĞİŞMESEYDİ NE OLACAKTI?

Eğer 0.5 ham puan kuralında bir değişiklik yapılmasaydı, yani adayların puanlarının hesaplanabilmesi için iki testten de yarımşar net çıkarma zorunluluğu olmasaydı 600 binden fazla adayın da puanı hesaplanmayacaktı.

 

960 BİN ADAY 180 PUAN BARAJINI AŞAMADI

TYT’nin ikinci barajı olan 180 puan barajını aşamayanların sayısı ise 960 bin 895 oldu.

Testlerin yapılma ortalamalarına gelince bugüne kadar yapılan sınavlar arasında en başarısızlardan biri olarak YKS’yi kabul etmek gerekiyor.

Yine tüm adayların katıldığı TYT’de  4 testte de yüzde 50 başarı oranı hiçbir testte yakalanamadı. En düşük başarı ise fen ve matematik testlerinde oldu. 40 soruluk bu iki testte başarı oranı ancak yüzde 14 oldu.

En yüksek başarı yüzde 40 oranıyla Türkçe testinde. 40 soruluk bu testin yapılma ortalaması 16.179 oldu. Sosyal bilimler testinde de başarı oranı ancak yüzde 30 oldu.

TYT TESTLERİNİN YAPILMA ORTALAMALARI NE OLDU?

TYT testlerinin yapılma ortalamalarına baktığımızda şu sonuç çıkıyor:

40 soruluk Türkçe testinin yapılma ortalaması: 16.179

40 soruluk Matematik testinin yapılma ortalaması: 5.642

20 soruluk Fen Bilimleri testinin yapılma ortalaması: 2.828

20 soruluk Sosyal Bilimler testinin yapılma ortalaması: 6.003  

 

AYT’DE FİZİK ADAYLARI DÖKTÜ

Adayların lisans programlarını tercih etmek için girdikleri sınavın ikinci oturumundaki tablo ise ilk oturumu TYT’den farklı değil. AYT testlerinin de hiçbirinde yüzde 50 başarı oranı yakalamadığı gibi burada en kötü tablo fizik sorularında yaşandı. 14 soruluk fizik testinde soruların yapılma ortalaması 0.467 olurken, bugüne kadar yapılan sınavların içinde en kötü oran yakalandı. Testin başarısı ise yalnızca yüzde 3.33’te kaldı.

Yine bir başka başarısızlık örneği 40 soruluk matematik testinde görüldü. 40 soruluk matematik testinin yapılma ortalaması 3.923 olurken, başarı yüzdesi 9.8 oldu. 13 soruluk Kimya testinde ise başarı yüzdesi 8.5 olarak görüldü.

AYT testlerinin de yapılma ortalamalarına bakıldığında ortaya şu tablo çıktı:

AYT TESTLERİNİN YAPILMA ORTALAMALARI NE OLDU?

 24 soruluk Türk Dili ve Edebiyatı testinde yapılma ortalaması: 4.743

10 soruluk Tarih-1 testinde yapılma ortalaması: 1.617

6 soruluk Coğrafya-1 testinin yapılma ortalaması: 2.271

11 soruluk Tarih-2 testinin yapılma ortalaması: 1.465

11 soruluk Coğrafya-2 testinin yapılma ortalaması: 2.856

12 soruluk Felsefe testinin yapılma ortalaması: 2.017

6 soruluk Din Kültürü-Felsefe testinin ortalaması: 2.098

40 soruluk Matematik testinin ortalaması: 3.923

14 soruluk Fizik testinin ortalaması: 0.467

13 soruluk Kimya testinin ortalaması: 1.109

13 soruluk Biyoloji testinin ortalaması: 1.669

 

YKS’DE BU TABLONUN SORUMLUSU KİM?

Lise mezunlarının girdiği üniversite sınavlarında tablo böyle. Peki testlerinin yapılma ortalamaları açıklanmış olsaydı farklı bir sonuç ortaya çıkar mıydı? Geçmiş yıllarda liseye geçiş sınavlarında da testlerde yüzde 50 başarı oranı neredeyse hiç yakalanmıyordu. Bu yıl neden tablo değişmiş olsun?

Hem lise hem de üniversite sınavlarının sonuçları açıklandığında “Adaylar döküldü”, “Adayların başarısızlık oranları” diyoruz.

Acaba başarısız olanlar bu sınavlara giren adaylar mı, yoksa aldıkları eğitimin kalitesinden sorumlu olan Milli Eğitim Bakanlığı mı? Bu öğrenciler “evde eğitim” görmüyorlar. Bakanlığın okullarında, bakanlığın gözetiminde, hazırladığı müfredatta, bakanlığın öğretmenleri tarafından eğitim veriliyor.

O zaman sınavdan sonra çıkan bu tabloya bakıp “adayların başarısızlığı” mı, yoksa “İşte Milli Eğitim Bakanlığı’nın karnesi” mi dememiz gerekiyor?

 

 

 

 

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d