Yoksa çocuğunuzun duygusal zekası mı yüksek?

0

Aileler çocuklarının zekasını merak eder, özellikle de IQ’su mu yoksa EQ’su mu yani duygusal zekası mı yüksek bunun yanıtını arar. Uzmanlar zekayı, sözel, mantıksal, içsel, görsel, bedensel, müziksel, sosyal ve ruhsal gibi bir çok açıdan sınıflandırır. Ancak en yaygın sınıflandırma, IQ (İntelligence=dinamik=zihinsel) ve EQ (Emosyonel=duygusal=sosyal) olarak iki ayrı ana kategoride ele alınır. REEM Nöroloji Merkezi’nden Dr. Mehmet Yavuz bakın çocuğunuzun duygusal zekası mı yoksa akademik- dinamik zekası mı daha yüksek olduğunu nasıl anlayacağınızı şöyle anlatıyor:

IQ DUYGUSAL ZEKA İLE İLGİLİ DEĞİL: Yapılan araştırmalar, akademik yani dinamik zekanın duygusal yaşamla pek ilişkisi olmadığı ve sosyal hayat sevk ve idaresinin tamamen duygusal zeka ile alakalı olduğunu gösterir. IQ yüksekliğinin sosyal hayatta, özel yaşamda hatta iş hayatında başarı demek olmadığı anlaşılmıştır.

SOSYAL YAŞAMDA DUYGUSAL ZEKA: Sosyal ve özel hayatta başarıyı getiren “duygusal zekadır.” Duygusal zeka ne kadar yüksekse kişinin toplum içindeki başarısı ve sevilmesi de o denli yüksek seviyelerdedir. Duygusal zekayı ölçen ölçekler geliştirilse de henüz IQ’yu ölçen testler kadar kesin sonuçlar verecek nitelikte değildir. Duygusal zekâ doğuştan değil zaman içerisinde kazanılır. Çocuğun sosyal yaşamını, ikili ilişkilerdeki yeteneğini ve empatik yaklaşımlarını belirler.

ÇOCUĞUNUZUN DUYUSAL ZEKASI NASIL GELİŞİR? IQ çoğunlukla genlerle aktarılan bir özelliktir ama EQ çocuğun kendini yetiştirmesine ve çevresel faktörlere bağlıdır. Yüksek IQ’ya rağmen, yetersiz duygusal zekâdan dolayı başarılı olamamış ve hayata tutunamamış nice örnekler vardır. Bu yüzden çocuğunuzun duygusal zekası nasıl gelişeceğini öğrenmeniz gerekir. Çocuğunuzun duygusal zekası için hem ailelere hem de eğitimcilere görev düşer. Çocuğunuzun duygusal zekası için ortam çok önemlidir. Başta ebeveynlerin ilgisizliği, zengin uyaran içeren ortamların sunulmayışı çocuğun var olan kapasitesini kullanamamasına neden olur.

ÇOCUĞUNUZUN ZEKASI HANGİ ORTAMDA NE KADAR ARTAR?

DUYGUSAL ZEKA ÖLÇÜLEBİLİR Mİ? Zekâyı arttırmak da kişinin kendi elindedir. Bir çocuğun zekâsını, düzenli, sağlıklı beslenme ile 4 puan, olumlu düşünme felsefesi ile 6 puan, düzenli uyku ile 10 puan ve stresten uzak durma ile 12 puan arttırabilirsiniz.

ÖNEMLİ OLAN ÇOCUĞUNUZUN DUYGUSAL ZEKASI: Belirli bir alanda ileri beyin fonksiyonları gösteren yani yüksek IQ sergileyen bir çocuğun, her alanda çok becerikli olması genelde pek rastlanılan durum değildir. Dahi derecesinde yüksek IQ gösteren bir şahısın, şaşırtacak derecede düşük sosyal zekâ örnekleri sergilediği çok görülmüştür. Asıl önemli olan duygusal zekâdır. Dolayısı ile anne ve babaların sağlıklı çocuklarının IQ tespiti çabalarına girmeleri son derece lüzumsuz bir uğraş olsa gerek. Çünkü tek başına IQ pek bir şey ifade etmez. 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d