Z kuşağı çocuklarını tanıyor muyuz?

0

Z kuşağı çocukları kimdir, ne zaman doğdular ve özellikleri nedir? Hepimizin dilinde sıklıkla hem eleştirmek hem de onların farklılıklarına atıfta bulunmak için “Ah bu Z kuşağı çocukları” sözü dökülür. Peki kimdir bu Z kuşağı çocukları? Z kuşağı çocukları dediğimizde kimler kastediyoruz? Örneğin Z kuşağı olarak 2000’li yıllardan sonra doğanlar nitelendiriliyor olsa da bu kuşağı 1995 yılında doğanları kapsayacak şekilde zaman aralığını genişletenler de var.

Gelin Z kuşağı çocukları ile ilgili bu soruların yanıtlarına bakalım.

Önce Z kuşağı çocukları için tanımlanan özelliklerine ve daha sonra da onların iş yaşamının nasıl olacağına ilişkin yapılan araştırmalara göz atalım.

İlk olarak Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden (DBE) Uzman Klinik Psikolog Ayşegül Moral’dan bu çocukların kimler olduğunu ve temel özelliklerini dinleyelim. 

İNDİGO VE KRİSTAL ÇOCUKLAR: “İndigo” ve “Kristal” çocuklar olarak da anılan, 2000 yılından sonra doğan çocuklar “Z Kuşağı”na aittirler.

TEKNOLOJİNİN ÇOCUKLARI: İletişim çağının tam da ortasında doğan bu çocuklar, teknolojiye çabuk adapte olabilme becerilerine sahip. Her ihtiyaçlarını dijital ortamdan temin edebiliyorlar. Normal yaşantılarının işlevselliğini engelleyecek kadar teknoloji kullanan gençlere de günümüzde çok sık rastlanıyor. Bu konuda çocukların internete bağımlılıktan ziyade, hayatlarının önemli bir parçası olarak dijital dünyaya adapte olabilmeleri gerekiyor.

TEKNOLOJİSİZ DÜNYAYI HİÇ BİLMİYORLAR: Teknolojisiz bir dünyayla hiç karşılaşmayan çocuklar için teknoloji ile iç içe olmak yaşantılarının temelini oluşturuyor. Ancak bu kuşaktaki bazı çocuklar oyunlarını bile arkadaşlarıyla bir arada oynamak yerine “tablet” ve “akıllı telefonlar” üzerinden oynamayı tercih eder hâle gelebiliyor.

BİLGİYE ÇOK KOLAY ULAŞIYORLAR: Teknoloji ile bu kadar haşır neşir olan bir kitle tabii ki gündemi takip etme, dünyadan haberdar olma, bilgilerin en doğrusunu araştırma gibi pek çok beceriye de sahip oluyor. “Z kuşağı çocukları”, bilgiye rahatlıkla ulaşabildikleri gibi bu bilgiler arasında bağ kurabilmeyi de başarıyor. Fakat tüm bu bilgi ve araştırma becerilerine rağmen çok az bir kısım genç bunu gerektiği gibi kullanabiliyor. Genellikle çok uzun saatler teknoloji kullanan bu gençler yaşamın pek çok güzelliğinden mahrum kalıyor. Bu durumda teknolojiye olan ihtiyaç ve bağımlılığın yeniden tanımlanması gerekiyor.

BAŞKA KÜLTÜRLERİ ÖĞRENİYORLAR: Teknoloji ile birlikte başka kültürleri öğrenmek, farklı yaşantıların farkına varmak hatta o çok uzak bölgelerden kişilerle iletişime geçmek bile çok daha kolay bir hâl alıyor. Ancak elde edilen bilgilerin çokluğuyla başa çıkmak, onları sınıflayabilmek ve etkileşimlerini iyi kullanabilmek de ayrı bir beceri istiyor.

ÇALIŞMAYI DAHA ÇOK MU SEVİYORLAR?
ABD kökenli kariyer firması Monster Worldwide ise Z kuşağı çocukları olarak 1995-2016 yılları arasında kabul ediliyor. Bu zaman aralığı kabul edildiğinde ise Z kuşağı çocukları sadece lisede değil, üniversitede de okuyor oluyor. Hatta onlar arasından iş yaşamına başlayanlar bile var.

Liseli ve üniversiteli 2 bin gençle araştırma yapan firma onların iş yaşamlarına ilişkin şu verileri elde ediyor:

X VE Y’DEN DAHA ÇALIŞKANLAR: Z kuşağı çocukları kendilerinden önceki “X” ve “Y” kuşaklarına göre daha uzun saatler çalışmaya istekliler.

DAHA FAZLA MAAŞ İÇİN: Z kuşağı çocuklarının yüzde 58’i daha fazla maaş kazanabilmek için akşam saatlerinde ve hafta sonlarında işe gitmeye istekli. Bu oran Y kuşağında yüzde 45, X kuşağında yüzde 40, daha önceki kuşakta yüzde 33.

GİRİŞİMCİLER: Z kuşağı çocukları kendi işlerini kurmak istiyor. Bu oran yüzde 49. Diğer kuşaklarda ise oran yüzde 32.

TEKNOLOJİ ONLAR İÇİN ZARURİ İHTİYAÇ: Araştırma bu gençler için motivasyonun ve teknolojinin önemini gösteriyor. Z kuşağı çocukları ile çalışmak isteyenler onlardan katkı almak için motivasyonlarını yüksek tutmalı. Teknoloji ise vazgeçilmezleri. Z kuşağının yüzde 57’si teknolojinin kendilerini daha üretken yaptığını söylüyor. Yüzde 39’u için akıllı telefonlar, yüzde 37’si için dizüstü bilgisayarlar zaruri.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d